Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 4. 2014,
13.44

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

tuji jeziki

Sreda, 23. 4. 2014, 13.44

8 let, 3 mesece

Sijaj tujih jezikov nikoli ne zbledi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Tretjina prebivalcev Slovenije govori tri ali več tujih jezikov, vsaj enega pa govori 92 odstotkov slovenskih prebivalcev. Učenje jezikov je nujno, izbirate pa lahko med več kot 6.000 jeziki.

Po podatkih mednarodne ankete o izobraževanju odraslih, ki so jo prvič izvedli leta 2007, je leta 2011 v Sloveniji 93 odstotkov oseb v starosti od 18 do 69 let govorilo vsaj en tuji jezik. Med njimi jih je 15 odstotkov govorilo le en tuji jezik, 32 odstotkov dva tuja jezika in 45 odstotkov tri ali več tujih jezikov. Po znanju tujih jezikov se po teh podatkih uvrščamo v evropski vrh. Pred nami so Litva, Norveška, Švedska, Latvija in Slovaška.

Srbohrvaščina je za angleščino in nemščino tretji najpogostejši tuji jezik, ki ga prebivalci Slovenije obvladajo razmeroma dobro. Največ "govorcev" imajo angleški, nemški in italijanski jezik. Francosko ali rusko govori precej majhen delež odraslih, in sicer med starejšimi prebivalci, medtem ko med mladimi tega jezika skorajda ni, saj francoščina in ruščina izginjata iz srednješolskih predmetnikov.

3.000 jezikovnih tečajev v enem letu

Slovenci se radi učimo tujih jezikov, kar pričajo poročila izvajalcev izobraževanja, ki so v šolskem letu 2010/11 izvedle 3.000 jezikovnih tečajev in zabeležile 20.000 obiskov udeležencev, kar je nekoliko manj kot v preteklih letih. Največ udeležencev je obiskovalo tečaje angleškega jezika, na drugem mestu je nemščina. Vse bolj narašča tudi zanimanje tujcev za učenje slovenskega jezika. Teh je bilo med vsemi udeleženci tečajev skoraj 17 odstotkov.

Zanimanje za učenje francoskega in italijanskega jezika se ni spremenilo. Na lestvici najbolj priljubljenih tujih jezikov se iz leta v leto dviga španski jezik. Poleg omenjenih jezikov se udeleženci jezikovnih tečajev učijo še madžarščino, nizozemščino, portugalščino in švedščino, pa tudi japonščino, kitajščino in arabščino.

Za 13 odstotkov prebivalcev Slovenije je slovenščina tuji jezik

Za 87 odstotkov prebivalcev Slovenije je slovenščina materni jezik, za preostalih 13 odstotkov prebivalcev pa je tuji jezik.

Po izsledkih mednarodne ankete o izobraževanju odraslih iz leta 2007 slovenščino obvlada 3,4 odstotka prebivalcev Hrvaške, 0,8 odstotka prebivalcev Avstrije in 0,1 odstotka prebivalcev Litve. Znanje slovenščine kot tujega jezika pa so navajali tudi anketiranci na Češkem, Slovaškem in Madžarskem, v Italiji in Nemčiji ter celo na Švedskem in na Cipru.

Za učenje jezikov nismo nikoli niti prestari niti premladi. Učenje novega jezika je vedno izziv, toda če se ga lotimo prav, nam bo v užitek in nam bo dajalo občutek izrednega zadovoljstva. Obvladali bomo praktično spretnost, ki lahko poveča naše poznavanje drugih kultur, zboljša naše možnosti za zaposlitev in obogati potovanja.

Jezika se lahko naučimo na različne načine:

- Tečaji za samouke. Ti so lahko sestavljeni iz zgoščenk, video trakov, pa tudi učbenikov in vaj. Učimo se sami in sproti preverjamo in ocenjujemo svoj napredek. V knjigarnah in knjižnicah lahko dobimo tečaje za večino jezikov. - Televizija in radio. Mnogo postaj ponuja jezikovne tečaje po televiziji in radiu. - Iščite po internetu. Vse več spletnih strani na internetu ponuja pouk tujih jezikov, mnogokrat z zvokom in s slikami. - Učite se z učiteljem. Skoraj povsod po Evropi ponujajo jezikovne tečaje za odrasle. Izvajajo jih javne in zasebne ustanove. Pouk je pogosto zvečer. Pri tem načinu učenja imate prijatelje, ki vas spodbujajo, in učitelja, ki vas vodi. - Učite se v službi. Vse več delodajalcev spoznava, da je znanje tujih jezikov bistveno za uspeh njihovega podjetja. Mnoga podjetja ponujajo brezplačne tečaje jezikov ali jih sofinancirajo, oziroma omogočajo njihov obisk med delovnim časom. - Tečaji v tujini. Mnoge jezikovne šole in kulturne ustanove izvajajo tečaje v državah, kjer govorijo jezik, ki se ga učite.

Seveda lahko nekatere ali vse te metode prepletate ali uporabljate različne metode ob različnem času. To je odvisno od vašega načina učenja in predvsem od tega, kje živite, koliko časa imate, kateri jeziki vas zanimajo in zakaj se nekega jezika želite naučiti.

Ne spreglejte