Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 8. 2015,
12.52

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Josip Broz Tito turizem Darko Lorencin

Ponedeljek, 24. 8. 2015, 12.52

7 let, 12 mesecev

Se na Brione vrača stari blišč?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ambiciozen projekt, s katerim bodo otočje pred istrsko obalo spremenili v "sredozemski čudež", je vreden slabih 200 milijonov evrov.

Idilični Brioni so bili naseljeni že tri stoletja pred našim štetjem, ko so se tam podili starodavni lovci in ribiči. Pozneje so prišli Histri, za njimi Rimljani, leta 1947 pa Josip Broz – Tito, ki se je zaljubil v to otočje in si tam uredil zasebno letovišče, v katerem je gostil pomembneže od politikov do filmskih zvezdnic. Po Titovi smrti so Brione razglasili za narodni park in jih odprli za javnost, svojo rezidenco tam pa so obdržali tudi hrvaški predsedniki.

Obuditev elitnega turizma A v tamkajšnje hotele, ki so nekoč veljali za višek luksuza, in infrastrukturo se ni več veliko vlagalo in zgradbe so vse bolj dotrajane. Vendar pa naj bi Hrvaška propadanju kmalu naredila konec – kot piše časopis Jutarnji list, so že izdelani načrti za celovito prenovo obstoječih hotelov ter gradnjo dodatnih hotelskih kapacitet, s katerimi naj bi Brionom vrnili staro slavo in jih spremenili v eno najbolj luksuznih destinacij ne le na Jadranu, ampak kar v Sredozemlju.

Hotele Neptun, Istra in Karmen naj bi tako spremenili v dva petzvezdična objekta s 335 posteljami, zgradili pa naj bi tudi nov hotel s 186 sobami in s centrom dobrega počutja. Gradilo naj bi ga "eno najbolj imenitnih hotelirskih podjetij na svetu", piše Jutarnji, več informacij pa ni znanih oziroma jih niso mogli razkriti.

Projekt, vreden 200 milijonov evrov Ni namreč jasno, ali je Hrvaška že našla investitorje za ta ambiciozni projekt, za katerega naj bi potrebovali 1,5 milijarde kun oziroma slabih 200 milijonov evrov. Mihael Zmajlović, minister za zaščito okolja in narave, je povedal le, da je za projekt na Brionih več zanimanja kot za Kupare, propadli turistični kompleks blizu Dubrovnika, ki se ga prav tako trudijo obuditi v življenje.

Bodo Brioni spet nedosegljivi za širšo javnost? Tudi o obnovi hotelov na Brionih se govori že dolga leta, a tokrat naj bi bilo drugače in bodo načrte tudi uresničili, je po pisanju Jutarnjega lista ob Zmajloviću zatrdil tudi hrvaški minister za turizem Darko Lorencin. Če bo res tako, pa bodo Brioni verjetno postali nedostopni povprečnemu turistu. Cene nočitev v tamkajšnjih hotelih se trenutno gibljejo med sto in 150 evri, medtem ko gostinska ponudba ni občutno dražja od celinske. Če se bodo napovedi uresničile in bodo Brioni postali elitna turistična destinacija, pa se bo zgodovina najverjetneje ponovila – postali bodo letovišče, rezervirano za redke izbrance.

Ne spreglejte