Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 8. 2014,
12.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Gran Canaria košarka Kanarski otoki Španija

Sobota, 30. 8. 2014, 12.10

8 let

Sanjski otok, kjer se potijo slovenski košarkarji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Danes se na španskem otoku Gran Canaria tudi za slovensko reprezentanco začenja prvi tekmovalni dan svetovnega košarkarskega prvenstva. Veste, zakaj otoku pravijo tudi miniaturni kontinent?

Gran Canaria je drugi največji otok v arhipelagu Kanarskih otokov, ki veljajo za eno najbolj idiličnih in priljubljenih počitniških destinacij na svetu. Peščene plaže, toplo morje in prijazno podnebje na Otok psov, kot mu pravijo, na otok letno privabijo več kot dva milijona obiskovalcev.

Čeprav večina gostov obišče turistično bolj razvit južni del 1560 kvadratnih kilometrov velikega otoka, pa Gran Canaria ponuja veliko več kot le sanjske plaže. Kar tretjina otoka je pod Unescovo zaščito, zaradi izjemne rastlinske, živalske in pokrajinske raznovrstnosti pa mu rečejo kar miniaturni kontinent.

Sanjske plaže na jugu, raj za pohodnike na severu Če se na jugu in vzhodu bohotijo skoraj tropske plaže, kjer počitnikarji uživajo v ležernosti ali športnih aktivnostih na morju, sta severni in zahodni del veliko bolj pogozdena, gorata in tudi hladnejša, kot taka pa priljubljena destinacija pohodnikov in planincev. Najvišji vrh otoka, Pico de Las Nieves, leži 1949 metrov nad morjem.

Otok je prekrit z različnimi parki. Na jugu najdemo ptičji park Palmitos, kjer letajo ptice osupljivih barv. Del otočka prekriva tudi džungla. Na jugozahodu stojijo idilična mesteca in vasice, ena od bolj znanih je Puerto de Mogán, ki ji zaradi številnih vodnih kanalov rečejo tudi male Benetke.

Jamarji bodo zagotovo obiskali pokrajino Cenobio de Valerón, ki se lahko pohvali s kar 290 jamami, v mestu Cueva Pintada pa leži najpomembnejši arheološki park Kanarskih otokov. Glavno mesto Gran Canarie je Las Palmas na severovzhodu otoka, ki slovi po svojem vsakoletnem karnevalu. Menda je bil prav Las Palmas prva evropska postojanka Krištofa Kolumba na poti iz Amerike.

Slovenski košarkarji boje začenjajo v Las Palmasu Na Gran Canario je sredi avgusta pripotovala tudi slovenska košarkarska reprezentanca, ki se bo v uvodnih košarkarskih bojih pomerila prav v glavnem mestu Las Palmas. Tekme svetovnega prvenstva v košarki, ki se začenja danes in se bo s finalom končalo 14. septembra, so organizatorji razporedili po vsej svoji deželi. Skupinski del se tako odvija v Sevilli, Granadi, Bilbau in na Kanarskih otokih, sklepni boji pa bodo v Barceloni in Madridu.

Naši košarkarji, ki jih prva tekma z Avstralci čaka danes popoldne ob 17.30 po slovenskem času, se na Gran Canarii počutijo odlično, Špance pa so označili za izjemno gostoljubne, vselej nasmejane in pripravljene priskočiti na pomoč.

Gostoljubni domačini navdušeni nad košarkarskimi gosti "V Las Palmasu se počutimo zares odlično, saj so pogoji za treninge zelo dobri, gostitelji izjemno gostoljubni ter ustrežljivi, hrana raznovrstna, prevozi točni, ne gre pa pozabiti niti prijetne klime in velikega zanimanja domačinov za košarko ter vse, kar je povezano s svetovnim prvenstvom," je pred tekmovalnim delom povedal direktor članskih reprezentanc Matej Avanzo. "Želimo pa si seveda tudi, da nam bi otok Gran Canaria v lepem spominu ostal tudi zaradi dobrih iger, a ta tekmovalni del nas, jasno, šele čaka."

21 skrivnih okusov Gran Canarie: evropska kava, cvetlični sir in mandljeva pot Da naši fantje v hrani uživajo, ni težko verjeti, saj so domačini izjemno ponosni tako na dobrote, ki jih pridelajo na svoji zemlji, kot tiste, ki jih skuhajo v svojih kuhinjah. Na skodelico omamne kave se boste tako odpravili na sever v mestece Agaete, ki velja za edino evropsko mesto, kjer gojijo kavovec. Prav poseben ovčji sir guía pridelujejo v istoimenskem kraju – siru pravijo tudi cvetlični sir, postrežejo pa ga z domačim kruhom po stoletnem receptu. Otok pa slovi še po nečem, po mandljih. V Tejedi se lahko sprehodite po mandljevi poti in spoznate gojenje priljubljenih oreškov od sadike pa do njihove uporabe v kulinariki.

Nič čudnega torej, da so Gran Canarii med drugimi nadeli tudi ime Otok okusov, za njihovo kulinariko značilnih 21 skrivnih sestavin. Tri smo našteli zgoraj, preostale pa boste morda odkrivali sami, če vas zamikajo dogodivščine na tem idiličnem otočku.

Ne spreglejte