Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 5. 2013,
12.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Pot ob žici 2018

Četrtek, 9. 5. 2013, 12.43

8 let

Po poti spomina na okupirano Ljubljano

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ta konec tedna je rezerviran za Pot ob žici, tradicionalni, letos že 57. pohod po 35 kilometrov dolgem obroču okoli Ljubljane v spomin na osvoboditev slovenske prestolnice.

Ljubljano je med 2. svetovno vojno obdajala žična ograja, ki jo je italijanska vojska postavila leta 1942, pozneje pa so jo obdržali tudi nemški okupatorji. Obroč bodeče žice, ki je vključeval še več kot 200 bunkerjev, je stražilo okoli 1300 vojakov in 400 policistov, ki so strogo nadzirali vsak prehod v mesto in iz njega ter poskušali na ta način prekiniti stik odporniškega gibanja med mestom in zaledjem. Tovrstna okupacija našega glavnega mesta, ki je trajala 1171 dni, je bila med evropskimi prestolnicami neslavna posebnost – le malo krajev so okupatorji tako ostro odrezali od okolice.

Zakaj tja? Zdaj je po trasi obroča, v katerega je bila vklenjena Ljubljana, speljana sprehajalna pot, znana kot Pot spominov in tovarištva, Pot ob žici oziroma Zeleni prstan. Kakšno desetletje po koncu vojne so namreč začeli traso postopoma urejati in postavljati spominska obeležja, pešpot pa so uradno odprli 9. maja 1985, na 40-letnico osvoboditve.

Pot, ki je pri rekreativcih priljubljena skozi vse leto, je večinoma peščena, deloma pa vodi tudi skozi naseljene dele mesta, kjer je ponekod asfaltirana. Na več odsekih je obdana z drevoredom. Namenjena je predvsem hoji in teku, na njej pa je dovoljeno tudi kolesarjenje z navadnimi kolesi pod pogojem, da pešci niso ogroženi. Prepovedane so vožnja z motornimi vozili, gorskimi kolesi in ježa.

Zakaj zdaj? Vsako leto okoli 9. maja, obletnice osvoboditve Ljubljane, po poti poteka tradicionalni pohod okoli Ljubljane – prvega so priredili leta 1957. Pohod je del tridnevne prireditve, ki se je letos začela prav na dan zmage, v četrtek. Prva dva dneva sta namenjena predvsem otrokom in šolarjem, v soboto pa je čas za glavni pohod in tekaško prireditev Tek trojk.

Kako na pot? Na poti je osem kontrolnih točk, ki so hkrati štartna in ciljna mesta. Udeleženci se v pohod vključijo na kontrolni točki, ki jim najbolj ustreza, in prehodijo toliko poti, kolikor želijo oziroma zmorejo. Vsi pohodniki, ki prehodijo celotnih 35 kilometrov, na cilju dobijo medaljo.

Ne spreglejte