SiolNET. Trendi Potovanja
4,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Orient Express: danes še bolj luksuzen kot v zlatih časih #foto

4,13

termometer

Orient Express |  | Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

Orient Express je skozi zgodovino doživel vzpone in padce, a legenda je še danes živa - dobesedno. Potovanje z Orient Expressom je namreč še vedno mogoče.

Orient Express je verjetno najbolj slovita in razvpita železniška povezava v svetovni zgodovini. Pravzaprav gre za več vlakov in tudi več različnih linij, ki so obratovale od leta 1883 do leta 2009, ko je izvirni Orient Express odpeljal svojo zadnjo vožnjo, takrat po skrajšani liniji med Dunajem in Strasbourgom.

Vozil je tudi skozi Ljubljano

Oglas za zimo 1888/1889 | Foto: Wikimedia Commons Oglas za zimo 1888/1889 Foto: Wikimedia Commons Čeprav je bil Orient Express v svojem bistvu običajna mednarodna železniška povezava, je to ime bilo in je še vedno neločljivo povezano s prestižem, pa tudi tančico skrivnosti, ki je obdajala potovanje z njim. Konec 19. in v prvi polovici 20. stoletja, ko so potovanja še vedno veljala za precej naporno, včasih tudi nevarno početje, je bil ta vlak vrhunec udobja in luksuza.

Kot omenjeno, je skozi zgodovino obstajalo več linij Orient Expressa, najbolj znana pa je bila vsekakor tista, ki je povezovala Pariz in Istanbul in ki je tekla skozi alpski predor Simplon med Švico in Italijo - ta linija je prečkala tudi Slovenijo oziroma velik del Jugoslavije, tekla je skozi Ljubljano, Zagreb in Beograd, od tam pa v Sofijo in naprej proti Istanbulu.

Prizorišče znanega primera Hercula Poirota

Prav ta linija je tudi prizorišče slovite detektivke Umor na Orient Expressu, za katero je Agatha Christie dobila navdih (tudi) med potovanjem s tem vlakom. Tudi njej se je namreč zgodilo, da je vlak med potjo za dalj časa obtičal zaradi neugodnega vremena, prav tako kot se to zgodi v zgodbi. Mimogrede, v njej vlak obtiči nekje v Jugoslaviji, natančneje blizu Vinkovcev v današnji Hrvaški.

30. leta, zlato obdobje Orient Expressa

Zgodba s priljubljenim detektivom Herculom Poirotom na čelu je izšla sredi 30. let prejšnjega stoletja, ki so veljala za zlato dobo Orient Expressa. Takrat so obratovale tri linije, dve različni trasi med Parizom in Istanbulom, pa tudi arlberški Orient Express, ki je skozi Zürich in Innsbruck vozil med Parizom in Atenami. Zaton povezave se je začel z drugo svetovno vojno, leta 1977 so ukinili povezavo med Parizom in Istanbulom, zadnji vlak na le še delčku proge med Dunajem in Strasbourgom pa je peljal leta 2009.

Nov začetek

A Orient Express živi naprej, ne le v knjigah in filmih, ampak tudi na železniških tirih. Leta 1982 ustanovljeno zasebno podjetje Venice-Simplon Orient Express ponuja vožnje v restavriranih vagonih iz 20. in 30. let, v katerih lahko med marcem in novembrom potujete od Londona do Benetk.

"Novi" Orient Express v restavriranih vagonih iz 20. in 30. let | Foto: Belmond Management Limited/belmond.com "Novi" Orient Express v restavriranih vagonih iz 20. in 30. let Foto: Belmond Management Limited/belmond.com

Nekajkrat letno vlak iz Londona in Pariza pelje tudi do Prage, Dunaja in Budimpešte, enkrat na leto, avgusta ali septembra, pa je mogoče potovati po izvirni progi vse do Istanbula. Občasno organizirajo tudi potovanja do drugih mest, kot so Köln, Rim, Firence, Krakov, Dresden in celo Köbenhavn in Stockholm. Isto podjetje upravlja tudi podobne tematske železniške povezave v Singapurju, Maleziji in na Tajskem.

S prihodnjim letom bodo potniki (za primerno ceno) na Orient Expressu lahko uživali tudi v prostornih apartmajih. | Foto: Belmond Management Limited/belmond.com S prihodnjim letom bodo potniki (za primerno ceno) na Orient Expressu lahko uživali tudi v prostornih apartmajih. Foto: Belmond Management Limited/belmond.com

Gre za resnično luksuzne vlake, ki so skorajda bolj podobni hotelom s petimi zvezdicami. Njihovi kupeji so pravzaprav prostorne in prestižno opremljene sobe, prihodnje leto pa bodo začeli ponujati celo apartmaje. Ponudba hrane od zajtrka do večerje je vrhunska, na vlakih pa ne manjka niti šampanjski bar, ki da piko na i glamurju 20. in 30. let prejšnjega stoletja.

Venice-Simplon Orient Express | Foto: Belmond Management Limited/belmond.com Foto: Belmond Management Limited/belmond.com

Potovanje od Pariza do Istanbula stane od 7.500 evrov

Vsemu luksuzu primerno so luksuzne cene, ki odvisno od izbrane linije sežejo tudi prek pet tisoč evrov na osebo. Še najcenejša možnost je vožnja med Londonom in Parizom, za katero boste odšteli okoli 660 evrov. Cena potovanja med Parizom in Istanbulom avgusta prihodnje leto se začne pri 7.500 evrih za običajno dvoposteljno sobo in konča pri 17.500 evrih za apartma. In preden vas začne zanimati: potovanje je že razprodano.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 175
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin