Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Četrtek,
29. 3. 2018,
16.26

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,84

3

Natisni članek

arhitektura trajnostne rešitve IKEA Dunaj

Četrtek, 29. 3. 2018, 16.26

6 let

Nova Ikejina trgovina, v katero kupci ne bodo mogli z avtomobilom

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,84

3

Ikea Dunaj | Foto Arhiv Ikea

Foto: Arhiv Ikea

Ikea v središču Dunaja odpira novo trgovino, do katere ne bo mogoče z avtomobilom, temveč le z javnim prevozom, peš ali s kolesom.

Nova Ikejina trgovina na osrednji nakupovalni dunajski ulici Mariahilfer Strasse bo zasnovana skozi trajnostno perspektivo, saj bo dostop do nje mogoč le s podzemno železnico, tramvajem, kolesom ali peš. Ob kraju potrošnje bodo del objekta tudi zelene površine in družabni prostori.

Arhitekturni predlogi

K iskanju prave rešitve so v podjetju Ikea povabili devet arhitekturnih studiev. K nadaljnjemu razvoju koncepta so pozvali dunajski arhitekturni biro Querkraft. V pohištvenem podjetju želijo s svojo novo trgovino oblikovati večnadstropni objekt, ki bo postal privlačno mestno zbirališče.

Arhitekti nove Ikejine trgovine v središču Dunaja, ki stavi na trajnostno mobilnost, so veliko pozornosti posvetili zunanjosti objekta, s čimer so želeli prispevati k mestni veduti. | Foto: Arhiv Ikea Arhitekti nove Ikejine trgovine v središču Dunaja, ki stavi na trajnostno mobilnost, so veliko pozornosti posvetili zunanjosti objekta, s čimer so želeli prispevati k mestni veduti. Foto: Arhiv Ikea

Z nakupljenim pod roko in na kolo

V novi trgovini bodo sledili trendu nakupovanja, ki je na Dunaju vse bolj prisoten - prebivalcem kupljene izdelke pripeljejo na dom. Iz trgovine bodo potrošniki tako odnesli le produkte, ki jih lahko prepeljejo s sredstvi javnega prevoza, kolesom ali peš.

Odgovor na nove mobilne navade

Kot poudarjajo v Ikei, koncept nove trgovine odgovarja na spreminjajoče mobilne in nakupovalne navade v mestu, kjer se ljudje raje kot za uporabo avtomobila odločajo za javni prevoz. Prav to je tudi eden trajnostnih vidikov vsakdanjih praks, ki jih želi novogradnja podčrtati.

Večina prebivalcev središča Dunaja namreč sploh nima več svojega avtomobila.

Fasadna mreža bo zasnovana prek izmenjave zaprtih in odprtih elementov, na vseh ravneh pa bo prostor za drevesa. Zelena bo tudi streha, kjer bodo tudi zelene pergole. | Foto: Arhiv Ikea Fasadna mreža bo zasnovana prek izmenjave zaprtih in odprtih elementov, na vseh ravneh pa bo prostor za drevesa. Zelena bo tudi streha, kjer bodo tudi zelene pergole. Foto: Arhiv Ikea

Zelenje v mestu

Eden od poudarkov stavbe, katere začetek gradnje načrtujejo to poletje, bo tudi zelenje. Drevesa bodo tista, ki bodo vidno opredelila prostor in jih bodo zasadili v vseh etažah objekta.

Fasadna mreža bo opredeljena skozi preplet zaprtih in odprtih enot, s čimer bo v notranjosti zagotovljeno tudi veliko naravne svetlobe. Ob nakupovalnih površinah bo tudi več delov, namenjenih druženju, in deljenih delovnih prostorov.

Drevesa in kavarna na strehi

V načrtu je tudi zelena streha, ki bo lahko postala eno od mestnih srečališč. Idej za vsebine je več, med njimi so kavarna, restavracija, prostor za opazovanje zvezd, otroško igrišče in majhna fontana. Stavba bo na tak način odprta tudi za tiste, ki si bodo tam zaželeli le kave ali razgleda s strehe.

V novi trgovini bodo sledili trendu nakupovanja, ki je na Dunaju vse bolj prisoten - prebivalcem kupljene izdelke pripeljejo na dom. Iz trgovine bodo potrošniki tako odnesli le produkte, ki jih lahko prepeljejo s sredstvi javnega prevoza, kolesom ali peš. | Foto: Arhiv Ikea V novi trgovini bodo sledili trendu nakupovanja, ki je na Dunaju vse bolj prisoten - prebivalcem kupljene izdelke pripeljejo na dom. Iz trgovine bodo potrošniki tako odnesli le produkte, ki jih lahko prepeljejo s sredstvi javnega prevoza, kolesom ali peš. Foto: Arhiv Ikea

Nov koncept prodajalne

Zasnovo projekta, ki je v Ikejinem svetu popolna novost, oblikujejo že od leta 2016, poglobljeno v zadnjem času.

"V preteklih mesecih smo intenzivno razvijali ideje, kako bi lahko stavbo oblikovali v privlačno srečališče za vse ter hkrati zadostili našim zahtevam o trajnosti in konceptualnim obvezam," o nastajajočem objektu pravi Ikejin upravljavec premoženja oz. nepremičnin Rodolphe de Campos.

Za objekt si investitorji želijo, da bi postal mestno zbirališče, saj bo odprt tudi za tiste, ki si bodo tam zaželeli le kave ali razgleda s strehe. V pritličju poslopja bodo tudi arkade, kar bo podvojilo prostor na ulici. | Foto: Arhiv Ikea Za objekt si investitorji želijo, da bi postal mestno zbirališče, saj bo odprt tudi za tiste, ki si bodo tam zaželeli le kave ali razgleda s strehe. V pritličju poslopja bodo tudi arkade, kar bo podvojilo prostor na ulici. Foto: Arhiv Ikea

Ne spreglejte