Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 9. 2017,
4.04

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,38

1

Natisni članek

top 10 top destinacije Najlepši razgledi v Sloveniji Biseri Slovenije

Petek, 29. 9. 2017, 4.04

5 let, 11 mesecev

Najlepši razgledi v Sloveniji, ki so vas najbolj navdušili

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,38

1

Teh deset točk po Sloveniji, ki se lahko pohvalijo z izjemnim razgledom, je pri bralcih Siol.net vzbudilo največ pozornosti.

Od začetka aprila pa vse do sredine septembra smo ob petkih na Siol.net objavljali izletniške namige za obisk krajev po vsej Sloveniji, ki imajo čudovit razgled na bližnjo in daljno okolico. Po 25 tednih oziroma 25 razgledih smo pregledali številke in izluščili deset tistih, ki so na naših straneh zbrali največ ogledov.


1. Srce med vinogradi, najbolj romantičen razgled v Sloveniji

Turistična kmetija Dreisiebner, Srce med vinogradi, Špičnik | Foto: Matjaž Vertuš Foto: Matjaž Vertuš

Na prvo mesto se je uvrstilo Srce med vinogradi na Špičniku, atrakcija, ki je letos požela ogromno pozornosti. Ne nazadnje se je tam poročil član dua 2Cellos. Nič manj ni odmevala prigoda, ko so si cesto v obliki srca za promocijo svojih vinskih cest "izposodili" Francozi.


2. Na Klemenčem, ena najbolj fotografiranih turističnih kmetij v Sloveniji

Na Klemenčem, Logarska dolina, Solčavsko | Foto: Tomo Jeseničnik (www.slovenia.info) Foto: Tomo Jeseničnik (www.slovenia.info)

Tik pod vrh se je uvrstil pogled na turistično kmetijo Klemenšek oziroma Na Klemenčem, kot ji pravijo na Solčavskem. Najlepši pogled nanjo in na okoliške vrhove se razlega z razgledne točke na Solčavski panoramski cesti, poti, ki že s svojim imenom pove, da lepih razgledov na njej ne bo manjkalo.


3. Sorica, najlepša slovenska vas

Sorica | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Bronasto medaljo si je prislužila Sorica, po mnenju mnogih najlepša, zagotovo pa ena najlepših vasi v Sloveniji. Velja tudi za enega najbolj "filmskih" slovenskih krajev, saj je bila prizorišče več znanih slovenskih filmov, najlepši razgled na vas pa se razlega s klopce ob kipu slikarja Ivana Groharja, rojenega prav v Sorici.


4. Jezero Jasna s spektakularnim razgledom, kjer je padel filmski rekord

Jezero Jasna | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Jezero pri Kranjski Gori s fantastičnim razgledom na Julijske Alpe je ena bolj znanih destinacij na tej lestvici. Priljubljeno je tako poleti, ko se najbolj pogumni v njem tudi namočijo, kot pozimi, ko ga obkroža zimska idila. Dodatno pozornost si je letos prislužilo, ko je prav tam Pr' Hostar postal najbolj gledan slovenski film.


5. Grad Socerb z razgledom na Tržaški zaliv, ki vam bo vzel sapo

grad Socerb | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana

Peto mesto nas pelje na Obalo, natančneje na kraški rob, kjer se s tamkajšnjega gradu Socerb oziroma Strmec, kakor mu tudi pravijo, razlega pogled na Trst z okolico, slovensko obalo ter istrsko zaledje, prav tako pa je idealna lokacija za tiste, ki uživajo v idiličnih sončnih zahodih - ob primernem vremenu, seveda.


6. Ojstrica nad Bledom, najlepši razgled na Blejsko jezero

Ojstrica Bled | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Če je Blejsko jezero ena najbolj obiskanih destinacij v Sloveniji, je pogled z Ojstrice eden najbolj priljubljenih motivov na Instagramu. Hitro je jasno, zakaj - ko sedete na klop na razgledni točki in se prepustite pogledu na vzhajajoče sonce, vam do popolnosti ne manjka prav veliko.


7. Tromeja, stičišče treh držav z razgledom na vse strani neba

Tromeja | Foto: Arhiv LTO Kranjska Gora, foto: Matjaž Vidmar (www.slovenia.info) Foto: Arhiv LTO Kranjska Gora, foto: Matjaž Vidmar (www.slovenia.info)

Točka, kjer se stikajo Slovenija, Avstrija in Italija ter tri velike jezikovne skupine, slovanska, germanska in romanska, je na gori Peč, 1508 metrov nad morjem, na katero se povzpnete iz Rateč, za trud pa vas tromeja nagradi s pogledom na Julijske, Ziljske in Krške Alpe, Visoke in Nizke Ture ter del Karavank.


8. Jeruzalem s čudovitim pogledom na vinograde

Jeruzalem, Prlekija | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Na osmem mestu je kraj, ki je v tem obdobju še posebej aktualen - vendarle gre za enega najpomembnejših vinorodnih predelov v Sloveniji. Na vinski cesti, ki pelje skozi ta kraj z mednarodnim imenom, boste na vsakem koraku naleteli na nov krasen razgled na vinograde, prav tako pa ne manjka točk, kjer se lahko okrepčate in napojite.


9. Vinarium, neverjetno priljubljena atrakcija nad Lendavo

Vinarium Lendava | Foto: Mediaspeed Foto: Mediaspeed

Še en vinsko obarvan razgled je pogled s tako imenovanega panonskega svetilnika oziroma pomurskega Eifflovega stolpa, ki ga najdete v Lendavskih goricah. Stolp, s katerega vidite štiri države - Slovenijo, Madžarsko, Avstrijo in Hrvaško -, je pred kratkim praznoval drugi rojstni dan, ta konec tedna pa pričakujejo že 200-tisočega. obiskovalca oziroma obiskovalko.


10. Šmarna gora, najbolj znana razgledna točka v okolici Ljubljane

Šmarna gora, razgled | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana

Deseterico najbolj branih končuje Šmarna gora, najbolj oblegana vzpetina v okolici Ljubljane. Razgled z vrha je še posebej fotogeničen ob sončnem vzhodu oziroma takrat, ko je Ljubljanska kotlina prekrita z meglo. To boste zdaj, ko tonemo vse globlje v jesen, doživeli vse pogosteje.


Ne spreglejte