SiolNET. Trendi Potovanja
5,40

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na smučarske počitnice v Ukrajino? Zakaj pa ne.

5,40

termometer

Ukrajina
Foto: Reuters

Namesto na slovenskih smučiščih ali v sosednji Avstriji in Italiji se lahko na naslednje zimske počitnice odpravite v Ukrajino. Ukrajinci so še posebej ponosni na svoje smučarske centre, med katerimi prednjačijo Karpati.

''Ni ga mesta, lepšega od Kijeva,'' je v začetku minulega stoletja zapisal znameniti ruski pisatelj - v njegovem času, na prelomu iz 19. v 20. stoletje, je njegov rojstni Kijev sodil še pod Rusko federacijo - Mihail Bulgakov. Kot še danes velja, da vse poti vodijo v Rim, so nekoč tudi v največje slovansko prestolnico "vodile vse poti".

Poceni smučanje v Karpatih

V Kijev, ki šteje skoraj pol milijona več prebivalcev, kot jih ima vsa Slovenija, vas od začetka novembra vsak teden trikrat popelje letalo Adrie Airways. Po slabih dveh urah ste z Brnika že na kijevskem letališču, od koder je še slaba ura do strogega centra. Potovanje v lastni režiji vas lahko pride zelo poceni, če pred odhodom rezervirate bivališče prek katerega od spletnih ponudnikov. Od 40 evrov na noč boste odšteli za bivanje v apartmaju za štiri osebe, v neposredni bližini vseh ključnih prometnih infrastruktur.

Hoteli in koče v mestu Bukovel, kjer je največje in najbolj priljubljeno smučišče v Ukrajini, ponujajo storitve od 15 evrov na noč. Hoteli in koče v mestu Bukovel, kjer je največje in najbolj priljubljeno smučišče v Ukrajini, ponujajo storitve od 15 evrov na noč. Foto: Reuters

Ukrajinci so še posebej ponosni na svoje smučarske centre, od katerih prednjačijo Karpati. Čeprav je ta država precej ravninska, pa gorska veriga na skrajnem zahodu dežele, stisnjena med slovaško, madžarsko in ukrajinsko mejo, vse leto ponuja pestre možnosti rekreacije. Vrhovi so večinoma visoki od 1.800 do dva tisoč metrov in bolj zaobljeni od Alp, zato nudijo več užitkov planincem kot strastnim gornikom.

Tisti, ki vas morebiti skrbi zaradi konfliktov, ki občasno še polnijo dnevna poročila, naj vas pomirimo, saj so žarišča napetosti kar 1.200 kilometrov oddaljena od gora. Od ukrajinskih Karpatov je celo bliže do Ljubljane kot do nemirnih Donjecka in Luganska.

Tudi na take prizore lahko naletite na smučiščih v Karpatih. Tudi na take prizore lahko naletite na smučiščih v Karpatih. Foto: Reuters Pogledali smo, koliko bi vas stalo najcenejše bivanje v gorskih kočah na priljubljenem smučišču Slavsko - samo 20 evrov, le deset več pa v času novoletnih praznikov. Bivanje v hotelski sobi v novozgrajenem dvorcu si lahko uredite že za manj kot 50 evrov na noč.

Ukrajinci z največ prenočitvami v Sloveniji

Turistični tok je zelo živahen tudi proti Sloveniji. Turističnih migracij, se nadeja slovenska veleposlanica v Kijevu Nataša Prah, bo še več z redno letalsko linijo. Da so dnevni leti že rezervirani vnaprej, nam potrdi tudi komercialni direktor Adrie Airways.

Veleposlanica Prahova se kljub osredotočanju predvsem na ekonomske povezave, iskanje poslovnih priložnosti na obeh trgih, zavzema tudi za turistično krepitev odnosov med državama. "Podobnosti med nami je veliko, razlik pa tudi. Navade, šege, običaji, kulturne značilnosti so si zelo blizu. Mislim, da se Ukrajinci zaradi tega tako dobro počutijo v Sloveniji, ker jim je ta prostor kulturno blizu. Je pa jasno, da sta nas razvoj in zgodovina v nekem trenutku razdelila. Slovenija se je zadnja leta razvijala popolnoma drugače," poudari.

Šest prenočitev v ekoresortu, v koči za dve osebi, v mestu Slavske vas bo januarja stalo nekaj več kot 300 evrov. Šest prenočitev v ekoresortu, v koči za dve osebi, v mestu Slavske vas bo januarja stalo nekaj več kot 300 evrov. Foto: Reuters

Veleposlaništvo vsak mesec organizira dogodke v ključnih regijah, kjer predstavljajo zeleno deželo pod Alpami kot izbrano turistično destinacijo, zanimivo vse leto. Predvsem jih privlačijo naša termalna ponudba in zdravilišča. "Zaznavamo, da zanimanje raste, število prenočitev se povečuje, ukrajinski turisti so tudi tisti, ki v Sloveniji v primerjavi z vsemi drugimi turisti prenočijo največkrat," zadovoljno prebira podatke veleposlanica. Prostor seveda ostaja tudi za nadaljnji razvoj. "Uvedba letalske linije je zelo pomembna, saj dajo turisti veliko na to, da čim hitreje in na udoben način pridejo tja, kamor so se namenili."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 77
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin