Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 2. 2018,
18.43

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,97

Natisni članek

brisače Na dopustu Sardinija plaža

Ponedeljek, 26. 2. 2018, 18.43

6 let, 1 mesec

Na priljubljeni plaži nameravajo prepovedati brisače

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,97
plaža La Pelosa | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Plaža La Pelosa na Sardiniji velja za eno najlepših na tem sredozemskem otoku, prav zato pa je tudi ena najbolj obljudenih. Zaradi navala turistov ji grozi, da bodo tamkajšnje bele sipine za vedno uničene, zato so se lokalne oblasti odločile ukrepati.

Plaža La Pelosa na polotoku Stintino na severozahodu Sardinije slovi po svojem belem pesku in turkiznem morju, ki ga obliva, mnogi so jo razglasili za najlepšo plažo na Sardiniji, otoku, ki slovi po množici pravljičnih plaž. Ta sloves pa na La Peloso vsako poletje privabi množice obiskovalcev, na vrhuncu sezone jih tja pride tudi po pet tisoč na dan.

Nepregledne reke turistov na plaži puščajo svoj davek in lokalne oblasti se bojijo, da škode kmalu ne bo več mogoče popraviti oziroma da bi lahko bele sipine za vedno izginile.

Nekateri obiskovalci namreč beli pesek namenoma odnašajo domov, še večja grožnja pa so brisače, na katerih ljudje ležijo, je prepričan tamkajšnji župan Antonio Diana. Kot je povedal za italijanski časopis La Repubblica, se v brisače, še posebej ko so mokre, ujame veliko peska, ki ga potem obiskovalci odnesejo s plaže.

plaža La Pelosa | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Zato za letošnje poletje načrtujejo prepoved brisač, v zameno pa bi ljudem omogočili najem ležalnikov in podlag za ležanje. Razmišljajo tudi o prepovedi velikih torb za na plažo, v katerih obiskovalci namerno ali pa nenamerno odnašajo pesek.


Preberite še:


Ukrepi, ki za zdaj še niso začeli veljati, so naleteli na mešane odzive. Čeprav se večina strinja, da je treba naravno dediščino, kakršna je plaža La Pelosa, zaščititi, mnogim domačinom, ki na plažo zahajajo že od nekdaj, ni všeč, da bo prepoved veljala tudi zanje. Pojavili so se tudi očitki, da skuša župan Diana njihovo priljubljeno plažo spremeniti v letovišče za premožne turiste.

plaža La Pelosa | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

"Prepoved brisač ni naša kaprica," je za La Repubblico očitke zavrnil Diana. "Načrt temelji na znanstvenih raziskavah, ki so pokazale, da so brisače ena največjih nevarnosti za peščene sipine." Povedal je še, da bo plaža La Pelosa prihodnje leto deležna novih sprememb, med drugim bodo odstranili cesto, ki pelje na plažo in po kateri se nekateri obiskovalci pripeljejo dobesedno na pesek.

"Vsekakor nočemo, da bi bila La Pelosa nedostopna manj premožnim ljudem. Hočemo pa, da vsi spoštujejo pravila," je še dejal župan in dodal, da razmišljajo tudi o prisotnosti varnostnikov, ki bi skrbeli, da bodo obiskovalci za sabo pobirali smeti. "Želimo si, da bi bila plaža vedno dostopna tistim, ki so jo pripravljeni varovati."

Ne spreglejte