Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 6. 2014,
7.45

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Lent Maribor Festival Lent

Petek, 27. 6. 2014, 7.45

6 let, 7 mesecev

Na Lent, kjer se mešata kultura in ulična prehrana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Festival Lent je največji kulturni festival v Sloveniji in zaščitna znamka mesta Maribor.

Zakaj tja? Festival Lent se vsako leto se dogaja v starem delu mesta Maribor, na Lentu. Lent ali Pristan je del obale ob Dravi, kjer so pristajali splavi in majhne tovorne ladje šajke. Les iz pohorskih in koroških gozdov so plavili proti Donavi in Črnemu morju. Splavarjenje je začelo nazadovati, ko so speljali železniško progo iz Koroške proti Panonski nižini, popolnoma prenehalo pa se je, ko so zaradi hidroelektrarn zajezili Donavo. Lent je ena od najbolj zaželenih turističnih lokacij in po mnenju številnih najlepši del štajerske prestolnice.

Zakaj zdaj? Festival Fent, ki ima že večletno tradicijo, letos je že 28. po vrsti, izvajajo od začetka poletnih počitnic, torej v zadnjem tednu junija, in traja dobra dva tedna. Letos se bo končal v soboto, 5. julija.

Kaj se dogaja? Nekaj prireditev in koncertov ste že zamudili, a še precej jih je pred vami. Osrednje prizorišče festivala je vedno Glavni oder na Dravi, kjer bo v petek koncert Đorđa Balaševića, v soboto in nedeljo pa sklepni del 26. Folkarta.

V petek bodo na Večerovem odru pri Žičkem dvoru nastopili Orleki in Shutka Roma Rap, v soboto Tinkara Kovač s skupino in Muff in nedeljo Goblini.

Najmlajši je festival ulične prehrane Sladolent, ki je nastal kot odgovor na kritike zaradi domnevno pomanjkljive gastronomske ponudbe na festivalu.

Za najmlajše in njihove starše je najbolj zanimiv Park doživetij, ki so ga letos zaradi pomislekov okoljevarstvenikov delno preselili v Vetrinjski dvor.

V središču mesta se odvija poseben program Živa dvorišča, prav tako bosta tudi letos dva ognjemeta. Prvi je ob sklepnem večeru Folkarta 28. junija, drugi pa ob koncu Festivala Lent 5. julija.

Podroben festivalski program najdete tukaj.

Če bi radi videli Lent z "vodne" strani, potem si privoščite izlet z ladjico Dravska vila. Med prijetno vožnjo z ladjico in ob čudovitem razgledu na obrežje Drave in mesto Maribor se lahko posladkate tudi s sladicami in si privoščite odlično kavo v ladijski kavarni/slaščičarni. Z ladjico se lahko popeljete od srede do petka ob 18.00 (v zimski sezoni ob 16.00), v soboto in nedeljo ob 11.00 in 18.00 (v zimski sezoni ob 11.00 in 16.00), ob ponedeljkih in torkih samo po predhodnem dogovoru.

Ne spreglejte