Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 5. 2014,
7.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

turistična kmetija Koroška

Sobota, 10. 5. 2014, 7.51

8 let

Na kmetiji: V Povhov mlin na Koroškem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Turistična kmetija Povh na Prevaljah obiskovalce vabi na ogled Povhovega mlina in prenočevanje v Mumini bajti. Koroška pa nudi še obilo zanimivega, od naravnih lepot do kulinaričnih dobrot.

Kje in kdo? POVHOV MLIN Dolga Brda 19, 2391 Prevalje

Turistična kmetija Povh s Povhovim mlinom stoji v Šentanelski reki pod vasjo Šentanel v bližini Prevalj na Koroškem. Posest vodi družina Naveršnik, ki skrbita tudi za goste kmetije. Na posesti so staro preužitkarsko hišo prenovili in uredili v prijeten apartma, imenovan Mumina bajta, pri Povhovih pa se lahko oglasijo tudi izletniki in izletniške skupine, si ogledajo delovanje starega mlina in uživajo v mirnem in idiličnem okolju.

Kako do tja? Prevalje so od Ljubljane oddaljene 128 kilometrov. Iz Ljubljane se po štajerski avtocesti peljete do Prebolda, nadaljujete mimo Braslovč in Mozirja, prek Črne na Koroškem, Mežice do Raven na Koroškem. Dolga Brda ležijo pod vasjo Šentanel blizu meje z Avstrijo.

Posebnosti kmetije 150 let star mlin daje kmetiji Povh poseben pečat, velja za etnološko znamenitost in kulturni spomenik. Na kmetiji so za goste pa tudi šolarje in vrtčevske otroke pripravili program Od zrna do kruha, med katerim spoznavajo različne vrste žit in zrnja, moko, domači kvas, izdelke iz testa.

Gostje se lahko seznanijo tudi z delovanjem mlina, mlinskih koles in spoznajo, kako so včasih mleli žito.

Kulinarična ponudba Po predhodni najavi vam v podstrešni sobi mlina domači pripravijo tudi pokušnjo koroških kulinaričnih posebnosti. Prigriznete lahko domač rženi kruh, pogače, ocvirke s prilogo in še bi se našlo, postrežejo pa tudi z domačim jabolčnim moštom ali sokom.

Ideje za izlet po okolici Blizu je turistična vasica Šentanel, lahko pa se podate po mlinarski in rekreacijski poti, ki se začne pri Povhovem mlinu. Koroško lahko raziskujete s kolesom ali pa se odpravite v planine – blizu so Velika Peca, Uršlja gora, Raduha in Obir. S splavarji se lahko zapeljete po Dravi ali raziskujete podzemlje pod Peco.

Ne spreglejte