Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Četrtek,
14. 2. 2019,
13.37

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81

1

Natisni članek

stres narava Švedska

Četrtek, 14. 2. 2019, 13.37

5 let, 2 meseca

Mini hiška, ki zmanjšuje vpliv stresa na telo #foto

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81

1

Način življenja na Švedskem velja za zelo kakovostnega. Kaj je skrivnost? Tesna povezanost z naravo, ki ima blagodejen vpliv na zdravje. To je potrdila najnovejša študija, na to pa v praksi odgovorila majhna hiška, postavljena v zelenje in ob jezero. Očitne pozitivne učinke prinaša že po 72 urah, preživetih v njej.

Na Švedskem so leta 2017 naredili raziskavo o učinkih tesne povezanosti z naravo, kar v tej skandinavski državi radi poudarjajo kot eno od svojih prednosti. Pet ljudi z zelo stresno službo iz različnih držav so spoznali s "švedskim načinom življenja", kot so to sami opredelili, pomeni pa bivanje v stiku z naravo. Med udeleženimi so bili, na primer, francoska taksista, nemški policist in Newyorčan, vse skupaj pa so iz urbanega življenja odpeljali na zahod Švedske.

V hiši sredi narave

Namestili so jih v mini leseno kabino, ki meri pet kvadratnih metrov, odlikuje pa jo veliko steklenih površin. Te v notranjost ne spuščajo le veliko naravne svetlobe, temveč je mogoče iz bivališča nemoteno opazovati okolico v vsakem trenutku dneva in skoraj ne glede na to, kaj počnete. Na ta način so dosegli, da je bil vtis o bližini narave kar se da velik. Vključili so jih tudi v aktivnosti na prostem, kot so ribarjenje, plavanje in kuhanje.

Po 72 urah so pri udeleženih v raziskavi zaznali zmanjšanje krvnega pritiska, ravni stresa in utripa srca, postali pa so tudi bolj ustvarjalni. Bolje so se počutili in izboljšalo se je njihovo razpoloženje. Bolj so bili mirni in manj zaskrbljeni. Svoje je naredila tudi odmaknjenost od sodobnih tehnologij.

Iz postelje pogled na jezero

Na zahodu Švedske obstaja pet takšnih kabin, v katerih se človek lahko popolnoma umiri in si odpočije. K temu prispeva že jutranji pogled, ko se iz postelje zazrete kar v jezero, drevesa in sonce.

Protistresno kabino je mogoče najeti za 72 ur, ker je to čas, v katerem se raven stresa zmanjša za 70 odstotkov.

Bivanje na zasebnem otoku

Kabine so postavljene na zasebnem otoku Henriksholm, katerega skoraj polovica je prekrita z gozdom, na drugem delu pa se raztezajo travniki. Otok je poseljen od 14. stoletja, danes pa je v lasti družine Berger, katere hišo z 18 spalnicami je prav tako mogoče najeti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

This has been our home for 72 hours lately. ❤️

A post shared by Bastianoso (@bastianoso) on

Preberite še:

Trendi Čarobna hiša na drevesu, ki jo je mogoče najeti #foto
Trendi Spalnica, ki je videti kot hiška na drevesu
Trendi V središču Slovenije lahko prespite na drevesu. Varno in romantično. (foto)
Ne spreglejte