Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Torek,
10. 3. 2015,
14.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Pariz Lizbona Berlin Ljubljana Kickstarter

Torek, 10. 3. 2015, 14.30

8 let

Mednarodna revija s slovenskim ustanoviteljem uspešna na Kickstarterju

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na platformi za množično financiranje Kickstarter je zaželeno finančno podporo dobila tudi mednarodna revija Cacao Europa, katere soustanovitelj in eden od urednikov je Slovenec Urban Zorko.

Prvi dve številki mednarodne revije Cacao Europa, ki posamezna mesta tematizira skozi umetnost, kulturo in družbene vede, sta že izšli. Prva, ki predstavlja Pariz, je že v prodaji, druga pa je tik pred izidom. Posvečena Lizboni in spominu je v tisku v Ljubljani, izšla pa bo konec meseca.

Ob velikem vložku prostovoljnega dela in iskanju različnih virov financiranja so svoje možnosti ustvarjalci revije preverili tudi na platformi za množično financiranje Kickstarter, pri čemer so bili uspešni. Že nekaj dni pred iztekom roka za nabiranje sredstev so tako prejeli potreba zagonska sredstva 15 tisoč evrov. Kot kaže, jih bodo nabrali še malo več, te pa porabili za že načrtovani naslednji reviji. Tretja bo posvečena Berlinu, naslednja Ljubljani, nova mesta pa bodo izbrali v prihodnje. Zbrana sredstva na Kickstarterju, kot pravi soustanovitelj in eden od osrednjih urednikov Urban Zorko, bodo poleg stroškom za produkcijo revije namenjena predvsem vzpostavljanju novih mehanizmov, ki bodo zagotavljali dolgoročno finančno vzdržnost revije.

Ob uspehu na platformi za množično financiranje Zorko pravi, da ob tem "čutiš še večjo odgovornost. Na tak način si za svoj projekt ustvarjaš tudi določeno bazo, si dviguješ zaupanje. Ne nazadnje pa gre pri tem, da ti je tu uspelo, tudi za določen prestiž, s čimer si zvišaš tudi določeno virtualno valuto."

Transnacionalna in premična revija Cacao Europa je polletnik, ki izbrana mesta tematizira v umetniški, novinarski in esejistični formi. Duh časa določenega urbanega okolja ekipa revije, ki s stalno uredniško sestavo vedno nastaja v sodelovanju z lokalnimi ustvarjalci in misleci posameznega mesta, predstavljajo skozi njegove specifične podobe, zgodbe in načine bivanja v njem. Urban Zorko pravi, da bi jo na neki način lahko primerjali z revijo National Geographic, pri čemer vedno iščejo najbolj navdihujoče obraze svetovnih mest. S to posebnostjo, da je revija dvojezična. Vedno je v angleščini, drugi jezik pa je jezik mesta.

V svoji viziji in izvedbi je revija tudi transnacionalna in premična. Ta namreč ne nastaja v enem središču ter ne skozi stalna avtorstva in perspektive, glede na to, da se v vsakem tematiziranem mestu osrednjemu jedru revije priključijo še lokalni uredniki in urednice ter avtorji in avtorice. "Na mesto tako vedno gledamo od znotraj in zunaj," še koncept predstavlja Urban Zorko.

V pariški številki so pogled od zunaj predstavljali tudi slovenska ilustratorka Eva Mlinar, gibalna ustvarjalka Anja Humljan, esejistka Ana Geršak in kanadsko-slovenski pisec Tony Carter.

Polletnik o mestih od znotraj in zunaj Ideja o polletniku, ki na mesto gleda skozi analitične oči domačina in senzibilni pogled tujca ter obratno, je plod izmenjave Erasmus. Slovenec Zorko in Irec Ronan MacDubhghaill se spoznala pred sedmimi leti na Dunaju.

Stike sta obdržala, v srečevanjih pa skozi čas razvila kreativno in produktivno idejo – revijo Cacao Europa. V njej sta ustanovitelja prevzela tudi vlogo osrednjih urednikov. Pri tem se jima je v vlogi umetniškega svetovalca pridružil še Francoz Alan Tod. Cilj je namreč, da ima revija poleg vsebinske teže tudi vizualno prepričljivost, povezano z obravnavanim mestom, seveda, in gre tako tudi za objekt, ki si ga želiš imeti na polici.

Tajvanska revija je kriva za transnacionalno publikacijo o mestih Sredstva za izdajo revije sta njena ustanovitelja do zdaj črpala iz različnih virov. Eden od teh je bila podpora sorodne tajvanske revije Cacao. Od tod tudi ime njene evropske različice, ki pa v nasprotju s tajvansko ni osredotočena na umetnost.

Tajvanska revija je bila tako za Cacao Europa pomembna odskočna deska, odločilna, da so o njej sploh začeli razmišljati, čeprav se partnerstvo med revijama dolgoročno ni izšlo. Drugi vir financiranja transnacionalne revije o mestih so tudi posamezne lokalne ustanove, ki ob nastajajoči tematski izdaji vidijo dodano vrednost in so jo tako pripravljene finančno podpreti. Zdaj je tu še finančna injekcija s Kickstarterja.

"Vizija pa je, da se v prihodnje deloma povežemo z gospodarstvom, turizmom in se morda prijavimo tudi za kakšna evropska sredstva," pravi Zorko. Čeprav bi si želeli, da klasičnega oglaševanja v reviji ne bi bilo, hkrati dodaja, da ve, da brez reklam nekako ne bo šlo. Vendar si bodo prizadevali, da bodo te le nadgradnja vsebine.

O projektu, ki so ga zagnali pred letom in pol in v katerega sodelujoči vlagajo veliko svojega znanja, idej in časa, pa pravi, da se zaveda, da v današnjih okoliščinah tiskanih medijev predstavlja veliko avanturo in da gre za dogodivščino, ki ima veliko vizij. Ne le v vsebinskem, temveč tudi v preživitvenem smislu. Pri tem citira nemškega režiserja Wernerja Herzoga, ki je takrat, ko po njegovem mnenju še ni imel nič denarja, dejal, da je zagnal vlak, in ko bodo ljudje videli, kako težek in hiter je, bodo želeli skočiti nanj. To pa bo tako tudi dokaz za to, do kam lahko pridemo z vizijo in načrti, še pravi urednik mednarodne revije o mestih, ki je na prodaj v evropskih in svetovnih knjigarnah.

Dobiti jo je mogoče v Tate Modern v Londonu, Shakespeare's and Co v Parizu, v knjigarnah Lizbone, Dublina, Berlina, Stockholma, Moskve, Tokia in New Yorka ter v večini preostalih glavnih evropskih mest. V Ljubljani jo najdete v knjigarnah Azil, Sanje in v izpostavah Mladinske knjige po državi.

Ne spreglejte