Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 11. 2016,
15.23

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,40

1

Natisni članek

Žan Rebolj popotovanje potovanje intervju

Nedelja, 27. 11. 2016, 15.23

6 let, 7 mesecev

Žan Rebolj, slaščičar, ki bo prehodil svet

Kranjčan na poti okrog sveta: To je bila najboljša odločitev v mojem življenju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,40

1

Žan Rebolj | Foto Facebook/Travel Fairytale

Foto: Facebook/Travel Fairytale

Mladi Kranjčan Žan Rebolj se je že zdavnaj odločil, da se ne bo oziral na mnenje okolice, ampak bo živel tako, kot sam čuti, da je prav. Maja 2015 se je podal na pot okrog sveta in se zaljubil.


27-letni Kranjčan Žan Rebolj je marca 2015 pustil službo in si kupil enosmerno letalsko vozovnico iz Trsta v London. Do italijanskega letališča je pripotoval na avtoštop. Posebnih načrtov ni imel. Vedel je le to, da si želi na potovanju spoznati čim več ljudi.

Na poti je že leto dni in pol. Pravkar je prehodil znamenito romarsko pot El Camino de Santiago v Španiji, prihodnje leto načrtuje pohod po sloviti Apalaški poti v ZDA, znani tudi kot mati vseh daljših pohodov. Dolga je 3.460 kilometrov in prečka 14 ameriških zveznih držav.

Večino poti v okviru misije Eco Vegan World Walking Mission opravi peš, prehranjuje se vegansko, svoja doživetja pa opisuje na blogu Travel-Fairytale (Potovanje – pravljica).

"Kdaj ste zadnjič nekaj naredili prvič," se sprašuje v enem od zapisov na Facebooku.

"Če sem želel slediti srcu, sem se moral odpovedati vsemu in se podati na pot," pravi Rebolj. Odločitve ni niti enkrat obžaloval.  | Foto: Facebook/Travel Fairytale "Če sem želel slediti srcu, sem se moral odpovedati vsemu in se podati na pot," pravi Rebolj. Odločitve ni niti enkrat obžaloval. Foto: Facebook/Travel Fairytale

Zakaj ste se odločili, da pustite vse za seboj, vključno s službo, in se odpravite na pot­ okrog sveta?

Od nekdaj sem rad odkrival nove kraje in tudi ko o potovanjih nisem vedel še ničesar, sem sanjal o krajih in znamenitostih, ki jih takrat sploh še nisem poznal. Šele pozneje, ko sem odrasel, sem doumel, kaj so te sanje pomenile.

Nikoli nisem mogel obstati na enem mestu. Tudi od televizijskega programa Travel Channel se nisem mogel ločiti. Prebral sem ogromno popotniških knjig in se udeležil številnih popotniških predavanj.

Za pot okrog sveta sem se odločil zato, ker so potovanja moja velika ljubezen. Če sem želel slediti svojemu srcu in resnično početi tisto, za kar živim, sem se moral odreči vsemu, kar sem imel in poznal, in se odpraviti na pot. Štartal sem maja 2015.

"Moj dom je svet in potemtakem sem ves čas doma. Imam pa občutek, da se bom, če se bom sploh kdaj vrnil v Slovenijo, tam počutil kot turist." | Foto: Facebook/Travel Fairytale "Moj dom je svet in potemtakem sem ves čas doma. Imam pa občutek, da se bom, če se bom sploh kdaj vrnil v Slovenijo, tam počutil kot turist." Foto: Facebook/Travel Fairytale

Na pot ste se podali pred letom in pol, kako dolgo potovanje ste si zamislili?

Ker smo vsi rojeni na Zemlji, mislim, da je naš dom povsod, zato težko rečem, kako dolgo bo trajalo potovanje in kdaj se bom vrnil domov. Moj dom je svet in potemtakem sem ves čas doma. Imam pa občutek, da se bom, če se bom sploh kdaj vrnil v Slovenijo, tam počutil kot turist.

Zakaj?

Ko si od doma leto, dve ali več, se povsod počutiš kot doma, samo doma si kot turist. Sicer pa se v Sloveniji nikoli nisem počutil ravno doma. Vedno sem hrepenel po drugih krajih, državah.

Ne prenese ljudi, ki se hvalijo, s tem, da potujejo brez denarja. "Lahko potuješ z malo sredstvi, ne moreš pa potovati brez denarja. To je neumnost oziroma blogerski mit za večjo branost," pravi. | Foto: Facebook/Travel Fairytale Ne prenese ljudi, ki se hvalijo, s tem, da potujejo brez denarja. "Lahko potuješ z malo sredstvi, ne moreš pa potovati brez denarja. To je neumnost oziroma blogerski mit za večjo branost," pravi. Foto: Facebook/Travel Fairytale

Na pot ste se odpravili s tanko denarnico oziroma skoraj brez denarja. Kako se preživljate na potovanju?

Na pot sem se odpravil z nekaj več kot tisoč evri. Opažam pa, da si vedno več blogerjev sledilce nabira tudi s hvaljenjem o tem, da okrog sveta potujejo brez denarja. Zelo priljubljen je na primer naslov: Kako potovati zastonj oziroma brez denarja. Priznam, da me vsak tak naslov razburi. To je namreč debela laž.

Lahko potujemo z manjšim proračunom, zagotovo pa ne brez denarja. Pred odhodom se je namreč treba zdravstveno zavarovati, si kupiti letalsko vozovnico, občasno pa si je fino privoščiti tudi kaj za pod zob.

Na poti se preživljam s pisanjem za različna podjetja. Stroške sem si zmanjševal tudi s prostovoljnim delom, kjer sem ogromno naučil.

Rad bi se zahvalil Slovenskemu popotniškemu združenju. Občasno zanje kot prostovoljni novinar napišem kak članek, v zameno pa mi omogočijo ugodnejše nočitve v njihovih hostlih okrog sveta.

Skratka, načinov, kako zmanjšati stroške na minimum, je ogromno, potovati povsem brez denarja pa je neumnost oziroma blogerski mit za večjo branost.

Kako si ob tako skromnem proračunu najdete prenočišče, kje se ­kot vegan prehranjujete?

Večino časa si, ne glede na to, ali sem v hotelu, penzionu ali kje zunaj, kuham sam, in sicer na svojem kuhalniku za kampiranje. Tako natanko vem, kaj jem, pa še ceneje je.

Prenočujem pa vsepovsod. Od CouchSurfinga, hotelov, hostlov, prespim tudi pri ljudeh, ki me povabijo v svoj dom. Občasno me v hotele ali hostle gostitelji sami povabijo prek elektronske pošte.

Kuha si sam, in sicer na plinskem gorilniku. "Tako vem, kaj jem, pa še ceneje je." | Foto: Facebook/Travel Fairytale Kuha si sam, in sicer na plinskem gorilniku. "Tako vem, kaj jem, pa še ceneje je." Foto: Facebook/Travel Fairytale

Česa ste se na poti naučili?

Ker sem precej časa preživel kot prostovoljec na različnih organskih farmah v Veliki Britaniji (wwoof prostovoljno delo v zameno za hrano in prenočišče), sem se naučil ogromno novega o samooskrbi. Pri tem sem spoznal tudi to, da kmetje, ki gojijo sadje in zelenjavo, svojim pridelkom in delu posvečajo precej več časa, kot pa ljudje, ki se preživljajo z živinorejo. Njim je pomemben samo denar. Živali so nesrečne, ker se z njimi slabo ravna.

Naučil sem se tudi ogromno novega o hrani in o tem, kako biti pozitiven. Spoznal sem, da so ljudje dobri in da svet ni nevaren. Vse, kar moramo narediti, da to spoznamo, je, da stopimo iz našega območja udobja.

Kaj vam na potovanju vzame največ č­asa in načne največ živcev?

Trenutno mi največ časa in živcev poleg pisanja, hoje, raziskovanja in izobraževanja vzame načrtovanje prihodnjega leta, ko se bom odpravil v pravo divjino, na Apalaško pot v ZDA. Tam moram biti pripravljen na vsak korak in vse scenarije. Priskrbeti si moram vize, načrtovati prehrano itd.

Vendar pravim, da je vsak čas in nervoza, ki ju posvetiš nečemu, v čemer uživaš, dobra stvar.

Prihodnje leto načrtuje pohod po Apalaški poti v ZDA, ki prečka 14 ameriških zveznih držav. | Foto: Facebook/Travel Fairytale Prihodnje leto načrtuje pohod po Apalaški poti v ZDA, ki prečka 14 ameriških zveznih držav. Foto: Facebook/Travel Fairytale

Kaj vam daje največ za­dovoljstva?

Spoznanje, da sem se odločil slediti svojemu srcu. Zdaj se samo še nasmiham ljudem, ki v preteklosti niso verjeli vame in ki so mi svetovali, naj si najdem stanovanje in službo, v kateri bom užival. Mogoče je to zanje, zame pa prav gotovo ni in nikoli ne bo.

Morda bom nekega dne gojil svoja zelišča, sadje in različne vrste zelenjave. Spoznal sem namreč, da je hrana naše največje zdravilo.

Ugotovil sem tudi, da si v tujini lahko tisto, kar v resnici si. V določenih slovenskih podjetjih si namreč ne želijo, da si tudi navzven tak, kot si. Bojijo se, da bi zaradi tega izgubili svoj ugled.

Na potovanju po Veliki Britaniji sem spoznal fanta. Nisem vedel, v kaj se bo najino prijateljstvo razvilo, in očitno se takrat, ko ne pričakuješ ničesar, zgodi tisto, kar najmanj pričakuješ.

Zaljubil sem se in na koncu se je razpletlo tako, da je fant pustil službo in se mi v Belgiji pridružil.

To je druga najboljša stvar, ki se mi je zgodila v življenju in ki je nikoli ne bom obžaloval. Hoja v paru in izobraževanje ljudi o veganstvu sta super.

Na potovanju je spoznal svojega partnerja, kar takoj po odločitvi za potovanje šteje kot drugo najboljšo stvar v življenju. | Foto: Facebook/Travel Fairytale Na potovanju je spoznal svojega partnerja, kar takoj po odločitvi za potovanje šteje kot drugo najboljšo stvar v življenju. Foto: Facebook/Travel Fairytale

Ali se vaši koraki n­a poti odvijajo spont­ano ali imate že vnapr­ej določen program po­tovanja?

Spontano in hkrati po določenem programu. Zakaj? Ker terena, kjer hodim, ne poznam, se moram predhodno o tem pozanimati in načrtovati svojo prehrano, opremo in podobno.

Pravkar sem končal romarsko pot Camino, kmalu pa se bom odločil, kakšen bo moj naslednji korak.

Kako je z varnostjo na poti? Je res, da se dob­ro z dobrim vrača?

Seveda, v to nedvomno verjamem. Je pa res, da je kljub temu treba biti pozoren, še posebej v velemestih, kjer je stopnja kriminala na višku oziroma so prisotne kriminalne tolpe. Za zdaj nisem imel večjih težav, je pa res, da se takšnim predelom skušam izogniti. Veliko lažje je, če nisi sam.

Pravkar je prehodil znamenito romarsko pot v Španiji El Camino de Santiago. | Foto: Facebook/Travel Fairytale Pravkar je prehodil znamenito romarsko pot v Španiji El Camino de Santiago. Foto: Facebook/Travel Fairytale

Kaj ste pričakovali od ­potovanja in kaj ste prejeli?

Pričakoval nisem ničesar, dobil pa sem potrditev, da je to tisto, kar sem si želel.

Fanta, ki me sprejema takšnega, kot sem, in mi pomaga pri vsem, predvsem pa sem dobil neskončno možnosti in motivacije za naprej. Če to ni nekaj najboljšega, potem ne vem, kaj je!

Ne spreglejte