SiolNET. Trendi Potovanja
6,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Peter Markič jih je prepričal z zanesenjaštvom in fotografijami Slovenije

Kako se je 10 pohodov v Julijskih Alpah znašlo na kanadskem popotniškem portalu #foto

6,35

termometer

 | Foto: Peter Markič
Foto: Peter Markič

Julijske Alpe je priljubljeni popotniški vodnik Lonely Planet pred kratkim uvrstil na tretje mesto najlepših svetovnih turističnih regij, ki jih morate obiskati prihodnje leto. Zdaj so se jim po zaslugi strastnega pohodnika in ljubiteljskega fotografa Petra Markiča posvetili tudi v rubriki 10 Hikes (10 pohodov) v sklopu kanadskega popotniškega portala 10 Adventures.  

Kanadska spletna stran 10 Adventures je luč sveta ugledala lani. Na Facebooku jo spremlja več kot 70 tisoč sledilcev. Pred dnevi so si lahko ogledali tudi 10 pohodov v Julijcih. Zasluge zanj ima 36-letni Peter Markič iz Pristave pri Tržiču, ki je prepričal urednika Richarda Campbella, da jih uvrsti na njihov seznam.

Markič na Malem Špičju | Foto: Peter Markič Markič na Malem Špičju Foto: Peter Markič

Na območju Komne in Lanževice je iz kamenja sestavil napis 10 hikes. | Foto: Peter Markič Na območju Komne in Lanževice je iz kamenja sestavil napis 10 hikes. Foto: Peter Markič

10 hikes Peter Markič | Foto: Peter Markič Foto: Peter Markič

Srečno naključje pregledovanja socialnih omrežij

Vse se je zgodilo med enim od večernih pregledovanj socialnih omrežij, nam je povedal Peter Markič, po izobrazbi inženir gradbeništva, po poklicu kurir za DHL, po duši pa strasten pohodnik in kolesar.

"Konec junija sem naletel na oglas, da pri portalu 10 Adventures iščejo sodelavce, ki bi bili pripravljeni pripraviti seznam desetih pohodov v eni od naštetih držav. Med njimi žal ni bilo Slovenije, so bile pa na primer Italija, Francija, Švica, če naštejem samo nekaj evropskih, pa tudi Havaji.

No, in ker je ravno letos poleti neko dekle s Havajev obiskalo svoje sorodnike v Tržiču in sva prek Facebooka navezala stik, sem se v obrazcu prijavil kar pod Havaje, zraven pa dopisal, da imam tam kolegico in da bi lahko pisal tudi o Havajih. Dodal sem še, da morajo, če se projekta lotevajo resno, nekaj pozornosti nameniti tudi Sloveniji, ki da je zelo lepa in raznolika država. Omenil sem še, da se ukvarjam s fotografijo in veliko hodim v hribe in da bi lahko pripravil serijo pohodov tudi za Slovenijo. Očitno jih je to prepričalo."

Krn | Foto: Peter Markič Krn Foto: Peter Markič

Bivak II | Foto: Peter Markič Bivak II Foto: Peter Markič

Priljubljena Slemenova špica nad Vršičem | Foto: Peter Markič Priljubljena Slemenova špica nad Vršičem Foto: Peter Markič

Kako izbrati TOP 10?

Urednika je predlog zamikal. Slovenijo je s fotografij poznal že od prej, strinjal se je, da je pri nas zelo lepo, ni pa verjel, da bo našel koga iz Slovenije, ki bi bil pripravljen sodelovati.

"Predlagal sem mu nekaj tem – od Kamniško-Savinjskih Alp do prečenja Košute ... Na koncu pa se je urednik odločil za Julijske Alpe oziroma območje Triglavskega narodnega parka," je povedal Peter. "Julijske Alpe sem leta 2015 prehodil po dolgem in počez in lahko rečem, da jih precej dobro poznam. Iskal sem predvsem lokacije, do katerih ni pretirano zahtevno priti, saj je bil eden od pogojev razpisa ta, da pohodi ne smejo biti tehnično preveč zahtevni in da je do njih mogoče priti tudi po nezavarovanih poteh. Da teren ni nevaren in da zanj ne potrebuješ varnostne čelade.

Večina je morda za Slovence klasičnih, za tujce pa verjetno ne. Trudil sem, se, da bi površinsko zajel čim večji del območja TNP. Poskušal sem pripraviti čim več krožnih poti, čeprav to vedno ni bilo mogoče."

Peter priznava, da je glede na pestrost, ki je značilna za Slovenijo, zelo težko izluščiti zgolj deset pohodov. "V načrtu sem jih imel 15, a sem nekatere izmed njih zaradi zahteve po različnih težavnostih žal moral izpustiti."

Pod Jalovcem | Foto: Peter Markič Pod Jalovcem Foto: Peter Markič

Kredarica | Foto: Peter Markič Kredarica Foto: Peter Markič

Aljažev stolp na vrhu Triglava | Foto: Peter Markič Aljažev stolp na vrhu Triglava Foto: Peter Markič

To bi lahko bila sanjska služba

Predloge je najprej poslal v potrditev, potem ko so mu prižgali zeleno luč, pa se je takoj lotil dela. Vsak opis je bilo namreč treba dopolniti s fotografijami in GPS-sledmi, označiti stopnjo zahtevnosti, razdaljo in okvirni čas hoje. Peter je za ta projekt namenil del dopusta. "Če bi se lahko ukvarjal samo s tem, bi to bila sanjska služba," je priznal. Računa, da se bo sodelovanje nadaljevalo.

Izjemen razgled pri Koči pri Triglavskih jezerih | Foto: Peter Markič Izjemen razgled pri Koči pri Triglavskih jezerih Foto: Peter Markič

Iskali so ljudi, ki bi pisali o Chamonixu, Zermattu in Aspnu, Peter pa jih je navdušil s fotografijami iz Slovenije

Zanimalo nas je tudi, kaj o Sloveniji pravi urednik portala 10 Adventures, ki se večinoma osredotoča na Kanado in ZDA. Richard Campbell, urednik in pobudnik postavitve portala 10 Adventure nam je povedal, da se je na njihov razpis za ustvarjanje popotniških predlogov prijavilo več kot 500 ljudi z vsega sveta, pri čemer pa Slovenije sprva sploh niso imeli v načrtu.

"Osredotočali smo se na znane turistične destinacije, kot so Chamonix, Zermatt, Aspen in podobno. Bilo je tudi nekaj zanimanja za pokrivanje Slovenije, vendar o tem delu sveta nismo vedeli veliko, pa tudi, če sem povsem odkrit, je v našem prvem krogu iskanja snovalcev rubrike niti nismo imeli v mislih. No, potem pa se je pojavil Peter. Mislim, da je bil eden od štirih najbolj zagnanih avtorjev.

Tosc. | Foto: Peter Markič Tosc. Foto: Peter Markič

Vedeli smo, da se bo ta strast pokazala tudi v njegovem prispevku, in želeli smo si, da bi se je nalezli tudi naši bralci. Če bi bili ljudje tako navdušeni nad naravo in aktivnostmi v naravi, bi bil svet precej boljši, kot je," je prepričan Campbell, ki je po pregledovanju Petrovih fotografij z območja Julijskih Alp in krajši raziskavi tega dela sveta prišel do sklepa, da gre za še neodkrit biser, ki ga morajo uporabniki portala 10 Adventure nedvomno spoznati.

"Slovenija brez dvoma spada ob bok preostalim izjemnim pohodniškim destinacijam," ni skoparil s pohvalami na račun Slovenije. Dodal je še, da stran 10 Adventures doživlja prenovo, da pa bo na njej tudi v prihodnje prostor za doživetja in kotičke Slovenije.

Spletna stran 10 Adventures je bila zasnovana leta 2016. Njen namen je z objavami z različnih delov sveta spodbuditi ljudi, da odkrivajo naravo in uživajo v naravi in športih na prostem.

Stran se deli na šest podstrani: 10 pohodov, 10 plezališč, 10 kolesarskih tras, 10 mestnih sprehodov, 10 gorskokolesarkih tras, 10 smučarskih tur. Finančno jo podpirajo sponzorji, ki promovirajo aktivnosti na prostem in so tudi sami po sebi zelo aktivni v naravi.

V rubriki 10 Hikes so doslej predstavili pohode iz Kanade, Francije, Italije, ZDA in Velike Britanije.  

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 263
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin