SiolNET. Trendi Potovanja
2,40

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Na evropskih železnicah od 10. decembra novi vozni redi

Kaj bo na slovenskih tirih drugače?

2,40

termometer

potniški vlak, Slovenske železnice
Foto: Srdjan Cvjetović

Tokratna letna sprememba voznih redov ne prinaša ukinitev potniških vlakov, a (z redkimi izjemami) prav tako ne novih povezav, niti tiste med Slovenijo in Trstom.

Druga nedelja v decembru je že več let čas, ko evropske železnice uveljavljajo vsakoletne spremembe voznih redov v potniškem prometu.

Če s(m)o se potniki v prejšnjih letih vsakokrat bali, koliko vlakov manj bo prinesla ta sprememba, letos tega strahu ni več. Ni napovedanih ukinitev, a razen v obmejnem prometu med Mariborom in avstrijsko Koroško ni nobenih novih povezav.

Žal tudi s tem voznim redom Slovenske železnice niso izkoristile priložnosti, da bi z boljšim usklajevanjem odhodov in prihodov zagotovili več povezav v Ljubljani ter tako omogočili udobnejši prihod na delo in v službo ter odhod tistim, ki delovnega mesta ali šole nimajo ravno v središču Ljubljane.

Še več, celo nekatere obstoječe zveze iztekajočega se voznega reda so z majhnimi spremembami v novem voznem redu postale neizvedljive, kar bo nekaterim pot do šole ali službe podaljšalo za več kot pol ure.

Če s(m)o se potniki v prejšnjih letih vsakokrat ob spremembi voznega reda bali, koliko vlakov manj bo prinesla ta sprememba, tokrat tega strahu ni več. Če s(m)o se potniki v prejšnjih letih vsakokrat ob spremembi voznega reda bali, koliko vlakov manj bo prinesla ta sprememba, tokrat tega strahu ni več. Foto: Srdjan Cvjetović

Več možnosti med Mariborom in Celovcem

Popoldanska vlaka Mariborom in Prevaljami bosta od zdaj podaljšana do avstrijskega Pliberka (Bleiburg), ob sobotah med 23. junijem in 1. septembrom pa bosta vozila dva para vlakov. V Pliberku imajo potniki zveze do Celovca (Klagenfurt am Wörthersee).

Večkrat dnevno hitreje med Ptujem in Mariborom

Potniki nekaterih vlakov med Ormožem in Ptujem na eni in Mariborom na drugi strani (ter obratno) bodo na svoj cilj prišli povprečno deset minut hitreje, saj bodo ti vlaki peljali mimo postaje Pragersko. Zvezo v smeri Celja in Zidanega Mostu ter naprej proti Dobovi ali Ljubljani (in iz teh smeri) bo za te vlake treba namesto v Pragerskem poiskati na postaji Rače.

Druga nedelja v decembru je že več let čas, ko evropske železnice uveljavljajo vsakoletne spremembe voznih redov v potniškem prometu. Druga nedelja v decembru je že več let čas, ko evropske železnice uveljavljajo vsakoletne spremembe voznih redov v potniškem prometu. Foto: Srdjan Cvjetović

Hitreje zjutraj iz Ljubljane do Nove Gorice

Jutranji mednarodni vlak iz Dobove v Beljak, ki Ljubljano po voznem redu zapusti ob 7.27, bo imel po novem na Jesenicah takojšnjo zvezo za Novo Gorico po soški progi čez Bohinjsko Bistrico, Podbrdo in Most na Soči. Na obeh vlakih bo poleti omogočen prevoz koles, kar bo zelo dobrodošlo za rekreativce.

Sredi dneva hitreje iz Brežic in Krškega do Ljubljane

Mednarodni vlak 210, ki povezuje Vinkovce na Hrvaškem z Beljakom (Villach) v Avstriji z zvezo za Salzburg in München, bo ustavljal v Brežicah (odhod ob 13.46) in Krškem (13.53). S tem bo zagotovljena dodatna hitra povezava teh krajev z osrednjo Slovenijo in Gorenjsko, a tudi zelo dobrodošla lokalna povezava predvsem za posavske dijake.

Na gorenjski progi praktično ni sprememb, a dve minuti zamika pri odhodu enega od jutranjih vlakov za Kranj bosta tistim, ki se pripeljejo z vlakom v Ljubljano in imajo službo na obrobju mesta, pot do delovnega mesta podaljšali za pol ure. Na gorenjski progi praktično ni sprememb, a dve minuti zamika pri odhodu enega od jutranjih vlakov za Kranj bosta tistim, ki se pripeljejo z vlakom v Ljubljano in imajo službo na obrobju mesta, pot do delovnega mesta podaljšali za pol ure. Foto: Srdjan Cvjetović

Adventni in poletni nočni vlaki med Ljubljano, Celjem in Mariborom

Med 17. decembrom in 1. januarjem ter med 10. junijem in 23. septembrom bo Ljubljano in Maribor povezoval po en nočni vlak v vsako smer. Iz Ljubljane se bo na pot v Maribor odpravil ob 0.45, iz Maribora v Ljubljano pol ure pozneje, oba se bosta na svoji poti malo po drugi uri ustavila v Celju. Ti povezavi naj bi predvsem olajšali obisk poletnih prireditev v dveh največjih slovenskih mestih, so še sporočili iz Slovenskih železnic.

Postaja Verd se poslavlja od potniškega prometa

Po novem voznem redu potniški vlaki na primorski progi ne bodo več ustavljali na postaji Verd (ki pravzaprav ni blizu naselja Verd). Potniški vlaki tako med Borovnico in Logatcem ne bodo imeli postankov.

Za zdaj ostajajo obmejni vlaki med Ljubljano in Opčinami (Villa Opicina) edina neposredna železniška potniška povezava med Slovenijo in Italijo. Tako kot vsi potniški vlaki na primorski progi tudi ti po novem ne bodo več ustavljali na postaji Verd. Za zdaj ostajajo obmejni vlaki med Ljubljano in Opčinami (Villa Opicina) edina neposredna železniška potniška povezava med Slovenijo in Italijo. Tako kot vsi potniški vlaki na primorski progi tudi ti po novem ne bodo več ustavljali na postaji Verd. Foto: Srdjan Cvjetović

Do Trsta do poletja še po starem

Čeprav so italijanske železnice opravile poskusne vožnje s svojimi primestnimi vlaki na slovenskih tirih, pričakovanih vlakov med Ljubljano in Trstom še ne bo. Toda, kot napovedujejo na Kolodvorski ulici v Ljubljani, nanje ne bo treba čakati do naslednjega decembra, saj je njihov začetek predviden za poletje.

Do takrat ostajajo še vedno enake možnosti kot v iztekajočem se voznem redu: z enim od obmejnih vlakov do Opčin (Villa Opicina) in naprej s tržaškim primestnim prometom do Trsta (lahko tudi obratno) ali z enim od dveh avtobusov v vsaki smeri med Ljubljano in Trstom, ki vozijo v sodelovanju s Slovenskimi železnicami.

Primestni vlak italijanskega železniškega operaterja Trenitalia je že opravil preizkusne vožnje na slovenskih tirih, a na vlak, ki bo Ljubljano, Postojno in Sežano povezal s Trstom, tržaškim letališčem in Benetkami, bomo morali počakati predvidoma do poletja. Primestni vlak italijanskega železniškega operaterja Trenitalia je že opravil preizkusne vožnje na slovenskih tirih, a na vlak, ki bo Ljubljano, Postojno in Sežano povezal s Trstom, tržaškim letališčem in Benetkami, bomo morali počakati predvidoma do poletja. Foto: Slovenske železnice

Med Reko in Dunajem poleti brez prestopanja v Ljubljani

Število vlakov med Ljubljano in Reko (Rijeka) ostaja nespremenjeno, a bodo poleti potniki z Reke, iz Ilirske Bistrice in Postojne lahko potovali do Celja, Maribora, Gradca (Graz) in Dunaja (Wien Hbf.) ter obratno brez prestopanja v Ljubljani. Reko in Dunaj (ter obratno) bo v tem obdobju povezoval direktni vagon.

Potniki nekaterih vlakov med Ormožem in Ptujem na eni in Mariborom na drugi strani (ter obratno) bodo na svoj cilj prišli povprečno deset minut hitreje, saj bodo ti vlaki peljali mimo postaje Pragersko. Potniki nekaterih vlakov med Ormožem in Ptujem na eni in Mariborom na drugi strani (ter obratno) bodo na svoj cilj prišli povprečno deset minut hitreje, saj bodo ti vlaki peljali mimo postaje Pragersko. Foto: Srdjan Cvjetović

Čez Jesenice in Šentilj ostajajo dobre povezave z Avstrijo

Slovenija ostaja vsaj z direktnimi vagoni, če že ne v vseh primerih tudi z direktnimi vlaki, neposredno povezana z Avstrijo, Hrvaško, Madžarsko, Švico, Nemčijo in Srbijo.

Poleg sedmih obmejnih vlakov med Mariborom in Špiljami (Spielfeld-Strass), ki imajo zvezo z avstrijskimi lokalnimi vlaki do mesta in letališča Gradec, povezujeta slovensko in avstrijsko Štajersko dva para EuroCity vlakov. EuroCity vlak Emona v jutranjih urah odpelje z Dunaja (Wien Hbf.) v Ljubljano, od koder se ob 16. uri začne vračati na Dunaj. EuroCity vlak Croatia zjutraj odpelje iz Zagreba in Dobove na Dunaj, popoldne pa vozi v nasprotno smer – potniki iz Ljubljane in za Ljubljano prestopijo v Mariboru s takojšnjo zvezo.

Če bi imela Ljubljana in Maribor enotno vozovnico za vsa sredstva mestnega prevoza, kot jo imajo Gradec (na fotografiji) in številna druga evropska mesta, bi se železnice lahko še bolj uveljavile kot učinkovito sredstvo mestnega prevoza, saj so neprimerljivo hitrejše od mestnih avtobusov na preobremenjenih mestnih ulicah. Če bi imela Ljubljana in Maribor enotno vozovnico za vsa sredstva mestnega prevoza, kot jo imajo Gradec (na fotografiji) in številna druga evropska mesta, bi se železnice lahko še bolj uveljavile kot učinkovito sredstvo mestnega prevoza, saj so neprimerljivo hitrejše od mestnih avtobusov na preobremenjenih mestnih ulicah. Foto: Srdjan Cvjetović

Skozi karavanški predor čez dan vozijo trije pari vlakov, ki povezujejo Zagreb, Dobovo, Ljubljano, Beljak (Villach) in večje vmesne postaje. V Beljaku so na voljo povezave s Salzburgom in Nemčijo, Celovcem in Dunajem ter tudi Italijo. Eden od teh vlakov ima tudi direktne ležalnike in spalnike za Innsbruck in Feldkirch ter Zürich v Švici.

Čez Jesenice vozi še EuroNight vlak med Zagrebom in Salzburgom z direktnimi vagoni za München, seveda tudi v obratni smeri.

Med Slovenijo in Avstrijo se je z vlaki mogoče peljati tudi prek že opisane povezave po dolini Drave med Mariborom in Pliberkom.

Slovenija je z direktnimi vlaki tako v iztekajočem se kot tudi v novem voznem redu vse leto povezana s Hrvaško, Madžarsko, Avstrijo, Italijo in Srbijo, z direktnimi vagoni pa še z Nemčijo in Švico. Slovenija je z direktnimi vlaki tako v iztekajočem se kot tudi v novem voznem redu vse leto povezana s Hrvaško, Madžarsko, Avstrijo, Italijo in Srbijo, z direktnimi vagoni pa še z Nemčijo in Švico. Foto: Srdjan Cvjetović

V smeri Hrvaške in Madžarske brez večjih sprememb

Novi poletni direktni vagon med Reko in Dunajem smo že omenili, prav tako ostajajo štirje pari vlakov med Avstrijo, Ljubljano in Zagrebom ter že omenjeni EC Croatia, ki povezuje Dunaj, Maribor, Celje in Zagreb.

Za povezavo med Slovenijo in hrvaško Istro do Pulja (Pula) bo vse leto skrbela kombinacija slovenskega obmejnega in hrvaškega lokalnega potniškega vlaka s prestopom v Buzetu. V poletnem času vsak dan, spomladi pa ob koncih tedna bo Ljubljano in Pulj v vsako smer povezoval še mednarodni vlak Istra.

Vozni red dnevnih vlakov IC Citadela med slovensko in madžarsko prestolnico (čez Hodoš) ostaja praktično nespremenjen, prav tako tudi zelo ugodne vozovnice. Nekaj jih je na voljo zgolj za devet evrov v eno smer. Poleti bo iz Kopra v Budimpešto (na fotografiji) in v obrati smeri vozil tudi nočni vlak z direktnimi vagoni do Reke in z nje. Vozni red dnevnih vlakov IC Citadela med slovensko in madžarsko prestolnico (čez Hodoš) ostaja praktično nespremenjen, prav tako tudi zelo ugodne vozovnice. Nekaj jih je na voljo zgolj za devet evrov v eno smer. Poleti bo iz Kopra v Budimpešto (na fotografiji) in v obrati smeri vozil tudi nočni vlak z direktnimi vagoni do Reke in z nje. Foto: Reuters

Nekaj obmejnih vlakov, čeprav ne povsod vsak dan, bo povezalo tudi Metliko in Karlovec (Karlovac) ter Celje in Đurmanec na Hrvaškem, kjer bo zveza za Zagreb. Vse omenjeno velja tudi v obratnih smereh.

InterCity vlak Citadela bo še naprej povezoval Ljubljano in Budimpešto (Budapest) čez Hodoš, poleti pa bo iz Budimpešte v Ljubljano pripeljal tudi nočni vlak, ki bo od tam nadaljeval pot do Kopra, nekateri vagoni pa do Reke.

Potniki še vedno pogrešamo boljšo usklajenost prihodov in odhodov predvsem na postaji v Ljubljani, kar bi omogočilo boljše povezave vsem, ki imajo delovna mesta ali šole zunaj ljubljanskega mestnega središča. Potniki še vedno pogrešamo boljšo usklajenost prihodov in odhodov predvsem na postaji v Ljubljani, kar bi omogočilo boljše povezave vsem, ki imajo delovna mesta ali šole zunaj ljubljanskega mestnega središča. Foto: Srdjan Cvjetović

Več nočnih vlakov do Beograda in nazaj

Novi vozni red ohranja dnevni vlak med slovenskim in srbskim glavnim mestom, ki ima direktne vagone tudi do največjega švicarskega mesta in iz njega. Med Ljubljano in Beogradom bo mogoče potovati tudi z nočnim parom vlakov, ki bo vozil med 10. decembrom in 14. januarjem ter 24. junijem in 17. septembrom, so seznam največjih novosti novega voznega reda sklenili pri Slovenskih železnicah.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 13
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin