Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 7. 2013,
13.46

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

zapor taborišče

Petek, 19. 7. 2013, 13.46

5 let, 5 mesecev

Goli otok, smrtno nevarna past za turiste

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nekdanji politični zapor v Kvarnerju je danes priljubljena izletniška točka. A stavbe, ki so že desetletja popolnoma zapuščene, vse bolj ogrožajo radovedneže, ki jih oblegajo.

Zloglasni Goli otok, ki leži med otokom Rabom in celinsko Hrvaško, vsako leto obišče okoli 50 tisoč radovednih obiskovalcev, med njimi največ Slovencev, piše hrvaški tednik Globus. Otok jim najprej pokaže prijazen obraz, pristanišče ima celo restavracijo, vse preostale stavbe pa so v izredno slabem stanju. Od leta 1988, ko so zapor zaprli in območje predali v upravljanje mestu Rab, se namreč ni postorilo prav nič – razen kraje vsega, kar je bilo kaj vredno.

Zgradbe se rušijo in ogrožajo obiskovalce Kamnite zgradbe so bile prepuščene neusmiljenemu vremenu, od pekočega sonca do orkanske burje, ki se z Velebita nad otok spusti s hitrostjo tudi do 200 kilometrov na uro. "Ostali so le kupi smeti in zapuščene taboriščne zgradbe, v katerih se rušijo cela nadstropja," piše Globus in dodaja, da se lahko zato tam prav kmalu pripeti "največja hrvaška turistična tragedija".

Odkar na Golem otoku ni več zapora, se je pojavilo že veliko različnih zamisli za ohranitev tega območja, od spomeniške zaščite do ureditve v turistično destinacijo, kjer bi lahko dopustniki preživljali robinzonske počitnice. A denarja in volje za to vedno znova zmanjka, verjetno tudi zato, ker bi mnogi na ta del zgodovine raje pozabili, kot ga ohranili.

S turističnim vlakcem po nekdanjem taborišču Turisti pa še naprej prihajajo. Že hiter pregled ponudbe pri slovenskih turističnih agencijah razkrije pestro paleto izletov, ki vas običajno najprej odpeljejo na Krk, od tam z ladjico na Goli otok, vse skupaj pa začinijo še z ribjim kosilom in kozarcem bevande. Vstopnine na otoku ne zaračunavajo, edina plačljiva turistična vsebina je vlakec Goli express, ki vas za 25 kun oziroma dobre tri evre popelje med spomini na grozote preteklosti.

A tovrstne avanture niso tako nedolžne, kot jih predstavljajo turistični agenti, opozarja Globus. "V komunizmu je Goli otok doživel to nesrečo, da je postal taborišče. V novi Hrvaški pa ima to nesrečo, da je postal še hujši kot na začetku: grozljiva in sramotna ruševina, ki le čaka, da se ji pripeti nov škandal – da kakšen obiskovalec svojo radovednost plača z lastno glavo."

Ne spreglejte