SiolNET. Trendi Potovanja
6

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Najlepši razgledi v Sloveniji (10): Razgledna točka na Klemenčem

Ena najbolj fotografiranih turističnih kmetij v Sloveniji

6

termometer

Na Klemenčem, Logarska dolina, Solčavsko
Foto: Ana Pogačar (www.slovenia.info)

Na Solčavskem ne manjka točk z izjemnimi razgledi, eden najbolj znanih pa je pogled na izletniško kmetijo Klemenšek oziroma na Klemenčem, kot ji pravijo.

Solčavska panoramska cesta velja za eno najlepših razglednih cest v Sloveniji. Leži v povirju reke Savinje v naročju Karavank in Kamniško-Savinjskih Alp, zaznamujejo pa jo tri alpske ledeniške doline: Logarska dolina, Matkov in Robanov kot.

37 kilometrov razgledov

Panoramska cesta je skupno dolga 37 kilometrov, začne in konča v Solčavi, na njej pa je 20 točk z informativnimi in interpretacijskimi tablami, klopmi, ležalniki, mostički, zavetišči za kolesarje, skulpturami, igrali in razglednimi ploščadmi. Prevozite jo lahko z avtomobilom, motorjem ali kolesom ali pa jo prehodite peš, lahko si izberete le odsek ali pa premagate celo, vse možnosti in točke ob poti pa najdete na tem zemljevidu.

 

A post shared by glinskova (@glinskova) on

Solčavska panoramska cesta že s svojim imenom obljublja obilico izjemnih razgledov, ki jih doživite po poti. Eden najbolj znanih, če ne kar najbolj znan v teh krajih, pa je pogled z razgledne točke pri izletniški kmetiji Klemenšek oziroma na Klemenčem po domače.

 

A post shared by Geografija Slovenije (@geoslovenija) on

Od tam lahko obenem občudujete strme gorske stene, goste gozdove, gorske pašnike in Logarsko dolino globoko pod vami, piko na i pa tej razglednici daje sama kmetija z značilnimi, z macesnovimi deskami prekritimi strehami.

Jesenska različica razgleda Jesenska različica razgleda Foto: Tomo Jeseničnik (www.slovenia.info)

Na Klemenčem se lahko sicer ustavite tudi na pokušini njihovih suhomesnatih dobrot, slovijo namreč po svojem zgornjesavinjskem želodcu in bunki, izdelujejo pa tudi klobase, slanino, ocvirke, pašteto ...


Zanimivosti v bližini

Slap Rinka

V zatrepu Logarske doline najdete enega najvišjih prosto padajočih slapov v Sloveniji, ki prav tako velja za enega najlepših, zato pa tudi enega najbolj obiskanih slapov. Do njega je s parkirišča približno 15 minut nezahtevnega hoda, tik pred slapom pa srečate še Orlovo gnezdo, zavetišče in razgledišče, ki za obiskovalce skrbi tudi z gostinsko ponudbo.

Slap Rinka in Orlovo gnezdo Slap Rinka in Orlovo gnezdo Foto: Jošt Gantar (www.slovenia.info)

Izvir kisle vode

Pod goro Olševo se skriva ena največjih naravnih znamenitosti Solčavskega, izvir vode, ki je nastal ob tektonskem prelomu med Savinjskimi Alpami in Karavankami. Voda, ki teče iz njega, je bogata z železom in ogljikovim dioksidom, zaradi česar je posebnega okusa, a povsem pitna - pravzaprav ji pripisujejo kar zdravilno moč.

Potočka zijalka

Na pobočju Olševe na okoli 1700 metrih leži znamenita Potočka zijalka, kraška jama, ki jo je v ledeni dobi naseljeval jamski človek. Gre za pomembno jamsko najdišče, kjer so našli vse od orodij ledenodobnega človeka do fosilnih ostankov živali, med drugim jamskega medveda.

Potočka zijalka Potočka zijalka Foto: Bogdan Kladnik (www.slovenia.info)


Najboljše gostilne v bližini

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 190
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin