Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
6. 6. 2017,
17.06

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,03

Natisni članek

#dopustujdoma Primorsko-Notranjska #dopustujdoma Gorenjska #dopustujdoma Podravska #dopustujdoma #dopustujdoma Biseri Slovenije turistična kmetija Na dopustu kmečki turizem bizi.si

Torek, 6. 6. 2017, 17.06

3 leta, 11 mesecev

Katere turistične kmetije so najbolj priljubljene

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,03
Kmetija | Foto STA

Foto: STA

Odlična kulinarična ponudba, neokrnjena narava v bližini naravnih znamenitosti in družinsko vodenje so razlogi, zaradi katerih se za preživljanje počitnic na turističnih kmetijah odloča vse več gostov. Njihovi prihodki naraščajo, največ takšnih kmetij pa najdemo na Štajerskem.

Prihodki turističnih kmetij v Sloveniji rastejo iz leta v leto. Lani so povprečni prihodki posameznih kmetij glede na leto 2015 zrasli za 15 odstotkov. Znašali so dobrih 60 tisočakov, je razvidno iz podatkov poslovnega imenika bizi.si.

Deset najuspešnejših kmetij je skupaj beležilo 2,2 milijona evrov prihodkov, vrstni red najboljše trojice pa se v zadnjih treh letih ni spremenil.

 

Na vrhu družinski hotel na Gorenjskem

Med 768 poslovnimi subjekti, kolikor jih ima registrirano dejavnost turističnih kmetij, je bila že tretje leto zapored najuspešnejša domačija Vodnik iz Adergasa na Gorenjskem.

Priljubljena gostilna s prenočišči, ki leži v bližini ljubljanskega letališča in smučišča Krvavec, je lani ustvarila 377 tisoč evrov prihodkov in 15 tisočakov dobička. Lastnik turistične kmetije Franc Čebulj, tudi župan občine Cerklje na Gorenjskem, uspešnost poslovanja pripisuje predvsem družinskemu konceptu vodenja podjetja in dobri lokaciji.

Lastnik turistične kmetije Franc Čebulj uspešnost poslovanja pripisuje predvsem družinskemu konceptu vodenja podjetja in dobri lokaciji. | Foto: STA , Lastnik turistične kmetije Franc Čebulj uspešnost poslovanja pripisuje predvsem družinskemu konceptu vodenja podjetja in dobri lokaciji. Foto: STA , "Pomembno je, da je mladi rod sprejel izziv in se trudi za kakovostno ponudbo. Ne samo za domače goste, temveč tudi tuje," pojasnjuje Čebulj.

Okoli 60 odstotkov prenočitvenih zmogljivosti zapolnijo prek sedmih večjih spletnih rezervacijskih portalov. Najštevilčnejši gosti v zimskem času so Madžari, Hrvati in Srbi, prihajajo tudi Italijani, Angleži. Poleti pri njih prenočujejo predvsem tranzitni gostje iz celotne Evrope.

Dobiček povečali za štirikrat

Po višini prihodkov ji sledi turistična kmetija Hudičevec iz Razdrtega, ki jo vodi Emilijan Simčič. Domačija, ki je dobro vidna z avtoceste iz smeri Kopra proti Ljubljani, poleg bogate kulinarične ponudbe iz doma vzrejenih živali premore tudi dva apartmaja in sedem sob. Skupno ponujajo 44 ležišč, gostje pa se lahko sproščajo v savni in manjšem fitnesu, zunaj celo na pravem nogometnem igrišču.

Lanski prihodki so se povzpeli na 350 tisoč evrov, dobiček se je povečal za štirikrat. Znašal je 33 tisoč evrov.

Na turistični kmetiji Hudičevec v Razdrtem ponujajo 44 ležišč. Gostje se lahko sproščajo v savni in manjšem fitnesu, zunaj celo na pravem nogometnem igrišču. | Foto: Osebni arhiv Na turistični kmetiji Hudičevec v Razdrtem ponujajo 44 ležišč. Gostje se lahko sproščajo v savni in manjšem fitnesu, zunaj celo na pravem nogometnem igrišču. Foto: Osebni arhiv Kot nam je pojasnil gospodarjev sin Matija Simčič, med njihovi gosti prevladujejo italijanski gostje, sicer pa okoli 90 odstotkov nočitev ustvarijo tujci z vsega sveta. Pri njih so prespali že Američani, Angleži, Novozelandci, Izraelci …

"Veliko je tranzitnih gostov, ki pa se zaradi bližnjih zanimivosti, kot so Škocjanske jame, Postojnska jama, Predjamski grad, Lipica, pri nas zadržijo tudi več dni," razloži mlajši prevzemnik kmetije. Med najboljše goste uvršča Italijane, med najzahtevnejše pa Izraelce.

Simčič konstanten porast prihodkov pripisuje več kot 20 novim ležiščem. Štirim stalno zaposlenim ves čas ob strani stojijo domači, skupaj okoli deset ljudi.

Vrh najuspešnejših turističnih kmetij že tretje leto zaokrožuje turistično-izletniška kmetija Pri starem kovaču v Selnici ob Dravi. V štirih sobah ponujajo prenočišče 20 gostom, ki se lahko sproščajo v wellnessu.

Na Štajerskem največji razmah kmečkega turizma

Največ turističnih kmetij je v Savinjski regiji (129) in Podravju (119), sledita jima Gorenjska (84) in Goriška (81). Na repu sta zasavska in notranjsko-kraška regija, ki jih premoreta vsaka po deset.

Odlična kulinarična ponudba je eden izmed razlogov za preživljanje prostega časa na turističnih kmetijah.  | Foto: STA , Odlična kulinarična ponudba je eden izmed razlogov za preživljanje prostega časa na turističnih kmetijah. Foto: STA , Medtem ko je bilo leta 2015 na novo registriranih 35 kmečkih turizmov, jih je bilo lani še enkrat toliko. Samo v letošnjem prvem četrtletju je nastalo 26 novih subjektov, največ na obalno-kraškem in savinjskem koncu Slovenije.

Ne spreglejte