Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
30. 9. 2014,
11.01

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

letalo Qantas

Torek, 30. 9. 2014, 11.01

3 leta, 4 mesece

14 tisoč kilometrov brez postanka

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Najdaljši neprekinjen polet na svetu z največjim potniškim letalom na svetu, se pohvali avstralski letalski prevoznik Qantas.

Z včerajšnjim pristankom letala Airbus A380 avstralske letalske družbe Qantas na letališču Dallas/Fort Worth v ameriški zvezni državi Teksas je največje potniško letalo na svetu vzpostavilo svojo najdaljšo redno letalsko povezavo. Polet QF7 je trajal nekaj več kot 15 ur in pol, od tega 14 ur in 53 minut v zraku, letalo pa je pred poletom natočilo 323 tisoč litrov goriva, kar pomeni, da pri vsakem poletu QF7 zgolj za gorivo porabi okrog 175 tisoč evrov.

Airbus A380: več potnikov, daljši doseg Od maja 2011, ko je avstralski prevoznik vzpostavil povezavo med nekaj več kot 13.800 kilometrov oddaljenima velemestoma, je neposredno povezavo med Sydneyjem in Dallasom zagotavljalo veliko manjše in starejše letalo Boeing 747. Airbus A380 sprejme okrog 120 potnikov več kot Boeing 747, ima pa tudi daljši doseg, zato pri povratnem poletu QF8 v Avstralijo, ki zaradi letenja proti zahodu traja skoraj poldrugo uro dlje kot polet QF7 iz Avstralije, ni več potreben pristanek v severovzhodnem avstralskem mestu Brisbane.

Ker letala zaradi varnosti in prometnih razmer ne letijo vedno premočrtno in po najkrajši poti med izhodiščem in ciljem, je polet QF7 na svoji prvi vožnji z največjim svetovnim potniškim letalom preletel dobrih 200 kilometrov več, kot je najkrajša razdalja, in tako skupaj premagal več kot 14 tisoč kilometrov. Ob prihodu v Dallas, dvonadstropni štirimotornik je bil poln do zadnjega od 484 mest, so ga dočakali s tradicionalnim letališkim pozdravom: z obeh strani so ga zalili s curki vode iz gasilskih vozil.

Po skoraj 16 urah letenja mnogi še naprej Dallas ni le destinacija za poslovneže večinoma naftnih, energetskih, tehnoloških in živilskih podjetij, temveč tudi vedno bolj priljubljena vstopna točka za potnike, namenjene v razne kraje severnoameriške celine. Letališče Dallas/Fort Worth je vozlišče letalske družbe American Airlines, ki od tam zagotavlja povezave do več kot 40 letališč v ZDA, Kanadi in Mehiki. Najpogostejše končne destinacije potnikov, ki priletijo v ZDA čez dallaško letališče, so bližnji Houston, Orlando v zvezni državi Florida ter Boston in newyorško letališče La Guardia na severovzhodni obali.

Udobje prvega razreda ima ceno Potnikom poletov QF7 in QF8 so na voljo štirje razredi, od ekonomskega do prvega. V prvem razredu, ki je pri Airbusu 380 veliko udobnejši kot pri Boeingu 747 in katerega cena mnogokrat prekaša ceno ekonomskega razreda, je na voljo 14 luksuznih "apartmajčkov" z vrhunsko strežbo, ki vključuje meni z desetimi različnimi jedi in vrhunskimi vini.

Razkošje in razvade prvega razreda so gotovo najboljši način za preživljanje dolgih ur letenja, a le za tiste, katerih denarnica to prenese: za naključno izbrana datuma v oktobru z enotedenskim postankom v Dallasu smo ugotovili, da cena povratne vozovnice v prvem razredu Qantasovega rekorderja znaša 16.735 avstralskih dolarjev, to je dobrih 11.500 evrov, za kar med drugim dobite lastno pižamo (za ta denar se to tudi spodobi). Za primerjavo: na istih poletih je cena najcenejše vozovnice v veliko bolj strnjenem ekonomskem razredu 1.751 avstralskih dolarjev oziroma 1.200 evrov.

Ne spreglejte