Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 3. 2016,
15.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

šolska torba Maribor mali junaki

Ponedeljek, 7. 3. 2016, 15.35

8 let

Slovenski šolarji nosijo pretežke šolske torbe. Tako težke, da so zdravju nevarne. (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Večina šolarjev nosi pretežke torbe, kažejo ugotovitve društva IndiJanez, ki je v nekaterih mariborskih osnovnih šolah danes tehtalo šolske torbe. Rekorderka je nosila torbo, težko kar 12,3 kilograma.

Mladi člani društva IndiJanez so projekt Naj torba ne bo borba, ki je prvi v seriji raziskovalnih in ozaveščevalnih akcij te mladinske akcijske skupine, prenesli na teren.

V dveh mariborskih šolah so tehtali šolske torbe tamkajšnjih osnovnošolcev in jih primerjali z njihovo težo. S tem so želeli preveriti preobremenjenost otrok v razvoju s pretežkim bremenom prenašanja šolskih torb in vplivati na vse deležnike k sprejemanju rešitev, če se izkaže, da je zaradi prenašanja prevelike teže v nevarnosti zdravje otrok.

Današnje ugotovitve: 84 odstotkov otrok nosi pretežko torbo

Danes so stehtali 80 torb in rezultati so skrb vzbujajoči, opozarja vodja projekta Lea Pavrič.

"Povprečna teža šolskih torb, ki smo jih stehtali danes, je znašala nekaj manj kot 17 odstotkov otrokove telesne teže, kar pomeni, da presega uradna priporočila, ki narekujejo, naj torba ne tehta več kot deset odstotkov otrokove telesne teže," nam je pojasnila Pavričeva.

Od 50 otrok, katerih torbe so stehtali še pred začetkom šolskega pouka, jih je kar 42 (84 odstotkov) nosilo pretežko torbo.

To pomeni, da je teža torbe presegala deset odstotkov njihove teže, kar 32 odstotkov otrok pa je nosilo torbo, ki je bila težja od 15 odstotkov otrokove lastne teže. To jasno kaže, da otroci v šolo hodijo s pretežkimi torbami," pojasnjuje Pavričeva.

Še posebej skrb vzbujajoče je to, da je večina otrok povedala, da imajo v torbi le potrebščine, ki jih pri pouku nujno potrebujejo, prav tako pa so alarmantne ugotovitve, da se je to zgodilo na šoli, ki ima sicer relativno dobro urejene možnosti shranjevanja šolskih potrebščin v šoli.

Kaj pretežke torbe pomenijo za razvoj otroka?

V sklopu projekta bodo v društvu tehtanja izvedli še na nekaterih drugih mariborskih šolah, test pa bi radi razširili tudi na šole drugod po Sloveniji in tako izvedli vseslovensko akcijo. Poleg tega imajo v načrtu pogovore s fiziatrom in pediatrom, saj, kot pravi Pavričeva, želijo razumeti, kaj prevelika teža šolskih torb pomeni za nadaljnji razvoj otroka, za njegovo hrbtenico, držo ter zdravje in počutje v prihodnosti.

O projektu Naj torba ne bo borba so v društvu razmišljali že na začetku šolskega leta, ko so bile polemike o teži šolskih torb precej živahne, a se jim takrat to ni zdelo smiselno preveriti na terenu, saj so na začetku običajno torbe res težje in bolj založene kot pozneje. Sredina leta se jim je zdela ravno pravšnja.

Kako naprej?

V društvu IndiJanez želijo s temi ugotovitvami pritisniti na odločevalce in tako ugotoviti, kje so razlogi za pretežke torbe slovenskih šolarjev.

Pavričeva se zaveda, da objava podatkov s tehtanj sama po sebi ni dovolj in da ne bo ničesar spremenila, zato je njihov cilj o tem obvestiti javnost, ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter zavod za šolstvo. Prav tako si želijo javnost informirati o pravilnih načinih nošenja torbe.

"Torbe so nosi na obeh ramenih. Tudi če je torba pretežka, naj se jo vsaj nosi pravilno," še svetuje Pavričeva. Tudi to bodo med tehtanjem vzeli v precep in tako omogočili še bolj poglobljeno raziskavo.

Kot so še zapisali v društvu IndiJanez, se na ministrstvu za šolstvo s to težavo ukvarjajo že vse od leta 2004, ko so začeli zagotavljati dodatna sredstva za nakup učbenikov in preostalih gradiv, ki jih imajo učenci v času pouka na šolskih klopeh, kar pomeni, da jim ni treba nositi svojih od doma. Zavodu za šolstvo so naložili pripravo Normativov in meril za zmanjšanje teže šolskih torb, ki veljajo od leta 2007, prav tako pa spodbujajo tudi šole in občine, da uredijo posebne omarice, v katerih lahko šolarji shranjujejo šolske potrebščine.

Ne spreglejte