Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 1. 2022,
22.46

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02

15

Natisni članek

psihologija laganje laži

Sreda, 5. 1. 2022, 22.46

2 leti, 3 mesece

Šest načinov, kako prepoznati lažnivca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02

15

pogovor | Foto Unsplash

Foto: Unsplash

Se vam zdi, da vam nekdo laže? Po trditvah psihologov lahko to preverite na več načinov.

Laganje je del običajnega človeškega vedenja, začne se že v otroštvu, ko se z neresničnimi trditvami poskušamo izogniti graji in kazni. V vsakdanjem življenju pa ne zaznamo več kot 80 odstotkov laži, ki jih slišimo, navaja spletni portal Psychology Today. In čeprav nikoli ne moremo prepoznati prav vsake laži, boste marsikatero lahko ujeli, če poznate nekaj preprostih tehnik.

1. Začnite z nevtralnimi vprašanji

Če postavite nekaj preprostih, povsem nedolžnih vprašanj, boste lahko prepoznali vedenje ljudi, ko govorijo resnico. Povprašajte jih po vremenu, njihovih načrtih za konec tedna oziroma karkoli, ob čemer se ne bodo počutili ogrožene. Ko odgovarjajo, opazujte njihovo telesno govorico in gibanje oči. Ali se prestopajo? Gledajo v določeno smer ali vam v oči? Poiščite vedenjske vzorce, da boste vedeli, kako se obnašajo, ko ne lažejo.

pogovor | Foto: Unsplash Foto: Unsplash

2. Prepoznajte prelomni trenutek

Ko z nevtralnih preidete na bolj pereča vprašanja, na katera bi sogovorniki lahko odgovorili neresnično, bodite pozorni na morebitne spremembe v telesni govorici, obrazne izraze, gibanje oči oziroma pogleda ter strukturo njihovih stavkov. Vsakdo laž razkriva z drugimi nezavednimi znaki, zato je pomembno, da z nevtralnimi vprašanji iz prve točke prepoznate njihovo običajno vedenje.

3. Opazujte telesno govorico

Številni ljudje se ob laganju fizično potegnejo vase, sključijo, da bi se zdeli manjši in manj opazni. Pomembni znaki nelagodja, ki lahko nakazujejo laganje, so tudi mencanje, skrivanje dlani oziroma nemirnih prstov ter skomiganje z rameni.

pogovor | Foto: Unsplash Foto: Unsplash

4. Prepoznajte rahle spremembe na obrazu

Ljudje se pri laganju pogosto izdajo s spremembami obraznih izrazov, ki so včasih lahko skoraj neopazne. Nekateri rahlo zardijo, drugim se razširijo nosnice, spet tretji si grizejo ustnice, hitro mežikajo ali pa se začnejo potiti. Vsaka od teh sprememb nakazuje povečano možgansko aktivnost ob laganju.

5. Bodite pozorni na višino glasu, ritem govora in strukturo stavkov

Ko ljudje lažejo, pogosto rahlo spremenijo višino glasu in ritem govora: morda začnejo govoriti počasneje ali hitreje, njihov glas pa postane višji ali nižji. Zgodi se tudi, da začnejo govoriti v bolj zapletenih stavkih, ker se njihovi možgani trudijo sestaviti čim bolj prepričljivo zgodbo.

pogovor | Foto: Unsplash Foto: Unsplash

6. So nehali govoriti o sebi?

Ko ljudje lažejo, se včasih začnejo umikati iz svoje zgodbe in pozornost preusmerjajo na druge. Manj govorijo o sebi in več o drugih, ker se poskušajo psihološko odmakniti od laži, ki jo napletajo.

Ob teh šestih tehnikah na portalu Psychology Today poudarjajo, da nikakor ne obstaja metoda prepoznavanja laži, ki bi delovala vedno in pri vsakomer. Najpomembneje je, da prepoznate osnovno, običajno vedenje osebe, nato pa ste pozorni na morebitne spremembe.

Oglejte si še:

Novice Znani slovenski psiholog razkril eno svojih najbolj tragičnih zgodb iz študentskih časov #video

 

 

Ne spreglejte