Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Sreda,
18. 5. 2016,
5.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

1

Natisni članek

služba delo raziskava mladi generacija Z

Sreda, 18. 5. 2016, 5.11

6 let, 6 mesecev

Pet presenetljivih stvari, ki jih morate vedeti o generaciji Z

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

1

Foto: Thinkstock

Čeprav se trenutno mnogi osredotočajo na milenijske otroke, ki bodo čez dve leti polnoletni in bodo lahko pokazali, kaj vse znajo in zmorejo, ne smemo pozabiti še na generacijo pred njimi.

Gre za generacijo Z, ki predstavlja otroke, rojene po letu 1993. Ti se, sodeč po najnovejši raziskavi, že prebijajo v ospredje s svojim naprednejšim pogledom na poslovni svet in podjetja, zato v šali opozarjajo, da vam lahko že zdaj, v tem trenutku, kradejo delovno mesto.

Kaj lahko pričakujemo od generacije Z? Kaj bi jih privlačilo v podjetje in kaj od njega odvračalo? Pravno podjetje Nixon Peabody, ki se je poglobilo v to, je ugotovilo naslednje:

Profesionalni razvoj in priložnosti si želijo prej. Mladi že zdaj pogosteje menjajo službe, v povprečju tudi do desetkrat v obdobju med 18. in 34. letom, generacija Z pa naj bi to počela še pogosteje. Prvo službo jemljejo kot odskočno desko za svojo sanjsko službo in ne kot željo po vključitvi v kolektiv, katerega del bi bili 30 let (kot recimo naši starši, stari starši). "Generacija Z si želi delati za podjetje, v katerega verjamejo, ki ima vizijo, s katero se lahko poistovetijo," pravi Laura Bacon, odvetnica, ki je sodelovala pri raziskavi.

Za podjetje, v katerega verjamejo in s katerim se lahko poistovetijo, bodo delali s srcem. | Foto: Thinkstock Za podjetje, v katerega verjamejo in s katerim se lahko poistovetijo, bodo delali s srcem. Foto: Thinkstock

Generacija Z hoče, da so njihove ideje uslišane. Za to generacijo obstaja večja verjetnost, da bo predstavljala navdih, saj velika večina stremi k razvoju uspešne kariere. Delodajalci bodo z njimi najbolje shajali, če jim bodo dali priložnost njihovega vložka in prispevanja svojih idej k podjetju. So odlična izbira za korporacije, ki hočejo ubrati novo strategijo, a potrebujejo sveže ideje. Mladi in sveži možgani generacije Z jim to lahko prinesejo.

Vse njihove ideje ne bodo pozitivne. Čeprav bi mnogi delodajalci zdaj že komaj čakali na svež veter, ki bo prinesel dobiček, pa pravniki, ki so generacijo Z vzeli pod drobnogled, opozarjajo, da ni nujno, da bodo vse njihove ideje dobro sprejete in pozitivne. Delodajalci morajo biti pripravljeni na konstruktivno kritiko, pravi Stacie Collier in dodaja, da bi se morala dopustiti tudi svoboda govora o podjetju na družabnih omrežjih. Do zdaj se je nemalokrat namreč zgodilo, da je podjetje zaposlenega, ki je prek družabnega omrežja okrcal svoje podjetje, brez pomisleka in brez dodatnih pojasnil ene ali druge strani odpustilo. Pričakovala se je lojalnost ne glede na vse. Generacija Z pa bo lojalna le podjetju, v katerega verjame in ga hoče izboljšati.

Ne verjamejo v isti delovnik za vse. Prepričani so, da vsak najbolje dela pod pogoji, ki najbolje ustrezajo njemu samemu, so krojeni po njegovi meri.  | Foto: Thinkstock Ne verjamejo v isti delovnik za vse. Prepričani so, da vsak najbolje dela pod pogoji, ki najbolje ustrezajo njemu samemu, so krojeni po njegovi meri. Foto: Thinkstock

Generacija Z hoče redno komunikacijo in odzive. Ker so zahvaljujoč odraščanju v dobi interneta vajeni hitrega dostopa do informacij in odziva, to pričakujejo tudi od svojega delodajalca in sodelavcev. Vstop v podjetje, kjer komunikacija šepa, zanje ne bo dober prvi vtis in v njem se ne bodo dobro počutili. Čakanje na odgovor elektronskega sporočila je omejeno na en dan, če ne celo na nekaj ur. V dobi pametnih telefonov se jim zdi povsem samoumevno, da ima vsak v vsakem trenutku dostop do delektronske pošte.

Generacija Z je najbolj raznolika do zdaj. Predvsem jim ni všeč predalčkanje, ne verjamejo v enake delovne pogoje in enake plače za vse. To ni po njihovi meri. Hočejo, da se ustvari takšno delovno okolje, ki bo ustrezalo vsakemu posamezniku, bo krojeno po njegovih željah in takšna ekipa bo po njihovem mnenju delovala najbolje.

Ne spreglejte