Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 1. 2018,
19.10

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

otroci

Petek, 26. 1. 2018, 19.10

6 let, 2 meseca

Otroci ob prihodu mislijo, da je prav, da se jih pretepa #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Že enajsto leto otroci do šestega leta, ki so žrtve raznovrstnih zlorab, najdejo varnost v hiši zavetja Palčica. Krizni center je edini tovrstni v Sloveniji, ki daje zavetje otrokom, ki so žrtve nasilja, zanemarjanja in spolnih zlorab lastnih staršev. 

Video: Planet TV


V desetih letih delovanja je pri njih ostalo 400 otrok. V centru dobijo razumevanje, toplino in mir, nekateri tam celo shodijo ali spregovorijo. Njihove zgodbe so res srhljive, a s pomočjo zaposlenih v Palčici dobijo srečen konec.

Na leto sprejmejo 40 otrok, ki so žrtve nasilja in spolnih zlorab

V Sloveniji je lani odmevala zgodba jeseniške deklice. Dobila je hude poškodbe glave, imela je vbode po telesu in zlomljena rebra. Nasilje mame in očima je vodilo v dekličino smrt. To je še danes ena od najhujših družinskih tragedij, kar smo jim bili priče pri nas. A ni edina. V hiši zavetja Palčica na leto sprejmejo 40 otrok, ki so žrtve družinskega nasilja in spolnih zlorab.

Otroci ob prihodu mislijo, da je prav, da se jih tepe

"Večina otrok, ki  pride k nam, misli, da je prav, da se jih tepe, ker drugega načina ne poznajo. In pri nas spoznajo ta drug način: ljubeč, spoštljiv, podporen," je povedala Manuela Ham, vodja kriznega centra za otroke Palčica.

Za otroke je na voljo 12 sob, zanje pa skrbi sedem zaposlenih. Center je odprt ves dan, neprekinjeno 24 ur.

Velika večina pristane pri rejniški družini

"Največkrat, ko dobimo ponoči namestitev iz interventne službe, je zato, ker so starši v močno alkoholiziranem stanju. Eden od staršev je bil tako pijan, da se je kar prekucnil iz avta, ko so ga ustavili policisti," je razlagala Hanova. Njegov otrok je v Palčici ostal čez noč, nato pa se je vrnil k mami. A je eden od redkih. Kar 90 odstotkov otrok, ki pridejo k njim, zaradi nevzdržnih razmer doma pristane pri rejniški družini.

Odrasli, ki so nasilni, so nasilje izkusili tudi v otroštvu

"Pogosto ti odrasli ljudje, ki so nasilni, poročajo o izkušnji nasilja v otroštvu in tako je sklenjen ta krog nasilja, zelo zelo težko ga je pretrgati," je dejala Tina Bergant, pediatrinja.

otroci, igrače | Foto: Planet TV Foto: Planet TV

Nasilje je razlog za slabši učni uspeh

Otroci, ki so v otroštvu deležni nasilja, lahko posledice nosijo vse življenje. Nasilje ovira delovanje možganskega centra za spomin in zato privede do slabšega učnega uspeha. "Če nimaš dobrega spomina, si težko zapomniš nekatere stvari in težko dosegaš dobre akademske uspehe, čeprav bi jih brez izkušnje nasilja lahko," je dejala Bergantova.

Otroke je strah

Prav tako se spremeni delovanje jedra v možganih, ki je ključno za strah. "Nikoli se nobeden od naših otrok ne igra tukaj notri, ampak vedno tukaj gori, zaradi občutka nadzora, ki ga potrebujejo, ker še nimajo občutka varnosti, da bi lahko bili nekje skriti," je dodala Hanova.

160 primerov družinskega nasilja

Policisti so lani pri nas zabeležili skoraj 160 primerov družinskega nasilja nad otroki in malo manj kot 450 primerov zanemarjanja in surovega ravnanja. A verjetno je še več takih, ki ostajajo za štirimi stenami stanovanj. "Mi vsi, vsa naša družba, imamo dolžnost, da pretrgamo to izkušnjo nasilja, ki smo ji priča, da ustvarimo družbo, v kateri bo nasilje nesprejemljivo," je dejala Bergantova.

''Odkar delam z otroki, sije sonce tudi takrat, ko so na nebu sami oblaki …''  To pa so besede Anite Šerjak Koci, ki je razvila svojo blagovno znamko Čarobni otroci, s katero pomaga otrokom, staršem in pedagogom. Poglejte si pogovor, ki so ga z njo opravili v oddaji Dan.

Ne spreglejte