Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 1. 2016,
20.36

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

mali junaki internet

Sobota, 16. 1. 2016, 20.36

6 let, 7 mesecev

Naučite otroka, kako naj se izogne pastem spleta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V trenutku, ko starši otroku kupijo pametni telefon ali tablico, mu omogočijo dostop do interneta, hkrati pa se s tem odrečejo delu nadzora. Kako ukrepati, da spletne aktivnosti ne uidejo iz nadzora?

S tem, ko starši otroku kupijo pametni telefon ali tablico, mu omogočijo, da se pridruži veliki spletni skupnosti, starši pa se s tem nehote, nekateri tudi nevede, odrečejo delu nadzora nad otroki.

1. Kar je na internetu, je javno dostopno

"Otroke je treba najprej opozoriti na to, da so fotografije in druge vsebine, ki jih bodo objavili na internetu, javno dostopne," opozarja Marko Puschner iz Centra za varnejši internet Safe.si. "Telefon in tablica namreč dajeta neki lažen občutek zasebnosti in s tem nimajo težav le otroci, temveč tudi odrasli," dodaja.

Otroci se morajo prav tako zavedati, da fotografije ali druge informacije, ki jih nekomu samo pošljejo (na primer prek Snapchata), ali pa objavo označijo kot zasebno, njihovi prijatelji še vedno lahko shranijo in jo nato javno objavijo.

2. Tega, kar je na internetu, ne moremo več nadzorovati

Otrokom moramo prav tako pojasniti tudi to, da nad podatki, ki jih enkrat objavijo na internetu ali jih pošljejo prek neke aplikacije, nimajo več nadzora.

"Veliko dela imamo s primeri, ko so si zaljubljeni fantje in dekleta izmenjajo razgaljene fotografije, te pa se pozneje znajdejo na internetu, kjer so dostopne vsem," postreže s primerom Puschner.

3. Pametni telefon je treba varovati, saj vsebuje ogromno osebnih podatkov

Otroka je treba opozoriti tudi na to, da pametni telefon vsebuje veliko osebnih podatkov, zato ga mora še posebej skrbno paziti.

"Telefon naj zaklepajo, da preprečijo neželen dostop do vsebin na njem. Opozoriti jih moramo, naj se ne povezujejo na neznana odprta brezžična omrežja, saj nikoli ne vemo, ali morda ni točke Wi-Fi postavil nekdo, ki želi prestrezati internetni promet in tako priti do osebnih podatkov, gesel in podobnega. Opozorimo jih tudi na to, da naj telefona ne posojajo drugim in naj ga pazijo, saj se še prehitro zgodi, da ga izgubijo ali mu ga ukradejo," poudarja sogovornik.

4. Bolje odkrit pogovor kot spletna zaščita

Kako otroku preprečiti, da ne bi mogel brskati za neprimernimi vsebinami? Obstajajo določeni filtri, ki jih je mogoče namestiti na domače računalniško omrežje, in programi, ki jih je mogoče namestiti na telefon oz. tablico, a se je treba zavedati, da nobena zaščita ni stoodstotna.

Otrok si še vedno lahko izposodi prijateljev telefon, ki zaščite nima, in prek njega dostopa do neprimernih vsebin, lahko uporabi tudi računalnik v šoli, knjižnici ali kje drugje, ki prav tako nima ustrezne zaščite.

Z raznimi filtri je mogoče zaščititi mlajše otroke, ki še niso vešči uporabe računalnika, medtem ko znajo najstniki, ki so že bolj iznajdljivi, filtre obiti, zato v tem primeru niso dobra rešitev. Primernejša "zaščita" je pogovor.

"Z najstniki se moramo pogovoriti na njim primeren način," svetuje Puschner.

"Internet je poln različnih neprimernih vsebin, s katerimi se bodo najstniki slej ko prej srečali. Težava bo nastala, če jih ne bodo razumeli, zato je pomembno, da se starši ne razjezijo ali razburijo, kadar najstnika zalotijo pri gledanju neprimernih vsebin, temveč se z njim pogovorijo in mu predstavijo, kaj so te vsebine in zakaj so neprimerne. To je del vzgoje," dodaja sogovornik.

5. Otroci naj računalnik ali telefon uporabljajo samo v dnevnem prostoru

Kako lahko starši preverijo, katere vsebine išče njihov otrok? Na računalnik in telefon je sicer mogoče namestiti različne programe, ki spremljajo, kaj otrok počne, vendar je to poseg v otrokovo zasebnost, zato Puschner staršem predlaga, naj se z otrokom raje dogovorijo, da računalnik, telefon in tablico uporablja samo v dnevnem prostoru. Tako bodo starši lahko občasno s pogledom preverili, kaj otrok počne.

Najstniki so na zasebnost še posebej občutljivi, zato velja dobro premisliti, ali jim bomo na telefon ali tablico namestili tak program. Če ga bomo namestili na skrivaj, bodo lahko posledice precej hude, ko bodo takšen program odkrili.

Seveda je mogoče tudi to, da na otrokov računalnik namestite program, ki bo spremljal njegove aktivnosti, a je to lahko dvorezen meč. Če boste najstnika o tej nameri obvestili, mu bo to vzbujalo nelagodje, če boste to storili za njegovih hrbtom, bo še huje. Zato Puschner tudi v tem primeru zagovarja odprt odnos med najstniki in njihovimi starši.

"Veliko boljša rešitev je, da imamo z najstniki odprt odnos in se z njimi pogovarjamo o tem, za kaj uporabljajo internet in s kakšnimi vsebinami se tam srečujejo."

Ne spreglejte