SiolNET. Trendi Odnosi
0,78

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Lokal, kjer ljudje s posebnimi potrebami niso druga violina #video

0,78

termometer

Druga violina je na videz običajen lokal v stari Ljubljani. Za vrati in imenom pa se skriva veliko več, saj v tej ljubki kavarni strežejo ljudje s posebnimi potrebami.

Video: Planet TV


V Drugi violini že šesto leto zapored skupaj z običajnimi natakarji strežejo tudi mladi s posebnimi potrebami. Kljub odprti družbi, na katero smo vsi tako ponosni, se namreč še vedno ne morejo normalno vključevati na trg dela.

"Že od vsega začetka delam tukaj. Zelo me veseli, ker sem pomočnik natakarja. Zelo vesel sem, da sem tukaj, in rad hodim v službo," je v oddaji Dan na Planet TV dejal Peter Prokofjev.

Tudi Miha Svetina, 30-letnik z Downovim sindromom, vsak teden komaj čaka, da gre lahko v službo. "Prtičke delam in zlagam nože ter vilice. Rad pridem vsak dan," je povedal.

Gostilna je dokaz, da so mladi s posebnimi potrebami sposobni ljudje. "Da se pokaže, kaj znamo, in da pomagamo. Res sem vesela, da sem tukaj," je pripomnila Atifa Đaferović. Všeč ji je občutek, da je koristna, da lahko pomaga. Kar 25 mladih iz Centra Draga tako redno pomaga v gostilni.

"Danes lahko vidimo, da so že mnogo bolj samostojni, sami sprejmejo stranke, poberejo naročilo, pripravijo napitke in jih tudi postrežejo," je dejala Tjaša Deželan, delovna terapevtka v Centru Draga

Video: Planet TV


Čeprav delajo, ne dobivajo plače

A mladi s posebnimi potrebami se po 26. letu težko vključujejo na trg dela. Še vedno večinoma delajo po varstveno-delovnih centrih z ljudmi, ki imajo prav tako posebne potrebe. In so tako ločeni od preostale družbe.

"Zdaj trenutno je v obravnavi v parlamentu zakon o socialnem vključevanju, za katerega si srčno želimo, da bi bil sprejet, tako bi tudi zakonsko omogočil našim torej uporabnikom in tudi preostalim osebam s posebnimi potrebami, da bi imeli enakovreden status z drugimi, ki delamo na odprtem trgu dela," je dejala Metka Novak, vodja bivanja odraslih v Centru Draga.

Zdaj namreč za svoje delo v gostilni ne dobivajo plač, regresov in drugih ugodnosti, ki jih imajo zaposleni.

"Ne morem biti zaposlen. Bomo videli, kako bo v prihodnosti," je razložil 24-letni Franci Florjančič. Avtist, ki ga bolj kot strežba zanima tehnologija in pomaga računalničarju popravljati računalnike.

Številni se vračajo tudi zaradi zaposlenih

Druga violina je dober primer, da je mogoče. In restavracija s skoraj šestletno tradicijo je v Ljubljani pravi hit. V času kosila, okoli 12h, je pri njih kar težko dobiti mizo. Številni se poleg dobre domače hrane vračajo prav zaradi zaposlenih.

"Simpatični so, zelo prijazni, verjetno še bolj kot v kakšnih drugih lokalih," je povedala ena od gostij.

Da so res dobri, kažejo tudi odlične ocene na spletu. V le šestih letih pa jim je med 507 restavracijami v Ljubljani uspelo zasesti 26. mesto.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 98
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin