Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Sreda,
31. 8. 2016,
4.08

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

20

Natisni članek

Koper življenje stroški

Sreda, 31. 8. 2016, 4.08

6 let, 1 mesec

Koliko 30-letnico s fantom in brez otrok stane življenje v Kopru

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

20

Foto: Thinkstock

Po objavi, koliko me 30-letnico stane življenje v Ljubljani, nam je zdaj svoje mesečne stroške razkrila še Nina iz Kopra.

Sogovornico z Obale, ki je nam je zaupala svoje mesečne stroške, imenujmo Nina. S fantom živi v okolici našega glavnega obmorskega mesta. Službo, tj. redno zaposlitev, ima v središču Kopra, zaposlena je v javni upravi. Pravi, da je precej razpeta med vsemi tremi obalnimi občinami.

V primerjavi s preteklimi leti je življenje v Kopru veliko bolj razgibano, pravi. "Sploh v poletnih dneh, kar pripisujem razvoju turizma. Ker rada potujem, ga imam možnost primerjati tudi z drugimi evropskimi državami, zato lahko povem, da Koper spada v srednji cenovni razred. Kot v vsakem turističnem mestu se tudi v Kopru pojavlja konkurenca v gostinstvu – v cenah in ponudbi. Tako boste za kavo nekje odšteli 1,20 evra, nekje pa tudi 1,70 evra." Enako je s prehrano in najemninami, dodaja sogovornica.

Nini sta zelo všeč bližina Pirana in Izole, sploh v poletnih mesecih. | Foto: Thinkstock Nini sta zelo všeč bližina Pirana in Izole, sploh v poletnih mesecih. Foto: Thinkstock

Priročno mesto

Za Koper pravi, da je priročno mesto, saj ima vse na dosegu roke: nakupovanje, zabavo, sprehod po starem mestnem jedru, skok v morje ter bližino Izole in Pirana, ki imata spet svojo ponudbo in svoj čar. Ne pozabimo niti na bližino Trsta in drugih delov Italije.

Minusi?

Nina največji minus najde v zapuščenosti mesta v zimskem času, burji in temu, da je v Kopru za njen okus občutno preveč nakupovalnih središč. "Dvanajst, če sem natančna. Sem štejem tudi vse večje trgovine z živili. Posledično se zmanjšuje obisk trgovin v starem mestnem jedru."

Minus vidi tudi v slabo izkoriščenem potencialu Obale, predvsem v pomanjkanju plaž. "Edina urejena plaža je res majhna in je na vrhuncu sezone prepolna," pravi.

Ninini (stalni) mesečni stroški:

  • Hrana + stroški za vzdrževanje stanovanja: ocenjuje jih na približno 300 evrov (sem šteje tudi nakup čistil in vseh drugih gospodinjskih pripomočkov)
  • Naročnina za mobilnik: 20 evrov
  • Stroški za avtomobil: 380 evrov (280 za zavarovanje in posojilo + 100 evrov za bencin)

(Stroške stanovanja s posojilom vred plačuje Ninin partner.)

Mestnega prevoza ne uporablja, saj se vozi s svojim avtomobilom. Malico za v službo si pripravi doma. S partnerjem nimata otrok, niti kosmatih hišnih ljubljenčkov, le akvarij. Njegovo vzdrževanje ju mesečno stane deset evrov.

Hedonizmu na mesec nameni okrog 80 evrov. | Foto: Thinkstock Hedonizmu na mesec nameni okrog 80 evrov. Foto: Thinkstock

Ninini sladki užitki

Nina ocenjuje, da za večerne izhode in uživanje, kot so posedanje ob kavi ali pijači, dobra večerja ali kosilo, mesečno zapravi približno 80 evrov, dodatnih 40 evrov gre za plesne vaje. V smehu pravi, da za nakup oblek zapravi absolutno preveč, približno od 30 do 50 evrov na mesec.

Letos sta s partnerjem za dopust odštela 1.200 evrov.

V enem mesecu ...

Redno ne varčuje, a ji uspe kaj prihraniti sproti, zato je toliko bolj hvaležna za regres za letni dopust. Ocenjuje, da na mesec za življenje v Kopru zapravi približno 850 evrov.

V primerjavi z avtorico članka, ki za življenje v prestolnici v enem mesecu porabi 1.120 evrov, Nine življenje v Kopru ne stane bistveno manj. Kot samozaposlena moram k svojim stroškom prišteti še 400 evrov za prispevke državi, kar v Nininem primeru pokrije redna zaposlitev.

Nini je Ljubljana všeč, a raje živi v Kopru. | Foto: Thinkstock Nini je Ljubljana všeč, a raje živi v Kopru. Foto: Thinkstock

Koper : Ljubljana

Sogovornica je v času študija pet let živela tudi v Ljubljani, a ji življenje v Kopru veliko bolj ustreza. "Umik iz hitrega tempa življenja omogočajo okoliške vasice ali kakšen samoten kotiček ob morju, kjer najdeš svoj mir. Ko pa imaš miru dovolj, je še vedno dovolj izbire za popestritev vsakodnevne rutine. K temu verjetno pripomorejo tudi družina, partner in prijatelji, ki so tu."

Še vedno se najde dan, ko bi raje živela v kakšni evropski prestolnici, a tudi to idejo kmalu pogasi, kot že omenjeno, z obiskom Pirana, Izole ali Italije. "Pa tudi ko se vrnem z dopusta, ugotovim, da je v Kopru lepo, da tukaj lepo živim, čeprav se s partnerjem prebijava iz meseca v mesec."

 

Ne spreglejte