Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 4. 2016,
20.12

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

zvezdniki Nick Cannon Mariah Carey Guy Ritchie Madonna Severina prepir starševstvo starši

Nedelja, 10. 4. 2016, 20.12

6 let, 7 mesecev

Ko starši boj za skrbništvo bijejo na Instagramu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
skregan par

Slavni medmrežje izrabljajo v bojih za skrbništvo, pri tem pa nihče ne pomisli na dobro otrok.

Pevka Mariah Carey bo začela snemati resničnostni šov po vzoru družine Kardashian. V njem naj bi nastopala tudi njena otroka, štiriletna dvojčka Moroccan in Monroe. Toda oče dvojčkov Nick Cannon hoče njun nastop na televiziji preprečiti. Želi, da bi otroka imela kar se da zasebno življenje, ne pa da bi odrasla kot zvezdi resničnostnega šova.

Mama Mariah se z očetom svojih otrok o tem sploh ne želi pogovarjati oziroma z njim komunicira le prek svojih asistentov, za Cannona svoja stališča največkrat objavi kar na Instagramu.

A photo posted by Nick Cannon (@nickcannon) on


Spor Mariah Carey in njenega bivšega še zdaleč ni edini javni spor o vzgoji otrok, ki ga spremljamo v zadnjem času. Zanimivo je, da so slavni, ki so, dokler so bili skupaj, skrbeli za to, da njihovi otroci niso bili izpostavljeni javnosti, po ločitvi pa javnost izkoriščajo v boju proti bivšemu partnerju. In pri tem se zdi, kot da so jim otroci zadnja skrb.

Madonnin "pasji sin"

Tako kot spor med glasbeno zvezdnico Madonno in režiserjem Guyem Ritchiejem, ki se borita za skrbništvo nad njunim sinom Roccom, bitka pa se dogaja kar na dveh celinah. Ko se Rocco po božičnih praznikih ni želel vrniti k mami v New York, se je pranje umazanega perila preneslo na Instagram. Najprej je Madonna objavljala slike sebe in sina s pripisi, kako ga pogreša. Nato je nova žena Guya Ritchieja objavila družinsko fotografijo, na kateri je tudi Rocco.


Nazadnje je Rocco na svojem profilu na Instagramu zapisal, da je "pasji sin". Madonna je namreč na koncertu v Avstraliji tako poimenovala svojega bivšega. Ob tem je 15-letnik svoj prejšnji profil na Instagramu ukinil, ker je mama na njem objavila fotografijo, kako mu plete kitke.

Severino brani zdajšnji mož

Še hujša je saga o skrbništvu sina hrvaške pevke Severine in srbskega podjetnika Milana Popovića, ki že več kot leto dni bijeta tako sodno kot medmrežno bitko za sina Aleksandra. Popović pevki očita, da sina izkorišča za svojo slavo, ker nenehno objavlja njegove fotografije.

Ob tem je javnosti še razkril, da ga je Severina obtožila družinskega nasilja, da se malček po vsakem obisku pri njem noče vrniti k mami, da je nenehno pri varuškah in da je z njegovo mamo nemogoča kakršnakoli komunikacija ter da želi pevka otroka odtujiti od očeta.


Nazadnje se je v vse skupaj vmešal še Severinin zdajšnji mož Igor Kojić, ki je očeta njenega otroka napadel kje drugje kot na Instagramu. Očita mu, da otroka ne vidi po več mesecev in da se zanj sploh ne zanima ter ga pozval, da naj na sodišču pokaže močne dokaze. "Iz izkušenj vem, da so močne besede izrečene tedaj, kadar so dokazi slabi," je zapisal.

Instagram - kanal za komuniciranje z bivšimi

Vsem tem primerom je skupno to, da za kanal komunikacije uporabljajo – in izkoriščajo - medmrežje. S tem se toliko bolj izpostavlja shizofrenija sodobnega časa. Otroci slavnih namreč še nikoli niso bili tako izpostavljeni javnosti kot zdaj. In to po zaslugi staršev, ki jih sami izpostavljajo.

Tako zdaj za vsakega zvezdniškega otroka vemo, kdaj ima dudo, kdaj mu oče šiva oblekice, kdaj hodi spat in kako mamo razveseli, če je to že ob sedmih zvečer, nenazadnje pa tudi, zakaj se noče vrniti k mami.

Starši bi morali ščititi zasebnost otrok, ne pa jih namenoma izpostavljati javnosti. | Foto: Starši bi morali ščititi zasebnost otrok, ne pa jih namenoma izpostavljati javnosti.

Odločitev o tem, koliko bo kdo na medmrežju izpostavljal svojega otroka, je načeloma stvar vsakega starša, a nekako bi veljalo zaščititi tudi zasebnost otrok, še posebno če so sredi ločitve in postopkov za določitev skrbništva. Vsak pravnik vam bo dejal, da v primeru odločanja o skrbništvu sodišče – oziroma odvetniki nasprotne strani – še kako podrobno pregledajo tudi vse račune družbenih omrežij v lovu za podrobnostmi, ki bi odločile v primeru. Zato večina svojim strankam svetuje, naj bodo pri spletni komunikaciji zelo previdni. Zvezdniki pa prav Instagram ali Facebook izkoriščajo za komuniciranje s partnerjem.

Verjetno pa tega ne počneta le Madonna in Severina. Kaj vse se dogaja na Instagram profilih navadnih ljudi, ki so ujeti v skrbniške pravde, je na srečo skrito pred očmi javnosti. V dobro otrok, seveda.

Ne spreglejte