Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 3. 2018,
4.01

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

1

Natisni članek

#OnZanjo IPES Jure Godler ženske ženske enakopravnost spolov

Petek, 30. 3. 2018, 4.01

6 let

Jure Godler: Sovražim, ko se to dogaja! #video #OnZanjo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

1

Jure Godler | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Še vedno se dogaja, da so inteligentna dekleta mnogokrat tarča posmeha. Češ: "Glej jo, piflarko!" Hkrati pa so pametni moški hudi frajerji. Nekatere nadvse pametne punce se zato celo odločijo, da bodo raje skrivale svojo inteligenco in bile nekaj, kar v resnici niso, samo da bodo ustrezale okolici.

Se je tudi vam kdaj zgodilo, da so vas sošolci zasmehovali, ker ste se pridno učili in bili pametni, vedno vedeli odgovore na vsa vprašanja in imeli v redovalnici same petice? So vas zbadali, da ste 'piflarka'? To se pogosto dogaja dekletom, medtem ko so njihovi sošolci, ki vse vedo in modrosti stresajo iz rokava, velikokrat hudi frajerji.

Kako pa bi zvenelo, če bi zgodbo o zasmehovanju na račun inteligence bral fant oziroma moški? Takole …

Sovražim, ko se to dogaja! (Jure)


To pa je resnična zgodba 31-letne Lene:

Ko sem bila v osnovni šoli, so mojo najboljšo prijateljico, ki je bila izjemno pametna in trmasta, veliko je tudi brala, začeli za hrbtom klicati 'zmaj'. Sošolci so rekli, da je pametnjakovička, preveč ukazovalna, vedno in povsod se javi za vodjo. To me je šokiralo. Jaz nisem želela biti zmaj.

Moja najboljša prijateljica je z mano ostala tudi v srednji šoli in roke dvigovala povsod, zato je po mnenju sošolk in sošolcev postala 'piflarka'. Čeprav sem vedela, da je nadpovprečno pametna in se uči le malo, jaz nisem želela postati piflarka. Čeprav sem poznala odgovore, sem v srednji šoli roko dvignila le takrat, ko je bil predmet 'moj' predmet, pri geografiji, pri sociologiji. Da me ne bi imeli za 'piflarko'. Družila sem se tudi z nesramnimi sošolci, želela sem jim biti všeč in jim ugajati.

Tudi pozneje v službi je bila zgodba podobna. Tam sem nase sprejemala neplačana bremena, zaradi katerih sem dodatno delala ob večerih in koncih tedna – želela sem si biti sprejeta med sodelavci in sodelavkami.

Danes se trudim, da ne bi bilo več tako, vendar je težko – žal mi je, da mi že v otroštvu ni nihče povedal, da so ambicije dobre. Da ni nič narobe s tem, če pokažeš svoje znanje, inteligenco. Da je pravilno postaviti se zase in delati le tisto, kar ti je všeč.


Kaj bi se zgodilo, če bi moški vsak dan doživljali to, kar doživljajo ženske? Če si ne želiš resne zveze, temveč ti bolj ustreza neobvezujoča zabava med rjuhami z različnimi moškimi, veljaš za "lahko". Za dobro jutro ti žvižgajo, ker nosiš krajše krilo, v službi bolj kot tvoje delo cenijo to, kako si videti, na koncu dneva pa ti še taksist reče, da se lahko za tarifo dogovorita kako drugače. Ko te zgodbe prebere moški v prvi osebi, se sliši nelogično, celo nesmiselno.

Marec zato posvečamo ženskam in njihovim resničnim zgodbam. V sodelovanju z Inštitutom za proučevanje enakosti spolov (IPES) smo po vzoru Združenih narodov ustvarili kampanjo #OnZanjo, v okviru katere hočemo svetu in moškim pokazati, da moški v ženskah prevečkrat vidijo spolni objekt. Združeni narodi so svojo kampanjo, imenovano Heforshe, začeli leta 2014, podprli pa so jo tudi številni svetovno znani zvezdniki, kot sta Emma Watson in Matt Damon. Z njo so hoteli opozoriti, da v sodobnem času še vedno ni popolne enakosti med spoloma in da se žensk še vedno držijo določeni, na spol vezani stereotipi.

Kako bi torej bilo, če bi bile vloge obrnjene? Če bi se neka situacija, ki jo imajo številni še vedno za tipično žensko, zgodila moškemu? V te se je vživelo 17 znanih Slovencev.
Ne spreglejte