SiolNET. Trendi Odnosi
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Je navada res železna srajca in kako jo sleči

3

termometer

Moč navad je bolj silna, kot si morda mislimo. Drobne navade obvladujejo naš vsakdan, naše počutje in uspeh, zato je dobro vedeti, kako se slabih navad znebiti in prevzeti nove. Boljše.

Bi radi shujšali, redno zajtrkovali, večkrat telovadili, bili bolj organizirani in produktivni, posledično pa bolj zadovoljni, umirjeni in uspešni? Skrivnost tiči v naših vsakdanjih navadah, ki niso vedno dobre. Pravimo, da je navada železna srajca in da se je je težko odvaditi, a z malce vztrajnosti je vse mogoče. Tudi to, da v svojo rutino vpeljemo nove navade, ki nam lahko spremenijo življenje.

O moči navad v svoji uspešnici The Power of Habit piše novinar in nagrajeni avtor Charles Duhigg, ki ne opisuje le navad posameznikov, temveč tudi navade znotraj podjetij. Vedno več teh se namreč vse bolj pozorno posveča prepričevanju in spreminjanju delovnih vzorcev svojih zaposlenih s ciljem povečati storilnost in posledično uspeh podjetja.

Kako spremenimo navado? Charles Duhigg pravi, da lahko navado, ko jo prepoznamo kot slabo ali motečo, spremenimo v treh korakih. Pri sebi moramo prepoznati vse tri elemente navade.

Prvi korak: namig Ko začutite potrebo po določeni razvadi (recimo kajenje, kava, igranje igric na telefonu), premislite o tem:

- koliko je ura, - kje ste (doma, na delovnem mestu, na potovanju, na obisku, v restavraciji …), - s kom ste (sami, s partnerjem, z družino, s sodelavcem, s prijatelji, sošolci …), - kaj ste pravkar storili (pozajtrkovali, oddali pomembno študijsko nalogo, končali poslovni sestanek, se sprli s partnerjem, se usedli pred televizor …), - kaj občutite (ste žalostni, jezni, razburjeni, sproščeni, utrujeni …).

V eni od naštetih stvari se skriva namig, ki sproži vaše dejanje. Prepoznajte ga.

Drugi korak: nagrada Ko začutimo potrebo, se nanjo odzovemo z določenim dejanjem. Katere potrebe zadovoljite s svojo navado? Avtor predlaga majhen test. Če ste sladkosnedi in je vaša navada sladkanje po kosilu, svojo običajno nagrado (recimo čokoladni piškot) nadomestite s kakšno drugo (skodelica kave). Nato se vprašajte: je bil res čokoladni piškot tisto, kar sem potreboval, ali me je potešila tudi skodelica kave? Če je tako, potem poskusite tudi skodelico kave nadomestiti s čim drugim, bolj zdravim, morda jabolkom ali kratkim sprehodom.

Tretji korak: rutina Tako, prepoznali smo namig in nagrado, ki si smo si jo običajno privoščili ter jo zamenjali z novo, bolj zdravo, bolj pozitivno, bolj učinkovito. Zdaj moramo le še vzpostaviti novo rutino.

Izberite aktivnost, ki jo je spodbudil namig in zaradi katere ste posegli po slabi razvadi. Ustaljeni vzorec, ki se pojavlja, sproži rutino. Če jo želimo spremeniti, Duhigg svetuje, da poiščemo nov vzorec.

Če pri novi rutini vztrajamo, bo kmalu postala avtomatska in neprisiljena, še pravi Duhigg.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin