Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 11. 2013,
21.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

mladi spolnost aids HIV

Sobota, 30. 11. 2013, 21.02

8 let

Dr. Evita Leskovšek: Spolna vzgoja se začne v maternici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ob svetovnem dnevu aidsa smo z dr. Leskovškovo spregovorili o spolnosti med mladimi, nekaj pozornosti pa smo namenili tudi bolezni sami, ki kljub nenehnemu opozarjanju zahteva vedno več žrtev.

Spolnost je danes na vsakem koraku, pa vendar - kdaj naj z otrokom začnemo pogovor o spolnosti? Najprej je treba razčistiti, kaj sploh je spolna vzgoja. To niso samo informacije o spolnih organih, reprodukciji in penetraciji, ampak bistveno več. V širšem kontekstu se spolna vzgoja začne z grajenjem odnosov, pravzaprav že v maternici, kjer se otrok že dokazano zaveda nekaterih stvari, kot sta glas matere in očeta, bitje srca ... Prva spolna vzgoja zunaj maternice pa je odnos biološkega očeta do mame, občutek varnosti, seveda ...

Je to tisto, ko se očetom svetuje, naj poskrbijo za mamo, če hočejo poskrbeti za otroka? Zanimive so raziskave, ki so jih delali na to temo in ki so pokazale, da je odnos biološkega očeta do matere izjemno pomemben za otrokovo poznejše (tvegano) vedenje ne glede na to, ali sta z mamo skupaj ali ne. Lahko bi torej rekli, da je nekaj najboljšega, kar lahko moški naredi, to, da se razume z mamo svojega otroka. Pri spolni vzgoji je pomemben tudi pogovor, osnovne informacije o bioloških, anatomskih, psiholoških in drugih vidikih spolnosti pa naj bi dobil v zadnji triadi osnovne šole. Ampak saj spolne vzgoje ni v osnovnih šolah? Ni sistematično urejene spolne vzgoje, je pa navdušenost nekaterih posameznikov, zaradi katerih učenci ponekod zapustijo šolo vsaj malo bolj opremljeni. Strokovnjaki se že dolgo trudimo, da bi bila spolna vzgoja del kurikuluma in upam, da nam bo kmalu uspelo.

Kdaj pa mladi v povprečju s teorije preidejo na prakso? Je res, da je starostna meja, pri kateri imajo prvi spolni odnos, vse nižja? V zadnjih desetih letih ni posebnih sprememb med mladimi, res pa je, da se prej odločajo za spolni odnos, meja se je spustila z 18 na 17 let, vendar pa so tudi bolj osveščeni, saj jih tri četrtine pri prvem spolnem odnosu uporabi kondom. Pozneje uporaba kondoma pade, zelo pa naraste jemanje kontracepcijskih tabletk, kar pripisujemo spolnim odnosom s stalnim partnerjem.

Ali imate podatke, kakšna je spolnost med mladimi? Tako poglobljenih raziskav v Sloveniji nimamo, ker preprosto ni sredstev, bila pa je narejena sociološka raziskava o spolnosti, ki je pokazala, da se večina mladih vsaj načeloma za spolnost odloči iz ljubezni in da je v Sloveniji zvestoba najvišja vrednota za večino ljudi, ampak kaj se dogaja: čeprav je zvestoba pri nas vrednota, so partnerstva kratka. V enem letu imaš lahko tri različne spolne partnerje, pa si vsakemu zvest, kar je z zdravstvenega vidika težava zaradi spolno prenosljivih bolezni.

Kako pa je z nezaželeno nosečnostjo med mladoletnicami? V 15 letih je v Sloveniji nosečnost med mladoletnicami zelo upadla, zdaj smo pri preprečevanju mladoletnih nosečnosti v evropskem vrhu.

Kaj menite o obveznem cepljenju otrok proti hepatitisu B, ki se prenaša tudi s spolnimi odnosi, v prvem razredu osnovne šole? Škoda, da nimamo cepljenja proti hepatitisu C, ki je veliko bolj agresiven, vendar je tudi cepljenje proti hepatitisu B smiselno, če obstaja tveganje, saj se izognemo dolgoročnim posledicam. Je pa res, da je veliko kampanj proti cepljenju po vsem svetu, ne samo v Sloveniji. Ampak če pogledamo vse študije, kjer se bdi nad stranskimi učinki, so ti majhni v primerjavi s pozitivnimi učinki cepljenja, tukaj sploh ni kaj razmišljati. Na inštitutu spremljamo tudi prijave stranskih učinkov, v glavnem gre za lokalne reakcije, slabo počutje ali reakcije zaradi alergij, ampak so zanemarljivi.

Danes je svetovni dan aidsa. Kako pogumno se testirajo mladi? V Sloveniji se še vedno premalo testiramo glede vseh spolno prenosljivih bolezni, zato smo letošnje leto še bolj poudarjali pomen testiranja. Če hočemo zdraviti neko bolezen, morajo ljudje najprej sploh vedeti, da jo imajo. Pri okužbi s HIV je povprečna inkubacijska doba 10 let, ko odkrijejo prve znake bolezni, je že pozno, saj je zelo pomembno, da se zgodaj začnejo zdraviti, ker imajo boljšo prognozo in kakovost življenja, poleg tega pa se tako lahko prepreči širjenje bolezni. Velja za HIV in vse preostale SPB.

Kaj mora torej vsak vedeti zase? Prvič, ne imeti tveganih spolnih odnosov. Če niste zares prepričani, da je spolni odnos varen, se zaščitite s kondomom. Danes je skoraj nedopustno, da se ob vseh informacijah še kdo okuži, pa okužba s HIV-om narašča, tako pri nas kot po svetu. Ljudje še vedno mislijo, da se njim to ne more zgoditi. In drugič, če menite, da obstaja možnost, da ste imeli tvegan spolni odnos, se takoj testirajte.

Kakšen vpliv pri ozaveščanju mladih imajo mediji? Mediji lahko vplivajo zelo negativno ali pa zelo pozitivno, predvsem pogrešam več preverjenih informacij in več tolerance – včasih se mi zdi, da kar kličejo k nestrpnosti.

Ne spreglejte