Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 5. 2016,
18.55

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

ženske ženske dobro počutje materinstvo starševstvo

Nedelja, 22. 5. 2016, 18.55

6 let, 7 mesecev

Ali si mama lahko vzame čas zase?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
Ženska, kopanje, kad | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Zvezdnice poleg dojenja vse bolj propagirajo tudi to, da si mati mora vzeti čas zase. A ob tem večina mater občuti krivdo.

Pred kratkim je starševske portale razburila avstralska manekenka in nekdanja mis Universe Rachael Finch, ki je v intervjuju za Daily Telegraph dejala, da svojo dveletno hčerko Violet vsak konec tedna pošlje k svojim staršem, da imata z možem lahko čas le zase.

Na različnih forumih so jo obtožili, da je slaba mama, saj mame ne delajo le od ponedeljka do petka, temveč tudi med konci tedna. Predlagali so ji celo, naj hčerko da kar v posvojitev, da bo imela dovolj časa zase in moža.

Manekenka je na te obtožbe odgovorila na Instagramu. "Mati, ki dela vse, da bi bili njeni otroci srečni, ljubljeni in varni, ne bi nikoli smela biti obtožena, da je slaba mati," je jezno zapisala in dodala, da le starši vedo, kaj je najbolje za njihove otroke. Dodala je: "Želim, da ima moja hčerka pristen odnos s svojimi starimi starši, ker menim, da je to eden od najpomembnejših odnosov."

Občutek krivde

Tudi v slovenski tradiciji je mati požrtvovalna cankarjanska figura, ki se predaja drugim, sebe pa pozabi. Matere, ki si drznejo vzeti nekaj časa zase, imajo zato pogosto občutke krivde. Toda mati, ki si ne vzame časa zase - in za partnerja -, bo preprosto pregorela. Izčrpana mama pa seveda ni predana mama.

Avstralski znanstveniki z inštituta Murdoch Childrens Research so na primer ugotovili, da matere, ki si v prvih šestih mesecih po rojstvu otroka vsak teden vzamejo nekaj časa zase, manj verjetno obolijo za poporodno depresijo.

Pozitivna sebičnost

Priporočajo, da se matere naučijo razlikovati med sebičnostjo v negativnem in pozitivnem smislu. Čas, ki si ga mama vzame zase, primerjajo s tem, da morajo starši na letalu kisikovo masko naprej nadeti sebi, saj lahko le tako pomagajo otroku.

Mama, ki želi dobro skrbeti za svojega otroka, mora najprej poskrbeti zase. | Foto: Thinkstock Mama, ki želi dobro skrbeti za svojega otroka, mora najprej poskrbeti zase. Foto: Thinkstock

Prav to primerjavo s kisikovo masko je uporabila tudi supermanekenka Gisele Bündchen, ko je pred leti za Sunday Times opisovala, zakaj je pomembno, da si z možem Tomom Bradyjem vzameta čas zase.

Povprečna evropska mama ima zase 17 minut na dan

Ženske revije so polne nasvetov o tem, kako naj matere skrbijo zase. Naj se namakajo v kadi s kozarcem penine v roki, naj si najamejo osebnega trenerja, naj se vsak teden določen dan srečajo s prijateljicami, če je mogoče, v savni.

Resnica o tem, kaj mame počnejo v času zase, pa je precej bolj profana. Pred dvema letoma je proizvajalec postelj TVBed v obsežni anketi po vsej Evropi matere spraševal, koliko časa imajo zase. Izkazalo se je, da je to neverjetnih sedemnajst minut na dan. Mame v teh minutah zase najraje berejo, spijejo kavo, gledajo televizijo in dremajo. Nič od tega ni prav glamurozno, a je vseeno čas zase.

Naj vam čas, ki si ga vzamete zase in za partnerja, ne vzbuja slabe vesti! | Foto: Thinkstock Naj vam čas, ki si ga vzamete zase in za partnerja, ne vzbuja slabe vesti! Foto: Thinkstock

Izgubljena identiteta ženske

Eden od razlogov v prid časa, ki si ga vzamemo zase, je poleg vsakodnevnega polnjenja baterij tudi, da se mnogo žensk v materinstvu izgubi. Njihova identiteta je le še mati, nič več ženska, zato je čas zase neke vrste opomnik, da naj nikar ne pozabijo na svojo identiteto zunaj materinstva.

Morebiti se bodo matere tega naučila prav zaradi zvezdnic, ki poleg dojenja v materinstvu v zadnjem času tako zavzeto reklamirajo tudi čas zase. Zadnja na seznamu zvezdniških mam, ki to poudarja, je Christina Aguilera. V začetku leta je za spletni portal MSN.com izjavila, da mame niso superjunakinje in da je popolnoma normalno, da si vsak dan vzamejo nekaj časa zase, saj vendarle to vsak dan počnejo tudi očetje, pa jih nihče ne krivi, da so zaradi tega slabi starši.

Ne spreglejte