Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 12. 2017,
7.32

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Mastercard

Natisni članek

Anne-Claire Pommier Kranj Odkrivaj Slovenijo Mastercard advertorial

Petek, 1. 12. 2017, 7.32

2 meseca, 2 tedna

Simpatična Francozinja po poteh Prešerna #video

Vsebino omogoča Mastercard

V zadnjih novembrskih dneh se je Anne-Claire odpravila v gorenjsko prestolnico, kjer je obiskala kulturne znamenitosti Kranja.

Potepanje po Sloveniji skozi oči tujcev

Prepustite se vodenju po lepotah naše dežele, tokrat s pomočjo tujcev, ki so se preselili v Slovenijo. Preberite njihove bloge, morda dobite navdih za naslednji izlet:

Omar Escobar

Joao Costa

Agnieszka Karpowicz

Inna Demchenko Fröhlich

Anna Maria Omarczyk

Concha Martinez Pelaez

Stjepan Janić

Kje pa je vaš najljubši kotiček v Sloveniji? Pošljite nam fotografijo in se potegujte za kartico Mastercard v vrednosti 40 evrov.

Ko se je prijateljica zaradi službe preselila v Kranj, sem dobila priložnost, da spoznam nov kraj v Sloveniji. Ko sem prišla iz Ljubljane, je bil prvi vtis krasen. Že na avtocesti so se pokazale Alpe s snežim plaščem. Dobrodošli na Gorenjskem!

Za obisk Kranja sva se s prijateljico dogovorili kar med tednom, ko sva imeli obe čas, zato je bilo mesto zelo mirno. Kultura je v tem mestu zelo prisotna: slavna slovenska arhitekta Plečnik in Vurnik, slikar Layer in največji slovenski poet France Prešeren so tu pustili velik pečat. Predvsem Prešeren, njegovo ime je povsod: Prešernova ulica, Prešernovo gledališče, Prešernov gaj, kjer je pokopan, Prešernova kavarna, Prešernova hiša ...

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

 Kulturna pustolovščina v Prešernovem spominskem muzeju

V tej hiši je galerija, ki sva jo šli pogledat. Za blagajno stoji ogromen zid, na katerem je v različnih jezikih napisanih prvih sedem kitic Zdravljice. Našla sem tudi besedilo v francoščini: "Vivent tous les peuples du monde ..." Slovenska himna mi je zelo všeč, ker si želi mir med ljudmi – malo drugačna je od francoske.

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Razstava prikazuje pesnikovo življenje od rojstva v Vrbi, šolanja na Dunaju, življenja v Ljubljani do smrti v Kranju. Lahko si ogledate sobo, pisarno, torej okolje, v katerem je preživel zadnja tri leta. Tina, ki je Slovenka, mi je razložila nekaj stvari, ki se jih je naučila v šoli. V muzeju je tudi sama odkrila zanimivosti o Prešernovem življenju.

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Prešernovo prisotnost je mogoče opaziti tudi pred gledališčem, ki nosi njegovo ime in s katerim je sodeloval Plečnik. Tam stoji ogromen kip, ob katerem so postavljene rože, ki kažejo na to, da je Prešeren še kako živ.

V starem mestnem jedru so številne pisane meščanske hiše. Tukaj je prav prijetno hoditi in hitro si lahko predstavljaš, kako je bilo v Prešernovem času. Ponuja se veliko možnosti za turiste: obisk mestne hiše, mitničarsko hiše, Pavšlarjeve hiše, gradu Khislstein in obvezno okušanje kranjske klobase.

Odkrivaj Slovenijo | Foto: Odkrivaj Slovenijo | Foto: Po kratkem sprehodu sva si šli ogledat tudi Layerovo hišo, ki je lepo označena na glavnem trgu. Resnično priporočam ogled, ker je to pravo kulturno stičišče. Na koncu hodnika je kavarna z vrtom, kjer je čudovit razgled na reko in bližnje hribe.

Še nekaj zanimivosti, ki sem jih odkrila v Kranju: smerokazi do različnih evropskih mest, ob katerih je zapisana razdalja iz Kranja (gre za mesta, s katerimi sodeluje slovensko mesto), z volno oblečen žleb, presenetil pa me je tudi traktor s prikolico v samem središču mesta.

Odkrivaj Slovenijo | Foto: Rada bi se vrnila v Kranj, predvsem v prihodnjih dneh, ko bo potekala tradicionalna kulturna prireditev Prešerni december. Takrat bom lahko spoznala še malo drugačno plat mesta, tisto malo bolj živo!

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Nagradna igra: Kje se skriva vaš najljubši kotiček v Sloveniji?

Odkrivajte Slovenijo skupaj z nami in našimi blogerji ter nam pokažite, kam naj se naslednjič odpravimo na izlet. Imate svoj najljubši kraj v Sloveniji, kamor najraje zahajate? Pošljite nam fotografijo svoje naj slovenske destinacije in se potegujte za Mastercard kartico v vrednosti 40 evrov.

Ne spreglejte