SiolNET. Trendi Odkrivaj Slovenijo
Vsebino omogoča Mastercard
  • Messenger
  • Messenger

Simpatična Francozinja po poteh Prešerna #video

Vsebino omogoča Mastercard

V zadnjih novembrskih dneh se je Anne-Claire odpravila v gorenjsko prestolnico, kjer je obiskala kulturne znamenitosti Kranja.

[video: 66547 / ]

Potepanje po Sloveniji skozi oči tujcev

Prepustite se vodenju po lepotah naše dežele, tokrat s pomočjo tujcev, ki so se preselili v Slovenijo. Preberite njihove bloge, morda dobite navdih za naslednji izlet:

Omar Escobar

Joao Costa

Agnieszka Karpowicz

Inna Demchenko Fröhlich

Anna Maria Omarczyk

Concha Martinez Pelaez

Stjepan Janić

Kje pa je vaš najljubši kotiček v Sloveniji? Pošljite nam fotografijo in se potegujte za kartico Mastercard v vrednosti 40 evrov.

Ko se je prijateljica zaradi službe preselila v Kranj, sem dobila priložnost, da spoznam nov kraj v Sloveniji. Ko sem prišla iz Ljubljane, je bil prvi vtis krasen. Že na avtocesti so se pokazale Alpe s snežim plaščem. Dobrodošli na Gorenjskem!

Za obisk Kranja sva se s prijateljico dogovorili kar med tednom, ko sva imeli obe čas, zato je bilo mesto zelo mirno. Kultura je v tem mestu zelo prisotna: slavna slovenska arhitekta Plečnik in Vurnik, slikar Layer in največji slovenski poet France Prešeren so tu pustili velik pečat. Predvsem Prešeren, njegovo ime je povsod: Prešernova ulica, Prešernovo gledališče, Prešernov gaj, kjer je pokopan, Prešernova kavarna, Prešernova hiša ...

Odkrivaj Slovenijo

 Kulturna pustolovščina v Prešernovem spominskem muzeju

V tej hiši je galerija, ki sva jo šli pogledat. Za blagajno stoji ogromen zid, na katerem je v različnih jezikih napisanih prvih sedem kitic Zdravljice. Našla sem tudi besedilo v francoščini: "Vivent tous les peuples du monde ..." Slovenska himna mi je zelo všeč, ker si želi mir med ljudmi – malo drugačna je od francoske.

Odkrivaj Slovenijo

Razstava prikazuje pesnikovo življenje od rojstva v Vrbi, šolanja na Dunaju, življenja v Ljubljani do smrti v Kranju. Lahko si ogledate sobo, pisarno, torej okolje, v katerem je preživel zadnja tri leta. Tina, ki je Slovenka, mi je razložila nekaj stvari, ki se jih je naučila v šoli. V muzeju je tudi sama odkrila zanimivosti o Prešernovem življenju.

Odkrivaj Slovenijo

Prešernovo prisotnost je mogoče opaziti tudi pred gledališčem, ki nosi njegovo ime in s katerim je sodeloval Plečnik. Tam stoji ogromen kip, ob katerem so postavljene rože, ki kažejo na to, da je Prešeren še kako živ.

V starem mestnem jedru so številne pisane meščanske hiše. Tukaj je prav prijetno hoditi in hitro si lahko predstavljaš, kako je bilo v Prešernovem času. Ponuja se veliko možnosti za turiste: obisk mestne hiše, mitničarsko hiše, Pavšlarjeve hiše, gradu Khislstein in obvezno okušanje kranjske klobase.

Odkrivaj Slovenijo Odkrivaj Slovenijo Po kratkem sprehodu sva si šli ogledat tudi Layerovo hišo, ki je lepo označena na glavnem trgu. Resnično priporočam ogled, ker je to pravo kulturno stičišče. Na koncu hodnika je kavarna z vrtom, kjer je čudovit razgled na reko in bližnje hribe.

Še nekaj zanimivosti, ki sem jih odkrila v Kranju: smerokazi do različnih evropskih mest, ob katerih je zapisana razdalja iz Kranja (gre za mesta, s katerimi sodeluje slovensko mesto), z volno oblečen žleb, presenetil pa me je tudi traktor s prikolico v samem središču mesta.

Odkrivaj Slovenijo Rada bi se vrnila v Kranj, predvsem v prihodnjih dneh, ko bo potekala tradicionalna kulturna prireditev Prešerni december. Takrat bom lahko spoznala še malo drugačno plat mesta, tisto malo bolj živo!

Odkrivaj Slovenijo

Nagradna igra: Kje se skriva vaš najljubši kotiček v Sloveniji?

Odkrivajte Slovenijo skupaj z nami in našimi blogerji ter nam pokažite, kam naj se naslednjič odpravimo na izlet. Imate svoj najljubši kraj v Sloveniji, kamor najraje zahajate? Pošljite nam fotografijo svoje naj slovenske destinacije in se potegujte za Mastercard kartico v vrednosti 40 evrov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin