Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 10. 2015,
8.04

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

MasterCard Odkrivaj Slovenijo jesenske počitnice noč čarovnic Vulkanija ZOO Hiša eksperimentov akvarij advertorial

Ponedeljek, 26. 10. 2015, 8.04

2 meseca, 2 tedna

Jesenske počitnice za ljubitelje čarovnic, znanosti in vulkanov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Krompirjeve počitnice bi lahko imenovali kar čarovniške počitnice. Veliko dobrih idej, kaj početi med jesenskimi počitnicami, smo našli tudi za tiste, ki jih čarovnice ne zanimajo.

Jesenske počitnice so odličen čas za druženje z otroki, ki jim lahko pokažemo, kako se živali pripravljajo na zimski čas in jim približamo dogajanje v naravi, lahko jih povabimo med znanstvenike, ali pa si z njimi privoščimo norčavo čarovniško rajanje, ki te dni poteka v številnih slovenskih gradovih.

Ne pozabimo: narava nas v zadnjih oktobrskih dneh razvaja z barvami, šelestenjem lista, pisanimi gobami in kostanjem. Na vsakem koraku bomo našli idejo za ustvarjanje.

Ustvarjajmo: pobarvajte suho listje in tiskajte na papir ali tekstil, iz kostanjev naredite girlando ali druščino lesenih možičkov, pripravite mini razstavo gob, naredite "goro" iz posušenega listja in jo uporabite za skrivanje. Predvsem pa fotografirajte, kako se narava pripravlja k počitku.

Jeseni je zadnji čas za druženje z živalmi

Jesenske počitnice so odlična priložnost, da si ogledate prebivalce zoološkega parka v Horjulu, kjer boste pred zimskim spanjem še srečali medveda, nosate medvedke, kenguruja, lame, rakune in druge živali, ki uživajo v skrbni negi osebja Zoološkega parka Rožman.

V soju sveč čarovniške noči si lahko ogledate kotičke skrivnostnega ljubljanskega živalskega vrta. Do sobote, 31. oktobra, bodo potekali različni tematski programi – Čarovniški dan, Čarovniška noč in Čarovniška šola. Programi trajajo približno dve ali tri ure, obljubljajo pa nepozabno zabavo za jesenske počitnice.

Do konca oktobra se lahko še družite z živalmi v Živalskem vrtu SikaluZOO v Radencih, kjer se otroci med živalmi lahko tudi vozijo v svojih majhnih džipih. V Radencih imajo male opice, kapibare, kamele, konje, lame, osle, ponije, nanduje, kenguruje, ježevce, srne, rakune, patagonske mare, nosate medvedke, prerijske pse, legvane in številne druge lepotce.

Vabljeni v evropsko vesoljsko prestolnico – Vitanje

Vesoljske širjave že tri leta vabijo v Vitanje, kjer v spektakularni stavbi prebiva Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT). V času šolskih počitnic, med 26. in 30. oktobrom, bo KSEVT odprt od ponedeljka do četrtka, vodeni ogledi bodo vsak dan ob 10. in 12. uri. KSEVT povezuje znanost in umetnost, posvečen pa je osebi, ki velja za pionirja poletov v vesolje, Hermanu Potočniku Noordungu, ki izvira iz Vitanja.

Eksperimentirajte med počitnicami

Za mlade znanstvenike bo med počitnicami odprta tudi Hiša eksperimentov v Ljubljani, kjer bo v torek na sporedu barvologija, v sredo zvokologija, v četrtek pa svetlobologija, v soboto pa težiščelogija.

Na Goričkem še vedno bruhajo vulkani

Tam, kjer je na slovenskih tleh zadnjič bruhal vulkan, je pred kratkim zrasel doživljajski park Vulkanija, kjer lahko doživite vulkanski izbruh in se poučite o drugih geoloških značilnostih našega planeta. Obisk doživljajskega parka Vulkanija na Goričkem, ki je izdatno podprt z interaktivnimi in izobraževalnimi vsebinami, ponuja obilico presežkov s stališča interpretacije in uporabe sodobnih tehnologij. Obisk Vulkanije je primeren tako za individualne obiskovalce in družine kot za večje skupine.

Morski svet v Piranskem Aquariumu

Medtem ko na Goričkem prikazujejo divjo plat Zemlje, se v piranskem Aquariumu trudijo obiskovalcem prikazati pisani podvodni svet. V novih prostorih je petindvajset bazenov, ki so osvetljeni z umetno svetlobo, tako da morske organizme lahko opazujete v čim bolj naravnih barvah.

Čarovnice prebivajo v kranjskih rovih

Vsako jesen se konec oktobra v Rove pod starim Kranjem zatečejo čarovnice. Tudi med jesenskimi počitnicami bodo vsak dan vabile obiskovalce, naj se skupaj z njimi izgubijo v podzemnem čarovniškem svetu. Otroške predstave Noč čarovnic v kranjskih rovih so namenjene otrokom, starim od štiri do deset let. Otroci bodo tudi čarali in iskali pot iz labirinta.

Blejski Srednjeveški tabor in Noč čarovnic

V počitniškem tednu bo od ponedeljka do nedelje na jasi pod Blejskim gradom zaživel srednjeveški tabor, kjer si bo mogoče ogledati utrip takratnega življenja. Od 27. do 31. oktobra bo potekala brezplačna šola mečevanja. Blejski grad pa bo 30. oktobra od 15. ure dalje vabil na brezplačen voden ogled prenovljenih prostorov in atraktivnih vsebin.

Gradovi, kjer bo mogoče doživeti čarovnice v vsem sijaju

Strašne čarovnice bodo zavzele kar nekaj slovenskih gradov, med drugim jih boste lahko preganjali na gradovih Bogenšperk, Žužemberk, Rakičan, v pustolovskem parku Geoss in v Slivnici.

Ne spreglejte