Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
3. 10. 2014,
20.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

tehnologija mobilni telefon spomini možgani

Petek, 3. 10. 2014, 20.26

6 let, 6 mesecev

Nam mobilni telefoni in računalniki spreminjajo možgane?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Možgani | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Sočasna uporaba mobilnih telefonov, računalnikov in drugih multimedijskih elektronskih naprav morda spreminja strukturo možganov ljudi, ki to pogosto počnejo, ugotavlja študija univerze v Sussexu.

Znanstveniki univerze v britanskem Sussexu so z magnetno resonanco pogledali v možgane 75 odraslih oseb, ki so predhodno izpolnile vprašalnike o vrstah in pogostosti uporabe multimedijskih elektronskih naprav, kot so pametni telefoni, tablice, osebni računalniki in igralne konzole.

Ugotovili so, da imajo ljudje, ki po tipkovnicah in zaslonih na dotik pogosto tipkajo sočasno, v točno določenem delu možganov nižjo gostoto sive snovi kot posamezniki, ki jim je elektronska večopravilnost tuja. Izkazalo se je tudi, da imajo uporabniki več naprav nižjo gostoto sive snovi tudi na področju možganov, ki skrbi za čustveno uravnovešenost.

 | Foto:

Kaj je bilo prej – kokoš ali jajce? Nevrologa Kep Kee Loh in Ryota Kanai, ki stojita za raziskavo, sta v njej sicer opozorila, da manjša gostota sive snovi pri posameznikih, ki so multimedijsko večopravilni večkrat, morda ni posledica, temveč vzrok. "Če želimo izvedeti, ali dolgotrajna sočasna uporaba elektronskih naprav res vodi v manjšanje gostote sive snovi v določenem delu možganov, bo treba opraviti kompleksnejšo raziskavo na večjem vzorcu populacije," sta povzela študijo, ki je sicer v celoti dostopna tukaj.

Človeški možgani podvrženi spremembam tudi na celični ravni Znanstveniki so že večkrat dokazali, da je strukturo možganov mogoče spremeniti po daljši izpostavljenosti novemu okolju, delu in doživetjem. Nevronske povezave se lahko namreč spreminjajo glede na to, kako se obnašamo, kako čustvujemo in kako se odzivamo na dejavnike okrog nas.

Nekatere študije so pokazale tudi, da je gostoto sive snovi v možganih mogoče povečati z učenjem novih veščin. Raziskovalci univerze v Sussexu so kot primera izpostavili žonglerja, ki se uči žonglirati z dodatno žogico, ali voznika taksija, ki si poskuša zapomniti vse londonske ulice.

Ne spreglejte