SiolNET. Trendi Nazaj v šolo
Vsebino omogoča Huawei
 • Messenger
 • Messenger

Ali je poslušanje glasbe med študijem in delom koristno?

poslušanje glasbe
Foto: Getty Images
Vsebino omogoča Huawei

So tudi vam starši govorili, da med učenjem nikar ne poslušajte glasbe, saj se tako ne boste nič naučili? Ali danes to sami pripovedujete svojim otokom? Je v tem kaj resnice? Preverili smo, ali je poslušanje glasbe med učenjem in delom koristno ali je to le še eden v vrsti motečih dejavnikov, ki negativno vplivajo na našo koncentracijo. Odgovor ni preprost.

Mnogi med nami so prepričani, da je glasba učinkovito orodje, ki izboljša naš proces učenja in dela. Spet drugi menijo, da jih glasba moti, dekoncentrira. Dejstvo je, da glasba izboljša počutje, veča motivacijo, pozitivno vpliva celo na spomin, saj stimulira delovanje možganov, hkrati pa pomaga pri odpravljanju bolečine in celo utrujenosti.

Na tej podlagi bi lahko hitro sklepali, da glasba torej zagotovo pomaga tudi pri učenju. A ni vse tako preprosto. Glasba namreč na različne ljudi vpliva različno, zato je odgovor na naše vprašanje kompleksnejši kot zgolj da ali ne. Nekaj pa zagotovo drži. Nekatere zvrsti glasbe povečujejo koncentracijo, stimulirajo delovanje spomina in na splošno pozitivno vplivajo na pripravljenost za delo, zato na svojem namiznem računalniku Huawei MateStation S nikar še ne ugasnite predvajanja glasbe.

Prednosti poslušanja glasbe

Na žalost ne obstaja vnaprej določen seznam pesmi, ki bi vam pomagal pri pomnjenju učne snovi za zgodovino ali kateregakoli drugega predmeta. Vseeno pa lahko glasba posredno pomaga pri učenju. Spodbuja namreč nekatera občutja, ki lahko močno vplivajo na vašo sposobnost učenja ali dela.

Tako kot se za uspešno učenje lahko nagradite z najljubšim obrokom, se lahko nagradite tudi s poslušanjem najljubše glasbe. Uporabite glasbo za motivacijo. Tako kot se za uspešno učenje lahko nagradite z najljubšim obrokom, se lahko nagradite tudi s poslušanjem najljubše glasbe. Uporabite glasbo za motivacijo. Foto: Getty Images

Lahko vas motivira. Ste se kdaj spodbujali za učenje tako, da ste sami sebi obljubili nagrado, če boste uspešno in pravočasno končali učenje? Morda ste si za uspešno učenje obljubili najljubše kosilo med odmorom ali ogled novega dela najljubše serije po končanem učenju. Raziskave so pokazale, da tudi poslušanje glasbe v naših možganih aktivira center za nagrajevanje, in sicer na enak način kot vse druge stvari, ki jih imamo radi.

Ocenite, koliko časa potrebujete, da se naučite neko snov. Nato si nastavite opomnik na svoji pametni uri Huawei Watch GT 2 PRO ali Huawei Watch Fit Active. Če boste uspešno končali učenje do predvidene ure, se nagradite s poslušanjem svoje najljubše glasbe.

Poslušanje glasbe spodbuja pozitivno razpoloženje. Poslušanje glasbe spodbuja pozitivno razpoloženje. Foto: Huawei Glasba izboljša vaše razpoloženje. Znano je, da glasba pomaga pri odpravljanju stresa in spodbuja pozitivno razpoloženje. Prav to pa je ključ do uspešnega učenja. Ko se počutite dobro, so tudi vaši rezultati boljši. Učenje snovi, ki je ne razumete prav dobro, vas zagotovo spravlja v stres. Takrat si na svojih brezžičnih slušalkah Huawei FreeBuds 4i privoščite malo glasbe, ki vas bo sprostila in s čimer se bo povečala učinkovitost vašega učenja in dela. 

Z glasbo do večje osredotočenosti. Poslušanje glasbe, še posebej klasične glasbe, spodbuja naše možgane, da so bolj osredotočeni na posamezne detajle, hkrati pa tudi pozitivno vpliva na posameznikovo sposobnost sklepanja. Posredno nam tako pomaga pri razumevanju nove snovi. S pomočjo osredotočenosti na posamezne detajle in njihovega povezovanja v celoto bomo tako s podzavestnim sklepanjem hitro in lažje sami prišli do novih spoznanj in odgovorov.

Brezžične slušalke Huawei FreeBuds 4i Brezžične slušalke Huawei FreeBuds 4i Foto: Huawei Pomnjenje novih informacij je boljše ob glasbi. Določene zvrsti glasbe omogočajo boljše pomnjenje in pozitivno vplivajo tudi na druge kognitivne sposobnosti. Glasba namreč stimulira možgane na enak način kot redna vadba mišice. Privoščite si tako kognitivno razgibavanje s pomočjo brezžičnih slušalk Huawei FreeBuds 4i.

Glasba lahko na učenje vpliva tudi negativno

Lahko vas moti. Znano je, da je glasba učinkovito orodje, ko smo žalostni ali v stresu in se moramo zamotiti. Distrakcija pa zagotovo ni nekaj, kar si želimo pri učenju. Pri zahtevnejših nalogah se zato raje izognite glasni in hitri glasbi.

Lahko slabo vpliva na delovni spomin. Delovni spomin uporabljamo takrat, ko se poskušamo spomniti na točke na seznamu, posamezne korake pri reševanju matematičnega problema ali zaporedja dogodkov. Poslušanje glasbe lahko okrni sposobnost vašega delovnega spomina. Če si že tako težko zapomnite in prikličete informacije, potem med učenjem raje ne poslušajte glasbe.  

Poslušanje glasbe prilagodite sposobnostim svojega delovnega spomina. Poslušanje glasbe prilagodite sposobnostim svojega delovnega spomina. Foto: Getty Images

Glasba lahko negativno vpliva na bralno razumevanje. Še posebej glasna in hitra glasba ali glasba z besedilom lahko oteži naše bralno razumevanje. Ko se pripravljate na branje težjih besedil, si raje prižgite klasično in umirjeno glasbo.

Kakšna glasba deluje najbolje?

Poslušanje glasbe med delom ali študijem torej ne bo imelo vedno enakega vpliva. Veliko je odvisno od vas samih, pa tudi od tega, kaj točno boste počeli oziroma se učili. Če glasbo radi poslušate, potem se ji ni treba odpovedati. Za predvajanje glasbe uporabite svoj pametni telefon Huawei P40 Lite. Tukaj je nekaj praktičnih nasvetov za prijetno poslušanje glasbe, ki vam bo pomagala do dobrih učnih rezultatov.

 • Izogibajte se glasbi z besedilom.
 • Izberite počasno, instrumentalno glasbo.
 • Izogibajte se glasbi, ki pogosto spreminja ritem.
 • Znižajte glasnost.
 • Izberite glasbo, ki v vas ne izzove močnih čustev.
 • Če je mogoče, izberite seznam, ki ne bo vključeval oglasov.

Namesto glasne glasbe z besedilom raje izberite tišjo instrumentalno glasbo. Namesto glasne glasbe z besedilom raje izberite tišjo instrumentalno glasbo. Foto: Getty Images

Preizkusite naslednje zvoke

Če vam glasba ne pomaga pri koncentraciji, vseeno pa vas moti tišina med učenjem ali delom, lahko na spletu poiščete tudi druge zvoke. Uporabite Huaweievo tablico MatePad T in raziščite naslednje zvoke:

 • zvoke narave (dež, valovi, rečni tok, ptičje čivkanje in šumenje lista …),
 • beli šum,
 • binauralne tone – glasbena iluzija, ki nastane ob predvajanju dveh tonov različnih frekvenc.

Izmed vse ponudbe BACK TO SCHOOL izpostavljamo naslednje izdelke:

Pametna ura Watch GT2 PRO

Elegantna ura Watch GT2 PRO se ponaša s titanovim okvirjem, zaradi katerega je ura lahka in prijetna za uporabo. Primerna je za vse, ki imajo prefinjen okus za estetiko in so naklonjeni sodobni tehnologiji. Ura vam omogoča, da si sami nastavite številčnico, ki vam je najbolj pisana na kožo. Izbirate lahko med več kot dvesto številčnicami. Watch GT2 je lahko tudi vaš osebni trener. Spremlja lahko vaš osebni napredek v kateremkoli športu. Beleži srčni utrip, hitrost, naklon, progo, razdaljo in še veliko drugih parametrov, celo tek na smučeh, smučanje in deskanje na snegu. Analizira lahko tudi vašo držo pri igri golfa ter vam ponudi podatke za izboljšanje igre. Obvestila vas bo celo takrat, ko bo sprememba zračnega tlaka nakazala na spremembo vremena.

Slušalke FreeBuds 4i

Brezžične slušalke FreeBuds 4i omogočajo neprekinjeno uporabo kar deset ur. Z le enim polnjenjem lahko zdržijo cel šolski dan. Pohvalijo se lahko z vrhunskim dizajnom, hkrati pa aktivno odpravljajo hrup iz okolice, zaradi česar lahko glasbo poslušate v kristalno čistem zvoku. FreeBuds 4i so lahke in udobne brezžične slušalke, ki jih pospravite v vsak žep ali jih vzamete s sabo na športno dejavnost. Slušalke predstavljajo dobro razmerje med ceno in kakovostjo.

Celotna ponudba Huawei BACK TO SCHOOL je na voljo od 23. 8. do 19. 9. 2021 v: Big Bang in Telemach.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin