Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
21. 3. 2016,
10.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Komunikator Telekom Slovenije Telegram Messenger WhatsApp Viber Skype internet WiFi Evrotarifa kako kupiti mobilno gostovanje pogovori

Ponedeljek, 21. 3. 2016, 10.00

6 let, 7 mesecev

Brezplačni (ali vsaj poceni) pogovori iz tujine

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Foto: Thinkstock

Ostati v stiku z domačimi ali s svojim delovnim mestom med potovanjem v tujini je neprecenljivo - a nič več drago. Pravzaprav so pogovori z drugega konca sveta lahko celo popolnoma brezplačni!

Skoraj v pozabo so že utonili časi, ko je bilo treba že za nekajsekundni pogovor z nekom v Sloveniji v gostujočem mobilnem omrežju celo iz kakšne evropske države v nekaterih primerih odšteti tudi po več evrov. Znotraj Evropske unije (in še v treh državah, kjer velja Evrotarifa) so predpisane cene gostovanja za pogovore že tako nizke, da velikokrat zaradi udobja niti ni vredno iskati nadomestnih in cenejših možnosti komunikacije.

Kaj nam bo prinesel letošnji prvi maj?

Prvotne napovedi, da bo Evropska komisija poskrbela za popolno ukinitev stroškov gostovanja znotraj Evropske unije, se za letos sicer ne omenjajo več, saj bi na videz ugoden potrošniški bombonček prinesel nekatere druge neugodne posledice za potrošnike. Še veliko prostora pa je za iskanje optimalne cene mobilnega podatkovnega gostovanja – a o tem ob kakšni naslednji priložnosti.

Veliko lahko pričakujemo po letošnjem prvem maju ne le za podatkovno gostovanje znotraj Evropske unije, temveč tudi za pogovore, saj se dan prej uradno konča zdajšnje tarifno obdobje Evrotarife, napovedane nove cene pa so v vseh segmentih gostovanja znotraj Evropske unije še veliko nižje kot zdajšnje.

Skoraj v pozabo so že utonili časi, ko je bilo treba že za nekajsekundni pogovor z nekom v Sloveniji celo iz kakšne evropske države v nekaterih primerih odšteti tudi po več evrov.  Skoraj v pozabo so že utonili časi, ko je bilo treba že za nekajsekundni pogovor z nekom v Sloveniji celo iz kakšne evropske države v nekaterih primerih odšteti tudi po več evrov.  | Foto: Skoraj v pozabo so že utonili časi, ko je bilo treba že za nekajsekundni pogovor z nekom v Sloveniji celo iz kakšne evropske države v nekaterih primerih odšteti tudi po več evrov. Skoraj v pozabo so že utonili časi, ko je bilo treba že za nekajsekundni pogovor z nekom v Sloveniji celo iz kakšne evropske države v nekaterih primerih odšteti tudi po več evrov.

Evrotarifa: enotna izhodiščna cena, a razlike med članicami zaradi DDV

Evrotarifa velja za vse uporabnike mobilne telefonije iz držav članic Evropske unije, ko so prijavljeni v mobilno omrežje druge države v Evropski uniji. V enem delu določa enotno ceno klicev na katerokoli (izjema so storitve z dodano vrednostjo oziroma komercialne in premijske številke) številko v Evropski uniji.

Povsem enotna sicer ni, saj je trenutno predpisana izhodiščna tarifa v višini 19 centov za minuto odhodnega klica, pet centov za minuto dohodnega klica in šest centov za kratko sporočilo (SMS), ki ji potem vsaka država članica doda svoj DDV. Ta znaša od 17 odstotkov v Luksemburgu do 27 odstotkov na Madžarskem.

Ob prihodu v območje Evrotarife prileti obvestilni SMS

Slovenija svojim naročnikom in predplačnikom na izhodiščne cene prišteva 22 odstotkov DDV in tako dobimo cene evrogostovanja, o katerih nas zaradi evropske uredbe obvestijo prek kratkega sporočila (SMS) ob vsakem začetku gostovanja na območju Evrotarife: 0,2318 evra za minuto odhodnega klica, 0,061 evra za minuto dohodnega klica in 0,0732 evra za poslano kratko sporočilo SMS.

Še ta posladek, ki velja že od poletja 2009: pri odhodnem klicu se že po prvi nedeljivi obračunski enoti 30 sekund, pri dohodnem pa od samega začetka, klici obračunavajo na sekundo natančno.

Ne glede na to, ali ste v državi, od koder minuta klica v Slovenijo z gostujočim mobilnim telefonom stane le dva rumena kovanca, ali v tisti, kjer je skoraj dvajsetkrat več, lahko razmeroma preprosto pokličete domov brez kakršnegakoli dodatnega stroška. Ne glede na to, ali ste v državi, od koder minuta klica v Slovenijo z gostujočim mobilnim telefonom stane le dva rumena kovanca, ali v tisti, kjer je skoraj dvajsetkrat več, lahko razmeroma preprosto pokličete domov brez kakršnegakoli dodatnega stroška. | Foto: Ne glede na to, ali ste v državi, od koder minuta klica v Slovenijo z gostujočim mobilnim telefonom stane le dva rumena kovanca, ali v tisti, kjer je skoraj dvajsetkrat več, lahko razmeroma preprosto pokličete domov brez kakršnegakoli dodatnega stroška. Ne glede na to, ali ste v državi, od koder minuta klica v Slovenijo z gostujočim mobilnim telefonom stane le dva rumena kovanca, ali v tisti, kjer je skoraj dvajsetkrat več, lahko razmeroma preprosto pokličete domov brez kakršnegakoli dodatnega stroška.

Tudi po Evropi ni povsod Evrotarife!

Toda Evrotarife marsikje ni – ne le zunaj evropske celine, temveč med drugim tudi v Švici in državah z območja nekdanje Jugoslavije. Pozorni bodite tudi na žepne državice San Marino, Andora in Liechtenstein, kajti v njih in blizu njih lahko telefon s samodejno izbiro omrežja preklopi na tamkajšnje operaterje, ki niso v Evrotarifi.

Majhne države, velike razlike

Primerjava s številkami: za desetsekundni sprejeti klic v francoskem ali španskem omrežju boste plačali zgolj en cent, v andorskem pa lahko tudi dva evra. Razlika je toliko večja, ker se na območju Evrotarife dohodni klici zaračunajo na sekundo natančno, pri gostovanju drugod pa se praviloma zaračuna vsaka začeta minuta v celoti.

Samodejna izbira omrežja udobnejša, ročna pa varuje pred neželenimi stroški

Najboljše zdravilo proti takšnemu presenečenju v bližin držav, ki niso v Evrotarifi, je nastavitev ročne izbire omrežja. Toda v tem primeru ne pozabite, da ob prehodu iz ene države v drugo ponovno izberete novega gostitelja, kajti če imate izklopljeno samodejno nastavitev omrežja in tega ne naredite, boste nedosegljivi.

Skype, Viber, WhatsApp: te aplikacije omogočajo brezplačne pogovore med svojimi uporabniki – sogovornik mora uporabljati isti program, čeprav lahko na različni vrsti naprave. Skype, Viber, WhatsApp: te aplikacije omogočajo brezplačne pogovore med svojimi uporabniki – sogovornik mora uporabljati isti program, čeprav lahko na različni vrsti naprave. | Foto: Skype, Viber, WhatsApp: te aplikacije omogočajo brezplačne pogovore med svojimi uporabniki – sogovornik mora uporabljati isti program, čeprav lahko na različni vrsti naprave. Skype, Viber, WhatsApp: te aplikacije omogočajo brezplačne pogovore med svojimi uporabniki – sogovornik mora uporabljati isti program, čeprav lahko na različni vrsti naprave.

Skype, Viber, WhatsApp … Uporabniki istega programa se med seboj pogovarjajo brezplačno.

Ne glede na to, ali ste v državi, od koder minuta klica v Slovenijo z gostujočim mobilnim telefonom stane le dva rumena kovanca, ali v tisti, kjer je skoraj dvajsetkrat več, lahko razmeroma preprosto pokličete domov brez kakršnegakoli dodatnega stroška.

Skype, Viber in WhatsApp so le nekatere izmed storitev, ki tako prek pametnega telefona kot tudi prek prenosnega računalnika omogočajo popolnoma brezplačne pogovore in posredovanje besedilnih sporočil in prenos vsebin in datotek med svojimi uporabniki. Še več pa je aplikacij, ki omogočajo zgolj posredovanje sporočil – Telegram in Facebook Messenger sta zgolj dva primera.

Tablica, pametni telefon ali računalnik – ovir za pogovore ni

Te aplikacije omogočajo brezplačne pogovore med svojimi uporabniki – sogovornik mora uporabljati isti program, čeprav lahko na različni vrsti naprave. Uporabnik Viberja na pametnem telefonu lahko brezplačno kliče drugega uporabnika Viberja ne glede na to, ali ima klicani program nameščen na računalniku, tablici ali pametnem telefonu.

Pozor – za uporabo vseh teh storitev potrebujete dostop do interneta, tega pa si v tujini, zlasti zunaj Evrotarife, ne želite prek mobilnega gostovanja Pozor – za uporabo vseh teh storitev potrebujete dostop do interneta, tega pa si v tujini, zlasti zunaj Evrotarife, ne želite prek mobilnega gostovanja  | Foto: Pozor – za uporabo vseh teh storitev potrebujete dostop do interneta, tega pa si v tujini, zlasti zunaj Evrotarife, ne želite prek mobilnega gostovanja Pozor – za uporabo vseh teh storitev potrebujete dostop do interneta, tega pa si v tujini, zlasti zunaj Evrotarife, ne želite prek mobilnega gostovanja

Za brezplačne klice je vendarle potreben dostop do interneta

Toda pozor – za uporabo vseh teh storitev potrebujete dostop do interneta, tega pa si v tujini, zlasti zunaj Evrotarife, ne želite prek mobilnega gostovanja. Na srečo je po vsem svetu polno hotelov, kampov, marin, restavracij verig hitre prehrane, kavarn, pekarn, knjižnic, knjigarn, avtobusov, železniških postaj ter drugih krajev in ustanov, ki ponujajo brezplačen brezžični dostop do interneta za pol ure, uro ali kar brez časovne omejitve.

Do povezave bo najvarneje z načinom Brez povezave

Za vzpostavljanje tovrstnih klicev prek brezžičnega dostopa v internet SIM-kartica ni potrebna – celo zaželeno je, da mobilni telefon predhodno prestavite v način Brez povezave oziroma Flight Mode, da se ne bi po nesreči sprožila (draga) podatkovna povezava prek tujega mobilnega omrežja.

Neznana omrežja lahko povzročijo neželene dogodke

Pri iskanju teh lokacij pomagajo celo nekatere aplikacije, kot sta WeFi ali Wi-Fi Finder, a rezultati niso vedno zanesljivi. Včasih bo za dostop morda treba kupiti kakšno kavico, a bolj kot to je treba vedeti, da se ob vsakem priklopu v neko neznano omrežje poveča izpostavljenost naše naprave in podatkov na njej zunanjemu širnemu svetu, v katerem so tudi takšni, ki nimajo najboljših namenov. Skrb za varnost je v takih primerih še toliko pomembnejša.

Na srečo je po vsem svetu vedno več mest, ki ponujajo brezplačen brezžični dostop do interneta. Na srečo je po vsem svetu vedno več mest, ki ponujajo brezplačen brezžični dostop do interneta. | Foto: Na srečo je po vsem svetu vedno več mest, ki ponujajo brezplačen brezžični dostop do interneta. Na srečo je po vsem svetu vedno več mest, ki ponujajo brezplačen brezžični dostop do interneta.

Kaj pa, če želim poklicati običajno telefonsko številko?

Skype, Viber in specializirani ponudniki internetne telefonije omogočajo klice tudi na vse običajne telefonske številke, a v tem primeru ne več brezplačno. Prednost storitev SkypeOut in ViberOut je, da tudi ti klici potekajo prek istega programskega vmesnika kot brezplačni pogovori med uporabniki iste storitve, pri drugih ponudnikih pa je treba največkrat namestiti njihovo namensko aplikacijo ali klicati, lahko tudi iz govorilnice, prek lokalne dostopne številke, ki ni vedno brezplačna.

Pomembno je le, kje je klicani, ne pa tudi, kje je klicatelj

Pri tovrstnih ponudnikih cena klica ni odvisna od tega, kje je klicatelj, temveč le, kje je klicani, prav tako so velike razlike, ali se kliče v stacionarno ali mobilno omrežje. Cene se med ponudniki lahko bistveno razlikujejo, ni enega samega ponudnika, ki bi bil najcenejši za vse namembne države. Pred začetkom uporabe teh storitev si je treba zagotoviti ustrezno dobroimetje na uporabniških računih, ki so ločeni za vsako od teh aplikacij in od običajne telefonske naročnine ali predplačniškega telefona.

 

 

Za uporabo storitve Komunikator ne potrebujete svoje SIM-kartice.  | Foto: Za uporabo storitve Komunikator ne potrebujete svoje SIM-kartice.


Komunikator: Po vsem svetu kot doma

Imate naročnino z neomejenimi klici v vsa slovenska mobilna omrežja? To seveda velja le, če ste prijavljeni v svoje matično mobilno omrežje.

Če pa ste naročnik mobilnih storitev Telekoma Slovenije, jih lahko uporabite, tudi ko ste v tujini, če imate storitev Komunikator. Ta je na voljo naročnikom, ne pa tudi uporabnikom predplačniške telefonije Mobi, pri mnogo paketih je že vključena v naročnino, pri preostalih pa je doplačilo dobre tri evre na mesec, kar se povrne s prihrankom že po prvi minuti klica iz Švice, Turčije ali katerekoli druge države v tem tarifnem območju.

Nimate neomejenih klicev v svojem naročniškem paketu? Nič hudega, še vedno boste za klic v Slovenijo plačali le toliko, kot bi plačali, če bi klicali iz svojega domačega omrežja. Prav v vseh primerih pa bodo dohodni klici prek storitve Komunikator brezplačni.

Svoja telefonska številka na brezplačni aplikaciji

Za uporabo storitve Komunikator ne potrebujete svoje SIM-kartice (in tudi v tem primeru je zaželen način uporabe Brez povezave/Flight mode), a ste z njo vendarle dosegljivi na povsem običajen način prek svoje mobilne številke. Tudi ko kličete, bo klicani na zaslonu svojega telefona videl vašo običajno mobilno številko.

Nekatere brezžične dostopna točka do interneta ne omogočajo protokola SIP ali kako drugače omejujejo internetni promet, a izkušnje kažejo, da se predvsem v večjih mestih ustrezna brezplačna brezžična povezava vendarle zlahka najde. Nekatere brezžične dostopna točka do interneta ne omogočajo protokola SIP ali kako drugače omejujejo internetni promet, a izkušnje kažejo, da se predvsem v večjih mestih ustrezna brezplačna brezžična povezava vendarle zlahka najde. | Foto: Nekatere brezžične dostopna točka do interneta ne omogočajo protokola SIP ali kako drugače omejujejo internetni promet, a izkušnje kažejo, da se predvsem v večjih mestih ustrezna brezplačna brezžična povezava vendarle zlahka najde. Nekatere brezžične dostopna točka do interneta ne omogočajo protokola SIP ali kako drugače omejujejo internetni promet, a izkušnje kažejo, da se predvsem v večjih mestih ustrezna brezplačna brezžična povezava vendarle zlahka najde.

Klic namreč potuje prek internetne povezave, ki si jo zagotovite na enak način kot pri uporabi aplikacij Skype, Viber ali WhatsApp. Ob vzpostavitvi povezave poženete aplikacijo Komunikator in od tistega trenutka se pametni telefon navzven začne obnašati, kot da bi bil prijavljen v matičnem mobilnem omrežju – tudi glede stroškov za klice in sporočila.

Ni signala? Morda le še ni panike!

Komunikator deluje tudi tam, kjer ni signala mobilnega omrežja, pa obstaja dostop do interneta. Čeprav ga je najbolj praktično uporabljati na mobilnem telefonu, ga je mogoče uporabiti tudi na računalniku, ne glede na način njegove povezave v internet, in prek stacionarnega telefona, ki podpira telefonijo VoIP.

Lahko se sicer zgodi, da kakšna brezžična dostopna točka do interneta ne omogoča protokola SIP ali kako drugače omejuje internetni promet, zaradi česar Komunikator ne more delovati, a izkušnje kažejo, da se predvsem v večjih mestih ustrezna brezplačna brezžična povezava vendarle zlahka najde.

Ne spreglejte