Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 8. 2013,
11.02

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

lestvica islam bajram

Ponedeljek, 5. 8. 2013, 11.02

4 leta, 11 mesecev

Top 10 najbolj veličastnih mošej na svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V tednu, ko bodo muslimani praznovali praznik eid Al-fitr oziroma bajram ob koncu ramazana, je čas, da si ogledamo deset najbolj impresivnih mošej na svetu.

Vsaka zase je arhitekturno čudo, pa naj bo starodavna ali pa posledica novega bogastva.

1. Sveta mošeja, Savdska Arabija

Sveta mošeja ali Masjid Al-Ḥarām v Meki je najbolj svet kraj islama. Trenutno je mošeja velika 356.800 kvadratnih metrov, a so se odločili, da jo povečajo. Prenovitvena dela, vredna deset milijard dolarjev, so se že začela, končala se bodo do leta 2020, ko bo mošeja, kjer je Kaaba, lahko gostila dva in pol milijona vernikov, imela pa bo 11 minaretov.

2. Mošeja šejka Zajeda, Združeni arabski emirati

V Abu Dhabiju je ustanovitelj Združenih arabskih emiratov, šejk Zajed bin Sultan Al Nahjan, zgradil impresivno mošejo z 82 kupolami, bleščave bele barve, ki je ponoči osvetljena tako, da prikazuje lunine faze. V mošeji je največja ročno izdelana preproga na svetu in največji svečnik, prav tako pa si je šejk ob mošeji postavil še svoj mavzolej, v katerem je pokopan.

3. Mošeja kralja Hasana II, Maroko

Še ena mošeja, ki si jo je zgradil vladar. Maroški kralj Hasan II je mošejo, ki ima med drugim talno gretje in laser na 120 metrov visokem minaretu, ki sveti v smeri Meke, zgradil na spektakularnem kraju v Casablanci tik ob Atlantskem oceanu. Del mošeje ima steklena tla, tako da lahko verniki ob molitvi gledajo morje. Mošeja je zaprta za javnost, namenjena je le kraljevi družini.

4. Imamova mošeja, Iran

Perzijski šah Abbas je v Isfahanu leta 1611 začel graditi mošejo, ki velja za eno najlepših na svetu in je uvrščena na UNESCO-V seznam kulturne dediščine. Slovi po tem, da so kupole in minareti obloženi s ploščicami v sedmih barvah: bele, črne, perzijsko temno modre, turške svetlo modre, rumene, zelene in oker.

5. Prerokova mošeja, Savdska Arabija

Drugo najbolj sveto mesto v islamu je Masjid Al Nabavi ali Prerokova mošeja v Medini, ki je bila v osnovi druga mošeja, ki so jo zgradili v času Mohameda. Danes na tiste čase spominja le še ime, saj je dal kralj Fahd mošejo povečati, preobleči v marmor in napeljati klimatske naprave.

6. Mošeja sultana Omarja Ali Saifuddina, Brunej

V glavnem mestu Bruneja, Bandar Seri Begawan, je mošeja brunejskega sultana s stebri iz italijanskega marmorja, granita iz Šanghaja, kristalnimi lestenci iz Britanije, preprogami iz Savdske Arabije in čistim zlatom na kupolah.

7. Kristalna mošeja, Malezija

Leta 2008 so v malezijskem mestu Kuala Terengganu svečano odprli Kristalno mošejo, ki je v duhu modernih časov zgrajena iz jekla, stekla in kristalov. Mošejo so postavili v parku, kjer so sicer miniaturni posnetki najrazličnejših stavb svetovne islamske arhitekture.

8. Mošeja v Kazanu, Rusija

V času gradnje, sredi 16. stoletja, je bila mošeja Qolşärif v Kazanu največja v Rusiji in Evropi. Imenuje se po tatarskem imamu, ki je v njen umrl skupaj s svojimi učenci, ko so branili mesto pred rusko vojsko. Mošejo je uničil Ivan Grozni, vnovič pa so jo zgradili leta 1996.

9. Velika mošeja v Djennéju, Mali

Mošeja v Maliju je največja blatna zgradba na svetu. Prvotno mošejo so na istem mestu postavili v 13. stoletju, zgradbo, ki stoji danes, pa so leta 1906 postavili Francozi in velja za arhitekturno mojstrovino Sahela.

10. Modra mošeja, Turčija

Otomanski sultan Ahmed je dal v začetku 17. stoletja zgraditi Modro mošejo, ki je postala ena izmed največjih značilnosti Istanbula. S šestimi minareti in veliko kupolo stoji tik ob Agi Sofiji, bizantinskem arhitekturnem čudu. Modra mošeja se imenuje zaradi tega, ker je celotna notranjost v značilnih modrih izniških ploščicah.

Ne spreglejte