Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Ponedeljek,
9. 1. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

Tjaša Deu YouTube video ulični stil moda

Ponedeljek, 9. 1. 2017, 4.00

6 let, 5 mesecev

Youtuberka Tjaša Deu: ko te "firbec" pripelje do uspešnega kanala na YouTubu #UličniStil

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50
Tjaša Deu | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Tjaša Deu takoj opozori, da ni ne blogerka ne vlogerka, temveč youtuberka. Od preostalih slovenskih blogerk se razlikuje še po nečem: zelo se umika od lepotnih tematik.

YouTube je eden od najmočnejših družbenih kanalov, zagotovo pa je med videovsebinami na samem vrhu. Tjaša Deu ga je prvič preizkusila že pred desetimi leti, a sprva bolj iz radovednosti, pravi. "Zanimalo me je, kakšen je ta nov medij. Potem je bilo nekaj odmora, nato pa sem se pred približno dvema letoma vrnila z željo po nadaljevanju snemanja videev."

Prvi resnejši posnetki so izhajali iz tega, kar je takrat najbolje poznala. Govorila je o negi nohtov, mejkapu, nakupih in osebnem stilu, v zadnjem letu pa se vse bolj nagiba k tematikam mladih podjetnikov in zabavne elektronike. "Načeloma se zelo umikam od lepotnih tem," dodaja.

Prejšnji teden smo vam predstavili še eno blogerko, ki ne bloga o modi ali lepoti, temveč o notranjem opremljanju doma. Spoznjate tudi Nino Štajner.

Tjaša Deu | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Recept za uspeh? Obvladovanje statistike in vztrajnost

Tjaša ima na svojem kanalu na YouTubu že več kot 4.300 naročnikov ("subscriberjev"), pred kratkim je predstavila še enega, ki je v prvih dveh mesecih pridobil več kot tisoč naročnikov.

Za uspešen kanal niso dovolj veščine snemanja in montiranja, razlaga Tjaša, temveč pravilno analiziranje statističnih podatkov in najboljših ključnih besed. "Edino tako bo nekdo sploh lahko našel tvoj video."

Za to, da posnameš dober video, niti ni tako pomembno tvoje znanje, pomembnejša je energija. Lahko snemaš s čisto navadnim pametnim telefonom, brez kakršnekoli montaže in s skoraj nič oznakami v videu, vendar če bo tvoj video prekipeval od energije in tvoje samozavesti, bo zanimiv za gledalce. Je pa res, da s pravilnimi oznakami, naslovi in opisi YouTubu omogočimo, da lažje razume, kaj se dogaja v našem videu, in komu bi tak video najbolj koristil. S tem YouTube tudi izve, komu naj ga bolj pospešeno prikazuje oz. kje se bo ta video višje prikazoval med iskalnimi rezultati. To posledično prinese več ogledov in na koncu več naročnikov.

Fotogalerija
1 / 12

Prvi dve leti le za svoj užitek

Vodenje uspešnega kanala na YouTubu vzame veliko časa, pravi Tjaša, predvsem zato, ker je treba videe objavljati redno. "Postalo je že skoraj minimum, da objaviš dva videa na teden." To tudi pripelje do novih naročnikov, poleg, seveda, zanimivih vsebin.

Zato vsem prihodnjim "youtuberjem" svetuje: "Najprej se vprašaj, ali si prepričan, da imaš dovolj časa za to, in ali si pripravljen delati tudi leto, dve, tri, ne da bi za to dobil kakršnokoli plačilo. Nato je dobro zelo nišno definirati svoj žanr in namen kanala ter si odgovoriti na večno vprašanje: slovenščina ali angleščina? Vsaka ima svoje prednosti in slabosti." Če še vedno ne bo šlo, dodaja Tjaša, pa jo na družbenih omrežjih pocukajte za pomoč.

Tjašin stil na mrzel, a sončen dan:

Za en video skoraj 11 ur

Tjaši samo snemanje enega videa vzame približno 45 minut, priprave na snemanje in iskanje idej pa lahko tudi do tri ure. "Potem sledi od štiri do šest ur montaže in še vsaj dodatna ura za urejanje videa pred nalaganjem (oznake in naslov, naslovna fotografija, opis itd.)."

Od marca snema izključno v angleščini

Tjaša videe za svoj kanal na YouTubu že deset mesecev snema samo v angleščini, kar pomeni, da so morebitne tematike sponzorjev omejene. Takrat se dogovorijo za objavo na Facebooku, Instagramu ali Snapchatu. "Včasih na koncu ugotovimo, da bi bila bolj naravna povezava s škatlico MeTime in celotno sodelovanje prenesem na to znamko."

Kako bi opisala svoj ulični stil:

Škatlica MeTime je pravzaprav Tjašina služba. Gre za storitev, ki ženskam v času menstruacije na dom pošilja vse potrebno za prestajanje tistih dni v mesecu. "Pošiljamo vložke in tampone, priložimo še čokolado in drobne malenkosti za razvajanje." MeTime ima svoj kanal na YouTubu, ki je, kot že omenjeno zgoraj, zelo hitro nabral lepo število naročnikov. Tjaša videe zanj snema v slovenščini.

Upravljanje kanalov na YouTubu je torej stalni del Tjašinega vsakdana, saj ji vzame polovico delovnika. Torej je res prava "youtuberka", kot se je predstavila na začetku.

Kdaj si sestavi opravo:

Tjaša na hitro o:

... naj modnem kosu:
Tale sivo-roza puloverček.  

... dodatku, ki jo spremlja vsak dan:
Pametna ura. Telefon vržem v torbico in lahko nemoteno delam. Če se kaj pomembnega zgodi, pa me na to opozori ura.  

... kosu, ki ga ne bi nikoli oblekla:
Hm, načeloma ni takega kosa. Res, ne spomnim se niti enega takega kosa. Včasih rada eksperimentiram.

... tem, česa v modi ni nikoli preveč:
Skromnosti.  

... visokih petah ali čevljih brez pet:
Čevlji z nižjo peto. V visokih petah se še danes ne počutim stabilno.  

... svoji modni ikoni:
Tess Christine. Tudi če je "zadekana" v največjem newyorškem snežnem metežu, bo še vedno videti super.

Vsak ponedeljek vam predstavljamo ulični stil znanih Slovencev in blogerjev. Spremljajte Trende in sledite uličnim trendom.


Ne spreglejte