SiolNET. Trendi Moda
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Severni Koreji so prepovedani kavbojke in škornji

2

termometer

Moda je bila že od nekdaj orodje in orožje upora. Hipiji, pankerji in hipsterji so le vrh ledene gore uporne mode. Tega, kako močna je lahko moda, se zavedajo tudi v Severni Koreji.

Mlada Korejka Suk je to občutila na lastni koži. Med obiskom sosednje Kitajske si je kupila črne škornje z visoko peto, a v svojem domačem severnokorejskem mestu jih je nosila le enkrat. "Ko sem šla na tržnico, so me ustavili fantje in mi ukazali, naj jih sezujem, češ da niso v skladu s severnokorejsko tradicijo," je povedala novinarjem britanskega Guardiana med šestmesečnim bivanjem na Kitajskem.

Mladinska modna policija Opozorilo je prvo v vrsti postopkov za modne upornike – če še naprej kršijo pravila, jih čaka prevzgojno delovno taborišče. Suk se je kazni izognila tako, da se je zlagala, da je poročena, kar pomeni, da je zanjo odgovoren mož, ne modna policija.

V Severni Koreji pač individualnost ni zaželena in tudi moda je v domeni velikega vodje. Kot modno policijo, ki nadzoruje oblačenje in vedenje državljanov, uporabljajo člane Socialistične lige mladih, neke vrste korejske vladne mladinske organizacije. Ti imajo v zadnjem času še posebej veliko dela, kajti vse več Severnih Korejcev lahko prečka mejo s Kitajsko, kjer so izpostavljeni zlem silam modnih zapovedi. Določene pričeske za ženske in moške Toda najbolj bizarno je to, da modni predpisi niso nikjer uradno zabeleženi. Vse zapovedi so neformalne. Razen za pričeske. V frizerskih salonih visijo plakati z dovoljenimi pričeskami tako za ženske kot moške. Dame imajo na voljo osemnajst bolj ali manj nevpadljivih pričesk, nobena izmed možnosti pa ne dopušča dolgih las – najprimernejši so srednje dolgi lasje, ki so zadaj daljši, predvsem pa ne preveč natupirani.

Moški lahko izbirajo med malo manj slogi, za fante pa je najbolj priporočljivo, da so postriženi tako kot veliki vodja Kim. To je obvezno za vse, ki študirajo. Na državni televiziji predvajajo serijo napotkov za frizerje z naslovom Postrizimo se v skladu s socialističnim življenjskim slogom.

Prepovedane kavbojke Pravila oblačenja so nenapisana. Ženske hlače ne smejo biti oprijete, temveč ravne. Sploh je za ženske priporočljivo, da se hlačam izogibajo. Obleke morajo biti skromne, krila ravna, bluze čim manj pisane. Kavbojke so prepovedane, prav tako majice z napisi z latinskimi črkami. Prepovedano je vse, kar spominja na "tuj videz".

Težava pa je v tem, da nihče ne ve, kaj natančno naj bi bil "tuj videz". Nekaj, kar je na primer dovoljeno v mestu, nikakor ne bo na podeželju. Morebiti je edino pravilo to, da obleka ne sme izstopati. Edina dobra stran je, da veliki vodja ne zahteva več, da se morajo državljani oblačiti v oblačila iz vinalona, tekstila, narejenega iz umetnih vlaken iz gline in antracita, ki so ga v Severni Koreji izumili v 40. letih. Kljub patriotizmu je njegova proizvodnja predraga.

Korejski modni trendi Toda kljub temu so tudi v Severni Koreji modni trendi. Pred kratkim so v glavnem mestu odprli prvi ženski frizerski salon, kamor večinoma zahajajo le žene funkcionarjev. Trenutno je med mladimi Korejkami modno, da si lase nakodrajo le zadaj, tako kot je bilo to moderno v 40. letih 20. stoletja.

Največja korejska modna ikona je seveda prva dama Ri Sol Ju, a njej je dovoljeno malce več kot navadnim državljanov. So pa tudi njo okarali, da se oblači v draga oblačila tujih oblikovalcev, kar je v nasprotju s korejsko tradicijo.

Tako ne nosi več tisoče evrov vrednih Diorjevih oblek, dovoljeno pa ji je, da nosi precej krajša krila kot druge ženske. Kar pomeni taka, ki segajo tik pod kolena.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin