Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Torek,
8. 3. 2016,
14.53

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

tehnologija moda razstava

Torek, 8. 3. 2016, 14.53

7 let, 12 mesecev

Torbica s polnilnikom za telefon in obleka, ki prikazuje tvite. Kaj še?

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Obleka, s katero lahko tvitate, vzorci na tkanini, narejeni z laserjem, in oblačilo, ki se odziva na okolje, so le nekateri mogoči odgovori na spajanje mode in tehnologije.

Tehnologija, ki vpliva na vse ravni našega življenja, svoje sledi pušča tudi v modi. Tako nastajajo ne le nove produkcijske in oblikovalske uresničitve ter estetski odgovori, pojavijo se lahko tudi nove vloge oblačil, če pomislimo na primer torbice s polnilnikom za mobilni telefon.

Razmerju med tehnologijo in modo se posveča razstava z naslovom #techstyle, ki bo v Bostonu v Muzeju lepih umetnosti (Museum of Fine Arts) na ogled do 10. julija. In kaj so njeni poudarki?

Nova oblačila, nove potrošniške navade? "Oblačila, ki se odzivajo na okolje, lasersko narejeni vzorci tkanin, obleka, s katero je mogoče tvitati, in modni kosi, ki nastajajo s 3D-tiskalniki – vse to so inovacije, ki bodo spremenile prihodnost modne industrije," so ob postavitvi razstave zapisali na spletnih strani ameriškega muzeja. Nove možnosti pa ne vplivajo le na ustvarjalce oblačil, temveč tudi na njihove uporabnike. Pri tem ne gre le za naslavljanje oblačilne kulture, temveč tudi za željo po spreminjanju potrošniških navad – kot je na primer odločanje za modne kose, ki ustrezajo trajnostnim kriterijem njihovega nastanka.

"Poznani načini predelave naravnih vlaken, izdelava oblačil in barvanje so med najbolj potratnimi proizvodnimi procesi, zato so trajnostno narejena oblačila eden od ciljev sodobnih modnih oblikovalcev in proizvajalcev," izhodišča razstave med drugim opisujejo na spletni strani za arhitekturo in oblikovanje Deezen. Del postavitve bo zato posvečen tudi novim metodam za trajnostno proizvedene tekstilije.

Nove možnosti za modne oblikovalce "Številni današnji modni oblikovalci iščejo načine za sodelovanje z znanstveniki in inženirji, da bi z uporabo novih tehnologij svoje delo naredili trajnostno. Znanstveniki in inženirji tako razširjajo meje modnega oblikovanja in izdelave," kuratorko Pamelo Parmal navaja Dezeen. Vodja kustodiata za tekstilije in modo v bostonskem muzeju je razstavo zasnovala s kuratorkama Michelle Finamore in Lauren Whitely.

Ne spreglejte