Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Sreda,
11. 5. 2016,
20.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,38

3

Natisni članek

Pika Zrim modna blogerka modni blog The 50th Avenue

Sreda, 11. 5. 2016, 20.08

6 let, 6 mesecev

Spoznajte Piko, 50-letno modno blogerko, ki kraljuje v Sloveniji

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,38

3

Foto: Ana Kovač

Ker je pogrešala blog za starejše ženske, ga je ustvarila kar sama.

Modno ozaveščena dekleta imajo dandanes na voljo veliko modnih blogov, kjer iščejo navdihe. A kaj, če si modna navdušenka, stara 40, 50 let? Potem je blogov, kjer lahko najdeš nekaj zase, precej manj, v Sloveniji nobenega.

Ravno zato se je Pika Zrim odločila, da ga bo ustvarila kar sama. In tako je nastal blog The 50th Avenue. Že samo ime pove, da ga piše 50-letnica, saj Pika leta vidi kot avenije, ki jih prehodiš, in sama jih je prehodila že 50.

 | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Vodenje bloga ni tako preprosto, kot si marsikdo misli

"Ideja je prišla pred poletjem 2015 in ko sem ugotovila, kako malo blogerk je moje generacije na globalni ravni, sem začela idejo takoj realizirati in avgusta so bile že prve objave," nam začetek svojega bloga opiše Pika, ki pa svojih mlajših kolegic (nekatere tuje blogerke s svojimi blogi že služijo milijone) ne vidi kot konkurence. "Mislim, da je prostora dovolj, vsaka ima svoj teritorij s svojim občinstvom in tudi svoj stil," pravi.

 | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

In čeprav je že v zrelejših letih, lahko zahvaljujoč svojemu klasičnemu modnemu okusu in elegantno sproščenim opravam na njenem blogu marsikatero dekle najde nekaj zase, ne samo dame njene starosti.

A za vse to so potrebne dobre priprave, organizacija in predvsem doslednost. "Ni samo fotografiranje, kot večina ljudi misli," začne Pika, ko jo povprašamo o tem, kako je voditi lasten blog. "Je veliko tudi administrativnega dela, kontaktiranja s strankami, ker tudi vsak outfit zahteva svojo predpripravo (izbor oblek, lokacijo, želje naročnika), spremljanje modnih trendov prek blogerk, modnih revij (angleške edicije Vogue, Elle, Harpers Baazar, Porter) in določenih internetnih strani (WhoWhatWear, Vogue.co.uk)," razlaga Pika in doda, da je treba ob vsem tem ves čas pridno obljavljati fotografije še na družabnih omrežjih.

Vreme igra glavno vlogo

Preden se loti določene objave, se Pika najprej pozanima o vremenu, ki je zadnje čase v Ljubljani zelo spremenljivo. "Sonce pripomore k bolj kakovostnim fotografijam in hkrati želim predstaviti tudi poletno kolekcijo, kar je pri 10 stopinjah in dežju malo težje. Zato ob napovedi sonca pripravim več outfitov vnaprej, kar pa zahteva tudi veliko več časa, kot če to delam sproti vsak dan," razloži.

"Nato sledi izbira lokacije, fotografiranje in objava na blogu, ki pa vzame še najmanj časa." Kadar pa vreme ni naklonjeno fotografiranju, Pika dan posveti odgovarjanju in pisanju elektronskih sporočil ter spremljanju družabnih omrežij.

 | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

 | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Ženske njenih let naj opustijo svoja zastarela načela

Sama pri nas najde veliko modnih kosov zase, ponudba je po njenem mnenju res dobra, le prepričanje žensk njene starosti bi se moralo spremeniti, meni. "Izbor oblačil pri nas je širok za vse starosti. Problem je, da so ženske mojih let prepričane, da so nekateri kosi zgolj samo za mlade in ostajajo pri svojih zastarelih načelih."

V Ljubljani najraje nakupuje v Zari, H&M in Emporiumu, kjer največkrat zavije v Top Shop, Stefanel, Twin Set, Dorothy Perkins, veliko pa najde tudi v Galeriji Emporium, predvsem pri znamkah DKNY, Red Valentino in Valentino. Redno se odpravi tudi v Milano, kjer je ponudba res obšrina, pravi, zelo rada pa nakupuje tudi prek spleta.

 | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

 | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Ljubljanski tedni mode je še niso navdušili

Pika je tudi redna obiskovalka ljubljanskih tednov mode, a še vedno čaka, da jo bodo prepričali, saj kreacije po njenem mnenju še vedno niso takšne, v katerih bi se sama videla. "Vsekakor je dogajanje na področju mode v Sloveniji prešlo na višjo raven, še posebej glede organiziranosti. Kolekcije so dokaj zanimive, vedno se najde kakšen nosljiv kos, vendar me še niso pretresljivo fascinirali. Lahko bi bili bolj pogumni v barvah, vzorcih in materialih, s katerimi bi tudi upravičili svojo ceno," svetuje. Kljub temu je že našla najljubši slovenski oblikovalki - Jeleno Pirkmajer in Marjeto Grošelj.

 | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Kadar se ne ukvarja s svojim blogom, pa najraje preveri, kaj imajo za povedati in pokazati preostale blogerke po svetu: Lena Terlutter, Viva Luxury, Fashiion Carpet, Song of Style, Ohh Couture, Lady of Style, The Middle Page in Lovely-Pepa.

Ne spreglejte