Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 9. 2015,
14.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ralph Lauren modna industrija luksuz

Sreda, 30. 9. 2015, 14.15

8 let

Ralph Lauren, od revnega priseljenca do milijarderja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ikona visoke mode je vodenje svojega podjetja prepustila drugim.

Pred nekaj dnevi je Ralph Lauren v milanski palači Casa Campanini odprl luksuzen klub, katerega člani bodo lahko le tisti, ki jih bodo povabili. Seveda bodo to najbogatejši Evropejci, ki bodo v klubu lahko ekskluzivno nakupovali in se družili.

Dan pozneje je Ralph Lauren objavil, da se poslavlja kot direktor svojega podjetja Ralph Lauren Corp, ki ga je gradil pet desetletij. Za naslednika je imenoval 41-letnega Stefana Larssona, nekdanjega vodjo oddelka Old Navy pri Gapu in dolgoletnega uslužbenca H&M. Ralph Lauren bo v podjetju ostal kot glavni kreativni sodelavec.

"Moje podjetje me še vedno zanima, a potrebujemo odgovorno vodstvo," je dejal ob objavi novice. V zadnjem letu je podjetju močno padla prodaja in dobiček, tudi napovedi za prihodnje leto niso bile prav obetavne.

Pred revščino bežal v kino A kljub temu je Ralph Lauren uresničil svoje sanje, ki jih je zapisal v letopis srednje šole. Hotel je postati milijonar. In to tudi je – Forbes njegovo bogastvo ocenjuje na več kot šest milijard evrov.. Ima 300 trgovin po vsem svetu, več uspešnih blagovnih znamk, je uradni oblikovalec uniform ameriških olimpijcev do leta 2020, uradni oblikovalec oblek za teniška turnirja U.S. Open in Wimbledon, za dodatek pa ima še tri restavracije.

Njegova zgodba pa je zgodba o ameriškem uspehu. Rojen v Bronxu kot Ralph Rueben Lifshitz v družini revnih beloruskih judovskih priseljencev je že od malega stremel k uspehu. Da bi ubežal družinski bedi, je večino časa preživel v kinu in srkal hollywoodsko fantazijo. Pri šestnajstih si je spremenil ime, ker so se v šoli norčevali iz njegovega priimka. Po dveh letih v ameriški vojski se je leta 1964 poročil z Ricky Lauren, ki jo se srečal pri optiku, in poročena sta še zdaj. Imata tri otroke.

Prvi uspeh – prodaja kravat Tedaj je delal kot komercialist v najstarejšem ameriškem podjetju za moško modo. Kmalu zatem je obiskal svojo prvo tekmo pola, kjer je dobil navdih za podjetje, ki bi oblikovalo modo za visoko družbo, kombinacijo evropskega in ameriškega stila.

Leta 1967 je ustanovil podjetje, kar je bilo drzno, saj ni imel nikakršnih podjetniških izkušenj. Najprej je oblikoval kravato in v prvem letu so jih prodali za 450 tisoč evrov. Kmalu je oblikoval še legendarno polo majico, ki jo še vedno izdelujejo. Leta 1971 je odprl svojo trgovino na ulici Rodeo Drive v Beverly Hillsu ter podjetje poimenoval Polo Ralph Lauren. Vse drugo je zgodovina.

Prestižna zbirka avtomobilov 75-letni modni oblikovalec in podjetnik bo v pokoju zasluženo užival v katerem od svojih domovanj na Jamajki, Long Islandu, Bedfordu in Manhattnu ali pa na ranču v Koloradu.

Vozil se bo z dragocenimi avtomobili iz svoje zbirke, ki je ocenjena kot ena najbolj dragocenih. Posla pa kljub temu ne bo popolnoma zapustil. "Ko bodo začeli oblikovati stvari, ki jih ne bom razumel, bom odšel," je dejal za časnik New York Times: "A ta hip se še ne nameravam popolnoma umakniti."

Ne spreglejte