Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Sreda,
31. 1. 2018,
17.51

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

pričeska vroče škarje škarje striženje Viki's Place

Sreda, 31. 1. 2018, 17.51

6 let, 2 meseca

Preizkusili smo striženje las z vročimi škarjami #video

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
striženje, vroče škarje | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Na prvi pogled se zdijo običajne škarje, a z njimi se lahko še bolj približate sanjam o dolgih, lepih in zdravih laseh. Vročina od 130 do 170 °C namreč omogoča počasnejše cepljenje konic in s tem redkejše obiske frizerja.

Ženske, ki si želijo vedno daljših las, se rade izogibajo rednemu striženju, saj se bojijo, da bodo izgubile nove centimetre, čeprav frizer obljublja drugače. Striženje z vročimi škarjami je namenjeno prav njim: dolgolaskam, ki si želijo še daljše lase, a ne samo lepih, temveč tudi zdrave.

Posebnost vročih škarij je v tem, da s toploto obvarujejo in "zaprejo" lase ter tako preprečijo iztekanje keratina, zadržijo vlago, kar je posledica običajnega striženja las. Po običajnem striženju z navadnimi škarjami v resnici traja dva dni, da si lasje opomorejo: v tem času v strukturo las prodrejo snovi, ki spodbujajo razslojevanje konic.

Video: Planet TV

To pa se z vročimi škarjami ne dogaja, zato se konice cepijo počasneje.

"Stranki tako pri naslednjem striženju odstrižemo manj las, zato rastejo hitreje," razlaga Andrej Frelih iz salona Viki's Place. A to še ne pomeni, da lahko povsem pozabite na obisk frizerja. Še vedno je potrebno redno striženje, a manj pogosto.

Priznani frizer Angelo Fraccica o največjih napakah, ki jih delajo ženske

Še vedno je treba obiskovati frizerja, a manj pogosto. | Foto: Ana Kovač Še vedno je treba obiskovati frizerja, a manj pogosto. Foto: Ana Kovač

Vroče škarje uporabljajo za striženje preprostih pričesk. | Foto: Ana Kovač Vroče škarje uporabljajo za striženje preprostih pričesk. Foto: Ana Kovač

Vročina škarij ne poškoduje las

Striženje z vročimi škarjami se od striženja z navadnimi razlikuje tudi v tem, da vroče uporabljajo na suhih in sveže umitih laseh. Zaradi lažjega in bolj enakomernega striženja pa jih je treba prej še zravnati. Primerni so vsi tipi las, strah pred vročino in poškodbo las pa je povsem odveč.

"Gre za en rez, pri čemer ne delamo škode, še več: to celo koristi lasem, ker dobro zapre povrhnjico in konico las, kar pospešuje rast."

Škraje so odlične tudi za tanke lase, saj jih okrepijo in poskrbijo, da postanejo polnejši. | Foto: Ana Kovač Škraje so odlične tudi za tanke lase, saj jih okrepijo in poskrbijo, da postanejo polnejši. Foto: Ana Kovač

Andrej pri tem dodaja, da lahko toplotna orodja za oblikovanje las, kot sta kodralnik in ravnalec, naredijo večjo škodo, saj se škarje pri lasu zadržijo eno sekundo, med likanjem pa z vročino skozi lase potegnete večkrat. "In to pri 200 °C, nekatere ženske pa to počnejo celo trikrat na teden."

Frizer pa že na pogled presodi, katera temperatura ustreza določenemu tipu las, škarij pa ne segreje na več kot 170 °C: "Če gre za tanke lase, nastavim na 130 °C, za srednje debele na 150 °C, za debele pa na 170 °C."

Na zdravje las pa ne vpliva le striženje, temveč skupek vsega: kakovostni izdelki od šampona, balzama, mask in barve, tudi kakovostna orodja za toplotno obdelavo pri oblikovanju pričeske. Pri ravnalcih las Andrej priporoča parni likalnik, saj ga lahko uporabljate na manj stopinj Celzija, kar omogoča destilirana voda. Tako bo tudi pričeska zdržala dlje časa kot pri navadnem ravnalcu.

V salonu Viki's Place z vročimi škarjami strižeta Andrej in Tjaša. | Foto: Ana Kovač V salonu Viki's Place z vročimi škarjami strižeta Andrej in Tjaša. Foto: Ana Kovač

Manj pogosti obiski frizerja

Takšno striženje je primerno za skoraj vse pričeske, le tiste zelo kratke ne. Najbolje se odrežejo pri enostavno postriženih laseh, tanke lase pa bodo te škarje celo okrepile. "Ko strižemo poškodovan, tanek las, se ti ponavadi prej cepijo. Vroče škarje pa poskrbijo za to, da postanejo polnejši, saj se konica pozneje razcepi."

Konice las so po striženju z vročimi škarjami zaprte in zavarovane pred zunanjimi poškodbami: sicer se še vedno cepijo, a počasneje. Tako ostanejo dlje lepi, zdravi, debelejši in močnejši ter zaščiteni pred negativnimi vplivi okolja. Če je striženje z navadnimi škarjami priporočljivo na vsaka dva meseca, lahko striženje z vročimi prestavimo še za pol meseca.

Ne spreglejte