SiolNET. Trendi Moda
4,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Trgovina, kjer stranke tudi za rabljene kose plačujejo vrtoglave zneske

4,13

termometer

Neva Virant, 2nd chance
Foto: Matej Leskovšek

Trgovine, kjer prodajajo rabljene, ponošene modne kose, imajo včasih negativen predznak. A po krivici, saj so lahko kosi tam povsem novi, nikoli nošeni in celo luksuznih znamk.

Second hand trgovine ali trgovine iz druge roke so v tujini že pred časom izgubile negativen sloves. Nasprotno, postajajo zelo obiskane, obožujejo jih tudi modne ozaveščenke, ki iščejo vintage kose in kreacije izpod rok zdaj že pokojnih cenjenih modnih oblikovalcev.

Lov za kosi luksuznih znamk je tako postal nova mantra modnih poznavalk in blogerk. Najti starinsko različico dizajnerske torbice je zanje ulov, ki ga cenijo in so zanj pripravljene odšteti po več sto, tudi tisoč evrov.

Razlog tiči tudi v tem, da vrednost dizajnerskih torbic iz leta v leto raste.

Pri nas takšno možnost dekletom in ženskam, ki cenijo modo, ponuja Neva Virant, lastnica second hand trgovine, 2nd chance Slovenija.

Ozaveščenost se širi, predvsem to vidim pri moji znamki. K meni prihajajo tudi stranke, ki bi si lahko kakšen luksuzni kos privoščile tudi po redni ceni v trgovini, a se zavedajo, da je to skoraj brezveze, saj jaz velikokrat ponujam skoraj povsem nove kose po precej nižji ceni.

Med njeno zbirko se najdejo Fendi, Manolo Blahnik, Gucci, Versace, Louis Vuitton in tudi kosi naše cenjene oblikovalke Lare Bohinc.

1 / 13
2 / 13
3 / 13
4 / 13
5 / 13
6 / 13
7 / 13
8 / 13
9 / 13
10 / 13
11 / 13
12 / 13
13 / 13

Zgrešeni nakupi pri Nevi dobijo novo priložnost

Neva v svojo zbirko sprejema vse kose ženske mode, a samo z etiketo luksuznih oblikovalcev. Izjemoma vzame kakšen dobro ohranjen kos znamke Zara ali MAX&Co., občasno tudi kos H&M, ki je nastal v sodelovanju z znanimi modnimi oblikovalci.

Kose, ki jih proda novim lastnicam, ji večinoma prinašajo visoko pozicionirane ženske srednjih let. Razlog, zakaj se hočejo ločiti od dizajnerskega kosa, je večinoma isti: zgrešen nakup. "Pred kratkim je šla neka stranka v Milano po Dolce & Gabbana čevlje in ko je prišla domov, je ugotovila, da niso pravi zanjo. Zanje je odštela 550 evrov. Prinesla mi je torej nove, nikoli nošene. Nekatere pa si lahko privoščijo celo to, da kupijo kos in ga nosijo samo enkrat, potem pa predajo naprej."

Takšnih kosov, ki niso bili nikoli nošeni, ima Neva kar precej: "Ogromno imam povsem novih kosov. Fendijeva zapestnica, ki jo imam trenutno tukaj, ni bila nikoli nošena."

Neva sprejema vse ženske modne kose. Neva sprejema vse ženske modne kose. Foto: Matej Leskovšek

Povpraševanje po kosih, ki jih sploh (še) nima

Profil njenih strank, ki kupujejo rabljene kose, je različen, pravi. "Povprečne deklice, ki si rade kupijo kakšen dober in kakovosten kos, pa tudi prave fashioniste, ki redno spremljajo bloge in modne revije. Imam zelo širok spekter strank." Te si največkrat zaželijo skomercializirane znamke, razlaga Neva, kar pomeni, da je največ povpraševanja po kosih Dolce & Gabbana, Armani, Versace, Louis Vuitton ...

Ker so stranke prave modne privrženke, jo velikokrat sprašujejo tudi po kosih, ki jih še nima. A tudi te ne ostanejo praznih rok. "Tega je zelo veliko in ko prispe kakšen kos, že vnaprej vem, kateri stranki ga najprej ponuditi."

Glede cen se načeloma ne pogaja, to pride v poštev edino pri priložnostni prodaji, ki jo organizira vsak mesec. "Kadar imam 'pop up shop', je drugače, saj prihajajo mimoidoče, ki pač imajo toliko denarja pri sebi. Kupijo si kakšne manjše kose, ki stanejo denimo 20, 30 evrov. Imam pa kar nekaj strank, ki me redno spremljajo na družbenih omrežjih in spletni strani, te pa pridejo namenoma in točno vedo, kakšen kos želijo in koliko stane."

O ženskah, ki prinašajo kose:

[video: 61457 / ]

Iz trgovine iz druge roke kot iz Vuittona

Najvišji znesek, ki ga je stranka plačala Nevi za rabljen kos, je bil 1.100 evrov. "Za torbico Louis Vuitton. Ampak ta torbica je bila res odlično ohranjena. Stranka, ki jo je prinesla, jo je nosila morda dvakrat, s tem, da vem, kako ravna s svojimi stvarmi. Je bila kot nova, z vsemi certifikati, ki jih je dobila ob nakupu, z računom, s škatlo in bombažno vrečo, v katero jo pospravijo v trgovini. Skratka, po nakupu je bilo videti, kot da je nova lastnica odkorakala iz trgovine Louis Vuitton."

Neva torej poskrbi, da so kosi, ki jih prodaja naprej, lepo ohranjeni, predvsem pa očiščeni. Sprejema samo takšne kose. "Včasih se zgodi, da stranka morda ni imela časa, takrat za to poskrbim jaz, a se to potem odšteje od zneska. Torej, ko gredo kosi v prodajo, so očiščeni. Tudi če se kaj strga, takoj popravimo. Večina kosov je takšnih, da bi lahko nanje dali novo etiketo, pa se sploh ne bi vedelo, da so iz druge roke."

O cenah in znamkah:

[video: 61458 / ]

Kakovost luksuznih znamk v primerjavi s cenejšimi: pa še kako se pozna

Kot skrbnica luksuznih kosov je postala že prava poznavalka, zato opazi razliko med izdelavo in kvaliteto luksuznih kosov v primerjavi s cenejšimi. "Je razlika. Vzemimo za primer Burberry trenčkot. Debelina, šivi, kompaktnost, kako stoji na ženski, kako stoji, ko se zaveže pas ... razlika se vidi."

Zara ima lahko dober kos, a čez tri leta ne bo več enak. Luksuzni kosi pa kljub vsemu nošenju, zlaganju in obešanju v omaro ostanejo takšni, kakršni so bili ob nakupu. Nizkocenovne znamke niti ne šivajo iz kvalitetnih materialov, kakršna je svila.

Niso vsi čevlji luksuznih znamk udobni, pravi Neva. Zna tudi svetovati, katere je najbolje kupiti. Niso vsi čevlji luksuznih znamk udobni, pravi Neva. Zna tudi svetovati, katere je najbolje kupiti. Foto: Matej Leskovšek

To pri čevljih ni nujno …

Za čevlje pa to ne drži vedno. Ni namreč nujno, da bodo udobni, čeprav na podplatu nosijo podpis luksuzne znamke. "Odvisno. Dolce & Gabbana denimo nima dobrega kopita, čeprav moja prijateljica pravi, da ima, a večina žensk se pritožuje čez njihove čevlje. Če bi torej povzela mnenje večine, ima Dolce & Gabbana slabo kopito, Sergio Rossi in Gianvito Rossi, ki sta znana po tem, da delata samo obutev, pa imata vrhunske čevlje. V njunih kreacijah bi lahko tekli maraton. Ko pa sem pred leti nosila Zarin čevelj, sem skoraj umrla. Tudi opevani čevlji Christiana Louboutina niso udobni, so kar boleči. Moja stopala so precej trpežna in bi v njih zdržala ves večer, a večina mojih prijateljic jih nosi z muko, največ dve uri, pa še to ob priložnostih, ko se večinoma sedi."

Kosi, ki jih najdete pri Nevi:

[video: 61459 / ]

Kose luksuznih znamk v trgovinah iz druge roke prav tako iščejo naše modne blogerke. Med njimi sta tudi Katja Grudnik, ki pravi, da je nakupovanje tam tudi ekološko, Alja Bitenc pa je v eni od takšnih trgovin našla svojo najljubšo torbico znamke Chloe Faye.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 127
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin