Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Ponedeljek,
23. 5. 2016,
15.52

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,30

Natisni članek

Petra Němcová MBFWLJ teden mode Mercedes-Benz Mercedes-Benz Fashion Week Ljubljana

Ponedeljek, 23. 5. 2016, 15.52

6 let, 6 mesecev

Petra Nemcova je navdušena nad glamurozno Ljubljano (video)

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,30

Foto: Matej Leskovšek

V Ljubljani se trenutno mudi supermanekenka Petra Nemcova, ki je častna gostja ljubljanskega tedna mode MBFWLJ.

Če boste danes na ljubljanskih ulicah opazili čudovito visoko blondinko z dolgimi nogami in prešernim nasmehom na obrazu, je to češka manekenka Petra Nemcova, ki je v našo prestolnico prišla kot posebna gostja dogodka Mercedes-Benz Fashion Week Ljubljana (MBFWLJ). Novinarji smo jo spoznali na tiskovni konferenci v Cankarjevem domu, kjer trenutno poteka teden mode (začel se je včeraj, konča se jutri). Petra je prispela z malce zamude, kot pritiče manekenki njenega kova, a se je takoj ob prihodu opravičila in prijazno pozdravila vse prisotne.

 | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Prva beseda je stekla o naši Ljubljani, nad katero je že navdušena, čeprav je prispela sinoči, odhaja pa že jutri zjutraj. "Zelo sem vesela, da sem tukaj, saj sem že od več prijateljev slišala, kako lepo je vaše mesto. Pričakovanja niso razočarala (smeh, op. a.). Za zdaj še nisem uspela videti veliko, a kolikor sem lahko ujela iz svoje hotelske sobe, sem opazila, da je zelo zeleno, arhitektura pa me spominja na Prago. Imamo nekaj podobnosti. Ljubljana mi vzbuja domač občutek, recimo ob poslušanju cerkvenih zvonov zjutraj sem se počutila umirjeno in domače."

Danes zvečer si bo ogledala tri modne revije in si ustvarila še vtis o naših oblikovalcih, je povedala, nato pa dala novinarjem priložnost, da smo jo spoznali. Ko govoriš z njo, si osupel nad njeno lepoto pa tudi prijaznostjo. Prav vsakega novinarja je pozdravila s poljubom na lice.

 | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Vaša pojava in lepota sta res neverjetni. Ste že vajeni strmenja in pogledov ljudi?
Temu sicer ne posvečam pozornosti, saj sem veliko bolj pozorna na energijo ljudi. Veliko več mi pomeni to, kako se z nekom ujamem in sem osredotočena zgolj na to (smeh, op. a.).

Kako se spoprijemate s prepoznavnostjo in ljudmi, ki vas opazijo na ulici?
Odvisno od tega, kje sem. V newyorških restavracijah me recimo prepoznavajo, saj je tam tudi veliko paparacev, a se izogibam takšnim krajem, saj imam rada svojo zasebnost. V Pragi so večinoma takšni, da če že prepoznajo kakšno slavno osebo, ne bodo pristopili, ampak spoštujejo intimo.

Ne moremo mimo vprašanja, kako ohranjate svojo lepoto. Imate kakšno posebno rutino?
Obožujem med manuka, ki ga uporabljam kot čistilno sredstvo, saj deluje antibakterijsko. S prsti ga nanesem na obraz, pustim nekaj minut, nato pa sperem z mlačno vodo. Res poživi kožo, jo naredi gladko in sijočo.

 | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Ste si že uspeli pogledati, kakšni so naši modni oblikovalci?
Ne še (smeh, op. a.). Danes bom videla tri modne revije in dobila vtis iz prve roke.

V Ljubljani boste samo danes, torej je ne boste mogli videti prav veliko?
Ravno zdaj si gremo ogledat en del mesta in nato še zvečer. Res si želim, da bi imeli več časa, saj slišim, da imate do morja samo eno uro. Res bi bilo fino imeti majhen izlet po Sloveniji.

Boste prišli še kdaj kot turistka?
Točno to sem si rekla (smeh, op. a.). Zagotovo bom prišla, saj lahko v nekaj dneh vidiš zelo veliko, imaš različne izkušnje. Obožujem izlete po Evropi, saj lahko vidiš ogromno krajev.

Pred nekaj dnevi ste bili v Cannesu. Kako je bilo?
Vznemirljivo in noro (smeh, op. a.). Cannes je zame vsako leto posebna izkušnja, saj proslavlja kreativnost filma in tudi mode. Je tudi nekakšna točka srečanja, kjer se dobim s prijatelji z vsega sveta, ki jih morda vidim samo dvakrat na leto.

 | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

 | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Kako je priti iz glamuroznega Cannesa v neglamurozno Ljubljano?
Če pogledaš že samo arhitekturo Ljubljane, vidiš, kako glamurozna je (smeh, op. a.). Zelo je posebna, ima veliko zgodovine in mislim, da je že to samo po sebi zelo glamurozno. Zelo rada odkrivam nove kraje, sem nekakšna novodobna raziskovalka, še najraje pa grem v kraje, kjer nisem bila še nikoli. Tam se lahko naučim novih stvari in z učenjem rastem. Zato sem res zelo vesela, da sem tu in spoznavam različne ljudi.

Težko gremo mimo vprašanja o vaši izkušnji s cunamijem na Tajskem leta 2004 … Imate kakšne zadržke govoriti o tem?
Ne, saj je to del mojega življenja, tega nočem pometati pod preprogo. S tem sem se spoprijela in iz tega potegnila le najbolj pozitivne stvari. Že samo količina ljubezni, ki sem je bila deležna po tem … Cunami je bil kriv za veliko trpljenja, veliko ljudi je umrlo, a bilo je tudi veliko pozitivnih stvari, lekcij in drugega. Če ne bi bilo tega, ne bi ustanovila fundacije Happy Hearts, ki je pomagala že tisočim. Zato se v življenju res skušam osredotočati na lepe stvari. Če lahko govorim o tej izkušnji, lahko s tem pomagam marsikomu. Na začetku mi je bilo zelo težko, a če lahko pomagam samo enemu, je vredno.

Petro je življenje decembra 2004 postavilo pred izjemno preizkušnjo. S fotografom in takratnim zaročencem Simonom Atleejem se je odpravila na fotografiranje na tajski otok Khao Lak, ki ga je prizadel hud cunami. Atlee je utonil, Petra pa si je življenje rešila zahvaljujoč palmovemu drevesu, ki se ga je oklepala osem ur, dokler je niso rešili. Utrpela je hude notranje poškodbe in si zlomila medenico. Pred desetimi leti je v spomin na ta strašen dogodek ustanovila dobrodelno organizacijo Happy Heart Fund, ki je omogočila odprtje več kot sto varnih šol in pomoč otrokom, ki so izgubili starše v istem cunamiju. Petra jim je pomagala na njihovi poti do vključevanja v družbo in pri gradnji novih lokalnih skupnosti.

Ne spreglejte