Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 3. 2013,
7.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

modna revija Hostel Celica

Četrtek, 14. 3. 2013, 7.40

8 let

Od uglajenih gospodičen do razgaljenih gospodičev v enem večeru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na modni reviji s pomenljivim naslovom Bon Voyage smo videli devet kolekcij svežih imen slovenske mode, ki so nas popeljale od elegantnih petdesetih let prejšnjega stoletja do drznega futurizma.

Devet kolekcij, trinajst oblikovalskih imen in dinamičen sprehod skozi različna obdobja preteklosti, podpisan s popkulturnimi smernicami, glasbo in modnimi referencami določene ere – vse to nam je ponudila modna revija Bon Voyage, ki je pod okriljem Meseca kulture, ki ga pripravlja ŠOU, potekala v Hostlu Celica.

Poletna igrivost petdesetih za začetek ... Začeli smo v petdesetih letih prejšnjega stoletja, v katera nas je popeljala mlada oblikovalka Ema Salčinovič s kolekcijo Lillian. Ljubka in sproščena poletna oblačila v svežih barvah marelice, peska, španskega bezga in temnega morja so dopolnjevali ročno izdelane torbice in lesen nakit, ki ga oblikovalka predstavlja pod imenom Lesema. Bele platnene superge pa so privabile spomine na vroč poletni asfalt. Povsem drugo plat petdesetih let je prikazala Iva Katalenič, ki je navdih iskala v slogu Rockabilly in ga prenesla na oblačila za igrivo, a uporniško dekle. Po modni brvi so se sprehodila dekleta v frfotavih krilcih z visokim pasom v bulerjih in s pentljami v laseh. Cvetličnim in karo potiskom so nekaj ostrine dodali zakovice in močan mejkap.

Ema Bavcon in Saša Nemec sta nam prikazali žensko iz šestdesetih let prejšnjega stoletja. Ta je svobodna, samozavestna in uspešna, kljub temu pa ohranja eleganco in ženstvenost. V kolekciji Mary Q se mešajo izrazito zimski materiali, kakršen je tvid, z lahkotnejšimi tkaninami. Na prvi pogled preproste linije sta oblikovalki podčrtali s poudarjenimi rameni in zanimivo postavitvijo nakita. Broške so tako manekenke nosile pripete na hrbtu ali čez prsi.

Dekleta se želijo zabavati! V obdobje svinga in sedemdesetih let nas je odpeljala kolekcija oblikovalke Karmen Koren, ki prisega na reciklažo in na modno brv pošilja predelana oblačila naših mam in babic. Videli smo bermudahlače, velike pike, kratke suknjiče, bluze in jopič iz džinsa, predvsem pa veliko rdeče barve. Ko so se iz zvočnikov razlegli prvi takti Madonnine Like a Virgin, smo vedeli, da so na vrsti osemdeseta – obdobje popa, ulične mode in plesa je v oblačila in modne dodatke ujela Tina Starc, ki deluje pod imenom SQSHI. Športno kolekcijo za sproščena in aktivna dekleta je dopolnjeval zanimiv nakit, spleten iz vezalk.

Nekaj seksapila so v večer vnesla dekleta, ki jih je oblekla Eva Jančar Kalan s kolekcijo suknjičev Evita. Navdihnil jo je kultni Prince, zato je izpod klasičnih in elegantnih kosov kukalo veliko gole kože, prosojnega tila in čipke. Suknjiče so krasili sodobni detajli – zakovice in svetleči materiali, namenjeni pa so neodvisnim in samozavestnim ženskam.

Devetdeseta je naznanila oblikovalka Nika Torkar, ki je navdih iskala v nadaljevanki Beverly Hills 90210. Ohlapni puloverji in tunike so prekrivali hlače iz džinsa, manekenke pa so nosile bulerje in velike slušalke. Kolekcijo so popestrile pletenine Andreje Kogelnik.

Drzna moda prihodnosti? Sodobnost so s kolekcijo Black & White Futuro predstavile oblikovalke Nataša Belcijan, Barbara K. Germ in Damjana Rožič, ki so združile usnje, čipko in steklo. Izstopali so tudi okrogle torbice ter detajli iz zakovic in cirkona, ki v sodobni ženski vzbudijo samozavest.

Za finale in pogled v drzno prihodnost pa je poskrbela dvojica Glow, ki jo sestavljata mlada ustvarjalca Elizabeta Likovič in Nejc Švarc. V središče postavljata ovratnike in druge zanimive modne dodatke, kot so naramni kosi, široke zapestnice in podobno. Za konec modne revije sta med gledalce poslala moška manekena v spodnjicah z ovratnikom z žeblji in kravato z zadrgo. Bo modna prihodnost prav zares takšna?

Ne spreglejte