SiolNET. Trendi Moda
1,73

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Oblikovalka in pevka Sheby: Tekstilna industrija je na splošno zelo umazana #UličniStil

1,73

termometer

 | Foto: Vid Ponikvar
Foto: Vid Ponikvar

Maja Šebenik je mlada modna oblikovalka in pevka, ki ustvarja pod imenom Sheby. Spoznali ste jo lahko že pred leti kot udeleženko na resničnostnem šovu X Factor, zdaj pa glasbo ustvarja sama, ki jo edinstveno prepleta z modo.

Ustvarjalno življenje Maje Šebenik - Sheby krojita dve ljubezni: glasba in moda, ki sta neizogibno povezani. Zanjo je glasba širša kot petje, pravi, in tukaj pride na vrsto njena strast do mode. "Pišem besedila in za svoje pesmi imam izdelano vizijo, kar seveda zajema vizualno plat. Tu se glasba združi z modo in vse skupaj je končni izdelek. Lahko bi rekla, da eno brez drugega ne gre, ampak vseeno glasba zavzame večji del mojega umetniškega izražanja. Če bi morala izbrati, bi zagotovo izbrala glasbo."

Maja uživa v vseh procesih ustvarjanja glasbe in jo prevzame bolj kot oblikovanje oblačil.

Pri glasbi na primer uživam v vseh fazah: pisanje besedila, snemanje, nastopanje, predstavitve, snemanje videospotov … Pri nastajanju oblačil pa nimam takšnega veselja skozi celoten proces. Če sem iskrena, nimam potrpljenja za šivanje. Moda je nekako postala del glasbe, zato rada kreiram. Glasba je moja motivacija za modno ustvarjanje.

A kljub temu meni, da ni vedno nujno, da gresta moda in glasba z roko v roki. "Poznam kar nekaj aktualnih glasbenikov, ki v ospredje postavljajo izključno glasbo, nekateri ostajajo celo anonimni. Povezava mode in glasbe je stvar koncepta in vizije umetnika."

Maja Šebenik Sheby | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

[video: 62898 / ]

Maja Šebenik Sheby | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Rada išče načine, kako moško modo prilagoditi ženskemu telesu

Sheby svojo glasbo opisuje kot zelo osebno, saj vedno izhaja iz lastnih občutkov in izkušenj. To je nujno, če želiš delati dobro in avtentično glasbo, razlaga. "Ni nujno, da je vsaka zgodba iz besedila resnična ali tvoja izkušnja, vedno pa so resnični občutki in vzdušje, ki ga ustvariš z glasbo. Svojo glasbo bi opisala kot povzemanje občutkov, pripovedovanje zgodbe, kot jo čutim sama."

Njen stil se najbolj približa kulturi hiphopa, na katerega zelo vpliva moška moda, ki ji je od nekdaj estetsko bližje kot ženska. "Iščem načine, kako moško modo prilagoditi ženskemu telesu, oziroma raziskujem novo estetiko ženskega telesa. Zelo mi je pomembno udobje, zato izbiram 'trenirkaste' materiale: jersey, pletenine, raztegljiv bombaž, pliš. Rada nosim nakit, ker obogati opravo, doda piko na i."

Maja Šebenik Sheby | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Maja Šebenik Sheby | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

[video: 62897 / ]

Za svoj videospot skreirala celotno kolekcijo

Oprave za skoraj vse nastope v videih skreira sama, stajling je povsem v njeni domeni in tako je za svoj videospot Se prepoznaš? oblikovala kar celo kolekcijo. "Projekt sem na faksu idejno začela razvijati že jeseni, oblačila sem začela izdelovati po novem letu in v enem mesecu ob pomoči šivilje izdelala vsa."

Največ časa vzame idejni razvoj, razlaga, saj je treba izdelati prototipe in raziskati različne tehnike. V kolekciji je Sheby povsem sama oblikovala vse vzorce in blago tudi sama potiskala. "Delo je zelo raziskovalno in eksperimentalno, zato je pomembno, da pri ustvarjanju nisi preveč časovno obremenjen."

Shebyjini kosi za zdaj še niso v prodaji, a jih z veseljem izdela po naročilu.

Maja Šebenik Sheby | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Maja Šebenik Sheby | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

O etičnosti mode noče razpravljati

Na vprašanje, kakšnih kosov ne bi nikoli izdelala ter kaj meni o krznu in usnju, odgovarja, da o etičnosti mode nerada razpravlja, "saj je toliko nasprotujočih si informacij, da si iz medijev in interneta težko ustvariš legitimno mnenje".

Nesmiselno se mi zdi govoriti, da obsojam nošenje krzna, medtem ko je na primer vsem popolnoma običajno, da uživajo hrano živalskega izvora, za katero vemo, da prav tako kot krzno ni nujna za človekov obstoj. Sama ne nosim usnja in krzna, ker si ga ne morem privoščiti. Tudi kot oblikovalko me nikoli niso preveč zanimali prestižni materiali. Tekstilna industrija je na splošno zelo umazana in uničujoča za naravo. Če bi bila za določen material živalskega izvora prepričana, da je njegovo pridobivanje popolnoma sporno, ga zagotovo ne bi uporabljala.

Kot umetnica si Sheby želi ustvarjati čim bolj avtentične in iskrene izdelke, tako na glasbenem kot modnem področju. "Močno verjamem, da ljudje začutijo pristnost, in to je moje vodilo. Ne postavljam si mej in ne razmišljam o končnem cilju, cilj je biti vsakič boljši, večji."

1 / 10
2 / 10
3 / 10
4 / 10
5 / 10
6 / 10
7 / 10
8 / 10
9 / 10
10 / 10

Maja Šebenik Sheby | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Maja Šebenik Sheby | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Maja Šebenik Sheby | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Sheby na hitro o ...:

... naj modnem kosu:
"Oversized" jakne delajo čudeže.

... o kosu, ki najbolje opiše njen stil:
Glamurozna trenirka.

... dodatku, ki te spremlja vsak dan:
Nahrbtnik. Torbic sploh ne nosim več.

... kosu, ki ga ne bi nikoli oblekla:
Vsak kos se da dobro stilirati, nobenega ne bi izključila.

... tem, česa v modi ni nikoli preveč:
Nakita. Zlat, srebrn ali z diamantki, le da se sveti.

... svoji modni ikoni:
Rihanna in A$AP Rocky – zame vedno najbolj sveža in drzna, dovolj samozavestna za praktično vse.

Vsak ponedeljek vam predstavljamo ulični stil znanih Slovencev in blogerjev. Spremljajte Trende in sledite uličnim trendom.


Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 35
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin