Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 9. 2018,
10.33

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Vzajemna

Foto: Thinkstock

Natisni članek

advertorial Lepa afna Vzajemna Vzajemna mladi zaposlitev

Petek, 28. 9. 2018, 10.33

2 meseca, 1 teden

Naj te Lepa Afna in Gašper Bergant pripravita na prvo službo

Vsebino omogoča Vzajemna

Foto: Thinkstock

Prvi zaposlitveni razgovor lahko predstavlja stresno situacijo, še posebej, ko se prijavljaš na pomembno delovno mesto, ki si si ga vedno želel. Vzajemna je skupaj z modno blogerko Lepo Afno in stand-up komikom Gašperjem Bergantom pripravila nekaj nasvetov za začetek uspešne kariere.

Lepa Afna je v enem izmed videov polovico obraza naličila ustrezno za razgovor za službo, drugo polovico pa ne. Uporabniki pa v nagradni igri glasujejo, katera je pravilno naličena stran.  | Foto: Lepa Afna je v enem izmed videov polovico obraza naličila ustrezno za razgovor za službo, drugo polovico pa ne. Uporabniki pa v nagradni igri glasujejo, katera je pravilno naličena stran.

Priljubljena modna blogerka Lea Filipović in stand-up komik Gašper Bergant opravljata svojo sanjsko službo in sta pred kratkim dopolnila 26 let. Zato bosta s svojim znanjem in izkušnjami skupaj z Vzajemno opogumila mlade, ki so izgubili status študenta ali dopolnili 26 let, naj posežejo za svojo sanjsko kariero. Poleg tega pa je Vzajemna za mlade pripravila še najugodnejše dopolnilno zavarovanje – da se ti mirno lahko posvetijo svojim kariernim strastem.

Lažja pot do prve zaposlitve

Prav zato se je Vzajemna odločila, da mladim poleg najugodnejšega dopolnilnega zavarovanja ponudi tudi zanimive nasvete za lažjo pot do prve zaposlitve.

Posebej za mlade so pripravili dva uporabna priročnika:

  1. V sodelovanju s partnerjem MojeDelo.com so pri Vzajemni pripravili brezplačen priročnik MojePrvoDelo, s katerim se boste lažje pripravili za svojo prvo službo.
  2. Na zaposlitvenih intervjujih boš verjetno kdaj reševal psihometrične teste in teste uporabniških znanj. Na podlagi njih se bo delodajalec odločal, ali te zaposli ali ne. Ker pri Vzajemni hočejo, da tam zablestiš v polnem sijaju, so zate pripravili posebno kodo, s katero lahko testa rešiš brezplačno. Pohiti, na voljo sta do 31. oktobra 2018.

Prva preizkušnja - razgovor za službo

Da, eden izmed pomembnejših korakov na poti iskanja zaposlitve, če ne najpomembnejši, je zagotovo razgovor za službo. Tvoj življenjepis in spremno pismo sta bila ravno dovolj zanimiva in informativna, da te je kadrovik povabil na razgovor. Na razgovoru pa je treba dokazati, da si res primeren in sposoben opravljati delo. Takrat je čas, da zablestiš v polnem sijaju. Si pripravljen?

Razgovor za službo | Foto:

Preveri nekaj splošnih načel, ki jih vedno velja upoštevati na prvem razgovoru.

1. Spoznaj bodočega delodajalca:

Naredi svoje "domačo nalogo" in se podrobno seznani s tem, kaj dela tvoj potencialni delodajalec, kakšna je njegova pozicija na trgu, kakšen je njegov finančni položaj? Kakšna so njegova pričakovanja glede veščin, izobrazbe in predhodnih izkušenj, kaj jim lahko ponudite? Informacije o tvojem potencialnem delodajalcu lahko dobite iz številnih virov – znancev, medijev in publikacij, podatkovnih baz …

2. Dokaži, da si strokovnjak na svojem področju:

Si prepričan, da dobro veš, kaj zahteva razpisano delovno mesto? Če npr. delo zahteva poznavanje zakonodaje iz določenega področja, potem lahko pričakuješ kakšno vprašanje na to temo. Če je zahtevano dobro obvladanje tujega jezika, boš to morda moral dokazati pred kadrovikom.

3. Pripravi odgovore:

Večina delodajalcev postavi kandidatom nekaj splošnih klasičnih vprašanj, ki se od razgovora do razgovora ponavljajo v bolj ali manj isti obliki. To so predvsem vprašanja o tvojih delovnih izkušnjah, osebnosti, načrtih in ambicijah. To je pač osnova, na katera se moraš temeljito pripraviti.

4. Pripravi vprašanja:

Tvoja velika priložnost. Postavljaj vprašanja, ki poudarjajo vaše poznavanje področja razpisanega dela, tvoj interes za delovno mesto. Poskušaj pridobiti dodatne informacije, s katerimi lahko ponovno presodite, ali vam delovno mesto ustreza.

5. Ne bodi živčen:

Normalno je, da si pred razgovorom malce živčen. Toda živčnost ti ne bo pomagala, verjemi. Imaš omejen čas, v katerem moraš narediti vse, da prepričaš kadrovika. Zapomni si, ti si tisti, ki rešuje kadrovikov problem, ni kadrovik tisti, ki rešuje tvoj problem.

6. Obvladaj prostor:

Nastop je na razgovoru ključen. Samozavesten vstop v prostor, urejenost, profesionalen odnos ter stisk rok - vse to vpliva na ustvarjanje dobrega prvega vtisa. Ne pozabi, nikoli ne moreš popraviti prvega vtisa, zato naj bo ta najboljši!

7. Bodi urejeni:

Bodi oblečen razpisanemu delu primerno. Če se prijavljaš na delovno mesto direktorja, moraš biti videti kot direktor. Če za hosteso, potem bodi oblečeni tako, kot se od hostese pričakuje. Vaša vizualna podoba se mora skladati z vizualno podobo izbranega delovnega mesta. Bodi urejen, ne pretiravaj z estravagantnimi modnimi dodatki.

Mladi, milenijci | Foto:

"Spedenaj si gud šiht in hudo nagrado"

Vzajemna skupaj z modno blogerko Lepo Afno in stand-up komikom Gašperjem Bergantom vsak teden na strani https://odrasel.si/ objavi nov video z nagradnim vprašanjem, kjer mladi na zabaven način osvajajo znanje in predvsem pridobivajo pogum za prvi razgovor in zalet za uspešno kariero.

V aktualnem videu je Lepa Afna je na svojem obrazu naredila dva make-upa. Z enim bi naredila dober vtis na intervjuju, z drugim pa ne. Glasuj, kateri je pravi in si spedenaj lepo nagrado!


Nagradno vprašanje

Pravi make-up za intervju?

a) levi

b) desni

Glasuj za pravi odgovor in osvoji lepo nagrado!

Nagrade:

  • 1x Sportina stajling
  • 2x Zavarovanje Tujina Multitrip
  • 5x Spedenana majica

Si ostal brez statusa študenta ali dijaka? Se prijavljaš na zavod za zaposlovanje?

Zakaj potrebuješ dopolnilno zavarovanje?

Ker ti osnovno zdravstveno zavarovanje v večini primerov krije le del stroškov zdravstvenih storitev, preostalo pa je treba (drago) doplačati. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje ti krije razliko ali del razlike stroškov do polne vrednosti standarda zdravstvenih in z njimi povezanih storitev nad deležem, ki ga krije obvezno zdravstveno zavarovanje.

Zapleteno?

To pomeni, da moraš, če zboliš oziroma se poškoduješ in potrebuješ zdravniško pomoč, brez dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja del stroškov zdravstvenih storitev plačati kar iz svojega žepa. Bedno. Kot da že nesreča ni dovolj, te doleti še dodatni strošek!

Rešitev

S sklenitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ti Vzajemna krije vsa ta doplačila.

Ne spreglejte