Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Sreda,
24. 1. 2018,
15.45

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

ličenje mejkap Vanja Djuran

Sreda, 24. 1. 2018, 15.45

6 let, 2 meseca

Koliko čopičev za ličenje potrebuje vsaka ženska? #video #foto

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
ličenje, mejkap, Vanja Djuran | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Čopiči so osnovno orodje za ličenje, a trg jih ponuja toliko, da jih imajo nekatere v svoji zbirki premalo, mnoge preveč. Na vprašanje, koliko naj jih za vsakodnevno uporabo ima vsaka ženska, nam je odgovorila priznana umetnica ličenja.

Vanja Djuran je vodilna inštruktorica ameriške šole Make-up Designory (MUD) iz Ljubljane, ki svoje znanje predaja bodočim profesionalnim umetnikom ličenja. K njej smo se odpravili po odgovor na vprašanje, koliko čopičev naj ima za vsakodnevno ličenje vsaka ženska.

"Tudi sama v svoji lastni zbirki nimam več kot pet ali šest čopičev, ker jih niti ne potrebujem več kot toliko. To bi bila osnova za vsako žensko za ličenje."

Uporaba čopičev je zelo pomembna, pravi Vanja, saj se mejkap tako nanese veliko bolj natančno. "Sploh pri majhnih detajlih, kot je na primer korekcija obrvi - kako boste to naredili brez čopiča? Sicer se lahko uporabi tudi svinčnik, ampak potem bo nanos veliko bolj močen, izrisan in ne bomo mogli tega narediti čim bolj naravno."

Vanja Djuran je vodja inštruktorjev za MUD Evropa, umetnica ličenja in slikarka ter strastna oblikovalka maske za film in gledališče. | Foto: Ana Kovač Vanja Djuran je vodja inštruktorjev za MUD Evropa, umetnica ličenja in slikarka ter strastna oblikovalka maske za film in gledališče. Foto: Ana Kovač

To je seznam čopičev, ki jih Vanja priporoča vsaki ženski:

Prvi: čopič za puder

Ličenja se najprej lotimo s čopičem za nanašanje podlage oziroma pudra. Ta naj ne bo ne prevelik ne premajhen. "Čopič za nanašanje podlage je skoraj nujno potreben, ker je nanos podlage tako veliko bolj enakomeren in veliko lažje je odmerjati količino pudra na obrazu."

Pred tem Vanja priporoča še nanos primerja oziroma osnove, ki dodatno navlaži kožo in poskrbi, da je podlaga obstojnejša.

Puder si mnogo ljudi nanaša kar s prsti in s tem ni nič narobe, a bo nanos neenakomeren, opozarja Vanja. "Koža roke je topla, ima določeno vlago in maščobo in isto se dogaja tudi na obrazu. Posledica tega je lahko odstopanje izdelka, ravno zaradi učinka koža na kožo. Podlago lahko veliko bolj sistematično in nadzorovano nanašamo s čopičem; vse skupaj je videti bolj enakomerno."

Čopič za nanos pudra oziroma podlage | Foto: Ana Kovač Čopič za nanos pudra oziroma podlage Foto: Ana Kovač

Čopič za nanos pudra oziroma podlage | Foto: Ana Kovač Čopič za nanos pudra oziroma podlage Foto: Ana Kovač

Drugi: čopič za korektor

Drugi je na vrsti čopič za korektor, čopič, ki popravlja majhne detajle, nepravilnosti, rdečice na koži, namenjen pa je tudi prekrivanju podočnjakov.

"Korektor je dobro nanesti le na predele, kjer nas kaj moti, saj lahko hitro obteži obraz. Nanesemo ga na dele obraza, kjer je vidno temnejša barva, sicer se izgubi učinek."

Ta čopič doseže kotičke, ki jih čopič za puder ni, poleg tega pa ustvari podlago za senčilo, ki bo nato obstojnejše.

Čopič za nanos korektorja | Foto: Ana Kovač Čopič za nanos korektorja Foto: Ana Kovač

Tretji: čopič za puder v prahu

Sledi čopič, ki opravi največ: utrdi podlago, osvetli in zasenči obraz, z njim pa tudi nanesemo rdečilo. "Ta čopič se ljudem velikokrat zdi zelo čuden, ker ne vedo, za kaj točno ga uporabljati. To je moj najljubši čopič, tudi sama ga uporabljam za fiksiranje podlage, torej za puder v prahu ali kamnu, zelo dobro se obnese tudi pri osvetljevanju in senčenju ter pri nanosu barve za lica."

Ker je ploščat in manjši, z njim ne nanesemo preveč izdelka. Ob tem poskrbi, da na koži ostane naraven in zdrav, ne matiran sijaj, saj je ta videti nenaravno. Nanese se ga tudi na čelo in nad ustnice, da šminka kasneje lepše pride do izraza.

Čopič za nanos pudra v prahu | Foto: Ana Kovač Čopič za nanos pudra v prahu Foto: Ana Kovač

Utrdi podlago, osvetli in zasenči obraz, z njim pa nanesemo tudi rdečilo. | Foto: Ana Kovač Utrdi podlago, osvetli in zasenči obraz, z njim pa nanesemo tudi rdečilo. Foto: Ana Kovač

Senčenje kot Kim Kardashian izhaja iz kulture transvestitov

"Kultura preoblačenja transvestitov se mi sicer zdi zelo simpatična, ampak dekleta uporabljajo mejkap po principu teh 'drag queenov'. To ni mejkap za dekle, to je mejkap za nekoga, ki gre na oder. Temu je namenjeno močno senčenje in preveč izdelkov, saj se človek dejansko popolnoma spremeni. Gre za mejkap, ki meji na gledališkega, odrskega, pri katerem je ličil čisto preveč. Ličenje mora biti prilagojeno obrazu vsakega posameznika."

Četrti: čopič za senčilo

Potem je na vrsti izjemno priljubljen čopič tako pri ženskah kot pri umetnikih ličenja, pravi Vanja. Uporablja se ga za nanos senčila na oči in za zabrisovanje.

Za nanos senčila | Foto: Ana Kovač Za nanos senčila Foto: Ana Kovač

Za nanos senčila | Foto: Ana Kovač Za nanos senčila Foto: Ana Kovač

Peti: čopič za obrvi

Ličenje končamo s čopičem, ki natančno poudari obrvi. Sicer se lahko uporabi tudi svinčnik, a bo nanos veliko bolj močen, izrisan in tega ne bomo mogli narediti čim bolj naravno.

"Je lepo zakrivljen, zato je nanos ali senčila za obrvi ali svinčnika, veliko lažji in natančnejši, nadzor nad nanosom izdelka pa veliko boljši."

Čopič za obrvi | Foto: Ana Kovač Čopič za obrvi Foto: Ana Kovač

Čopič za obrvi | Foto: Ana Kovač Čopič za obrvi Foto: Ana Kovač

Kako izbrati dobre in kakovostne čopiče?

Ob tem se porodi vprašanje: kako izbrati dober in kakovosten čopič? Izbira je namreč res velika, kupite jih lahko tudi prek spletnih strani. Če boste pri njih varčevali, na dolgi rok ne boste zadovoljni, opozarja Vanja.

"Jaz bi rekla tako: tako kot je dobre čevlje fino poskusiti, bo tudi dober čopič nekaj stal. Ampak če enkrat kupite dober čopič in zanj dobro skrbite, ga pravilno uporabljate, je ta čopič lahko z vami zelo zelo dolgo časa."

V trgovini boste kakovosten čopič prepoznali takole: "Fino je, da ni predebel, ker je sicer nanašanje ličil precej težko, torej ne sme biti niti pretežek. Če pogledamo obliko – ščetine ne smejo štrleti ven. Če oblika, ko greste skozi te ščetine, ostane konsistentna, boste vedeli, da imate v roki dober in kakovosten čopič."

Čopiče je treba redno čistiti. | Foto: Ana Kovač Čopiče je treba redno čistiti. Foto: Ana Kovač

Čiščenje? Enkrat na teden.

Seveda je treba čopiče za preprečevanje širjenja bakterij in nastanek mozoljev redno čistiti. "Glede na to, kako pogosto se ženska liči, na vsake od tri do štiri dni. Lahko se jih čisti s profesionalnim čistilom za čopiče, nič pa ni narobe, če se uporabi voda in navadno trdo milo."

In zakaj so čopiči vedno najboljša izbira za nanašanje mejkapa? Vanja ima preprosto, umetniško razlago:

Ličenje je neke vrste risanje in ustvarjanje iluzije na obrazu. Za dobro sliko in dober mejkap pač potrebujemo čopiče (nasmeh, op. p.).

Ne spreglejte